11 helyet teszteltünk, hogy megtudjuk, hol a legjobb a croissant és a kávé párosa

Rövid, de annál keményebb kóstoló körút Boros Reginával, a Croissant világnapján.

Egy dolgot nem értek. Kiváló pékségek képesek döbbenetesen rossz kávét főzni (akár jó alapanyagból, és szintén jó kávégéppel), ugyanakkor nagyon jó kávézók hajlamosak a kávét kísérő péksütemények minőségének elhanyagolására. Ez miért van? A szemlélet legyen egységes, vagy jót adunk és figyeljünk oda minden részletre, vagy nem, és akkor nincsenek elvárások, de ne is akarjunk kitűnni.

És most nem azt mondjuk, hogy "ó, csak a kézműves elfogadható", merthogy körképünk következtetése, hogy akár az „előfagyasztott”, „nagyüzemi” croissant is lehet jó, az alapanyagban azonban nem ismerünk kompromisszumot.

Összességében azért nagyobb csalódás nélküli, sok-sok jó élménnyel gazdagodtunk a tesztnap során.

A croissant-t nem nagyon kell a fővárosi lakosságnak bemutatni, vidéken persze már más a helyzet, elég csúnyán tudnak rád nézni még akár a Balaton északi partján felkapott „gasztrofalu” egyik kávézójában is, ha merészelsz bármilyen péksüteményt kérni a kávéd mellé, semmi reggeli kínálat nincs a tojásételeken kívül.

Szerintünk pedig egy jó kávézóban, reggelizőhelyen elengedhetetlen a finom croissant.

Végigjártunk tehát néhány helyet Pesten és Budán is, a teljesség igénye nélkül, nyitottak vagyunk arra, hogy rendszert csináljunk a tesztből, hiszen nem tudtunk az összes jó helyre eljutni, így is vércukor-borulásos (?) rosszullét övezett ezen a délutánon egész végig, szóval legközelebb kétszer is meggondolom mennyi croissant-t juttatok a szervezetembe (mindenesetre holnap reggelig elég lesz).

All Day Coffee

Viszonylag új, egész kis méretű kávézó a Kossuth Lajos utcában, nem messze az Astoriától, szerényen meghúzva magát az egyik épület lekerekített sarkában. A hely húzó jellegzetessége, hogy egyszerre két ember tartózkodhat bent a hatóságok szerint, szóval érdemes megrohamozni és próbára tenni őket. A méret ellenére igyekeznek választékos reggeli kínálatot tartani, azok sem csalódnak, akik cukormentes falatokra vágynak. Nagyon jó kávét adnak, az ár-érték arány pedig verhetetlen, egy kávé és croissant kombináció ugyanis 590 Ft. A croissant úgymond nagyüzemi, de minősége egyáltalán nem rossz.

Butter Brothers

Legendás pékség, az elsők közül való, akik elkezdték végre komolyan venni a szakmát. Gazdag tartalmú kakaóscsiga, túróstáska és croissant kapható náluk, amit kicsit szigorúan lehet azért túl nehéznek is mondani, mindenesetre nem a legkönnyebb választás. Ha itt reggelizünk, kézkrém már nem nagyon kell, a tápanyagellátásunk pedig talán egész napra fedezve is van. Attól még finom, a kávé is nagyon jó minőségű.

Irkafirka kávézó

Pici, új hely a Szerb utcában, igyekvő, kedves stílusban. Kissé elfogult vagyok, mert még zserbót is sütöttek nekünk ezúttal, a croissantjuk persze hozatott, de teljesen korrekt. Aki szereti a nyugodt kis, még nem annyira felkapott, otthonos hangulatú helyeket, annak nagyon érdemes ide eljönni.

Jacques Liszt - Misi a pék

Kellemes stílusú, természetes sötét fa textúra, tág terek, szép és ígéretes péksütemények, a csokis croissant kicsit furcsán néz ki, de nem baj, adjuk meg a lehetőséget mindenkinek, hogy olyan receptet kövessen, amit szeretne. A sima croissant külsőre pont megnyerő, belül azonban nem annyira jó, mint ahogy számítunk rá, egy picit talán nyersnek is hat, de lehet, hogy csak véletlenül fogtunk ki egy ilyet. Kénytelenek leszünk újra tesztelni.

Déryné Bisztró

Kis bódé a patinás reggeliző hely előtt, végtelenül kedves és vidám kiszolgálást kapunk, a croissant egy picit ormótlan, de egész jó áron kapható, mintha ettem volna finomabbat is életemben, ettől függetlenül korrekt, ha arra laknék, szívesen iktatnám be a reggeli napirendembe.

A kis pékinas - Le Petit Boulanger

Egy újabb nemrég nyílt kis hely Budán a Mészáros utcában, francia süteményeket és pékárut is kínálnak. A kissé kezdetleges design nagyon jó tartalmat takar. A croissant nemcsak tökéletes alakú, de csodálatosan finom, olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva, elegáns vajas íz, nem nehéz. Vannak saját fejlesztésű péksüteményeik is, jól láthatóan tele vannak ötletekkel, újdonságokkal.

Á Table – MOM Park

Mesterien hajtogatott tészta, friss, finom ízvilág, igazi francia hangulat uralkodik a nemrég a MOMban nyitott új á Table egységében. Kár, hogy kapacitásom vége felé járok, mert ezt nem tudom otthagyni, mellé pedig egy jó erős presszókávét is kapok.

Bagatellini

A kávé szürreálisan szörnyű, a croissant azonban kiváló formájú, meglepően jó ár-érték arányú, ízre nem mondanám a legfinomabbnak az erős mezőnyben, de nem rossz egyáltalán. Korrekt, finom.

Budai Kettő

Kedves, közvetlen személyzet, csokis vagy teljeskiőrlésű croissant-nal tévesztjük meg a népet, mert a sima már elfogyott. Kiválóan néz ki ez is, ízre a legjobbak között van. Nagyon szimpatikus, jó stílusú hely, szép kenyerek, szendvicsek, jó kávé kapható.

Pékműhely

Elsősorban az ár-értékarány, ami itt is figyelemreméltó, a croissant a nehezebb típusúak közül való, de ízre nagyon finom, az pedig ízlés dolga, hogy ki szeretne könnyebbet vagy zsírosabb hatásút.

Három Tarka Macska

A Pozsonyi út francia pékségében is feltűnő a croissant szépen hajtogatott kivitelezése, nagyon finom, friss, lágy vajas íz, könnyű, ezt is mesterműnek mondanánk.Szervezetünk megálljt parancsol ezen a ponton, a nap hátralévő óráit tészta-vaj-cukor sokkban töltjük, de megérte, bármikor újra nekivágunk.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

,,Nem szégyen, ha valahol adnak a külsőségekre"- Látogatás a Vadrózsa Étteremben

Címlapról ajánljuk

További cikkek