Fakanálmizéria

A ti nagyikátoknak is külön fakanalai voltak a rántáshoz és a szószos húsok keveréséhez? Hogyan néztek ki a sok igénybevétel után?

Felmerül a kérdés, vajon mennyire higiénikus egy harminc éves fakanál, ami már szinte fekete a sok használat után?! Hiszen szó szerint érezni lehet rajta a hagymás zsír vagy a rántás szagát. Ha valakinek lenne gusztusa lenyalni, még az ízét is megkóstolhatná!

Fakanalat tökéletesen elmosni lehetetlenség. Állítólag mosogatószert nem ajánlott használni hozzá – a szivacs dörzsis fele ugyanis feldörzsöli a fa rostjait, a vegyszer meg beleeszi magát a fába. Mosószeres levest meg ugye nincs kedvünk főzni, pláne fogyasztani. Beáztatni ugyancsak nem jó – megszívja magát vízzel, kiszáradás után elrepedezik, később pedig el is törhet. Mosogatógépbe fából készült edényeket, kanalakat, deszkát alapból nem tehetünk.

Vágódeszka - rossz illatok megelőzése praktika

Olvastad már?

Így lehet mindig rend és tisztaság

Akkor hogyan tisztíthatjuk mégis őket? Hát, pont úgy, ahogy a vágódeszkát. Egy félbevágott citromot kifacsarunk, úgy, hogy maradjon még benne némi spiritusz, kifordítjuk, és ezzel dörzsöljük át a fából készült konyhai eszközöket. Ha ráspricceljük a héjban rejlő illóolajokat is, akkor a felület ápolását is letudhatjuk. Ezután csak langyos vízzel kell leöblítenünk, és papírtörlővel szárazra törölni. A citrom elveszi a kellemetlen szagokat, és némiképpen világosítja is a fát. Utána nem marad más dolgunk, minthogy a citrom levéből készítünk magunknak egy limonádét a jól végzett munka után.

Ezeket olvastad már?

A régi fakanalakat azért egy idő után nem árt lecserélni újakra, de szerencsére ez nem igényel túl nagy anyagi ráfordítást. Jó tanács, hogy csak a márkanévvel ellátott minőségi darabokat vásároljuk, mert a piacon kapható silány alapanyagból gyártott tömegárú használata során sajnos szálkák kerülhetnek a tányérunkra. A régi fakanalaknak sem kell feltétlenül a kukában landolniuk – adjuk oda gyermekeinknek, készítsenek belőle bábut, fessenek szemet, szájat neki, öltöztessék kedvükre!

Műanyag kanalak a Nosalty Webshopból

Aki viszont nem bízik a mai termékekben, az vásároljon szilikonos keverőkanalat, mert ezzel biztosan nem sérti fel a teflonos serpenyőjét, és a tisztítása is pofonegyszerű – mehet az evőeszközök mellé a mosogatógépbe. És ha véletlenül benne hagynánk egy nagy adag vízben a mosogatóban, akkor sem esik rajta csorba. Állja a sarat!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Házi libatöpörtyű

Aki szereti a töpörtyűt, az tudja, hogy frissen és ropogósan a legjobb. Ha magunknak megsütjük otthon, akkor tutira nagyon fog ropogni a fogunk alatt. Nem mellesleg, el tudunk rakni egy nagy ...

Pulykamell húsos töltelékkel

A töltött húst tálalhatjuk melegen ízlés szerint körettel... pl. krumplipürével és párolt káposztával, vagy éppen hidegen egy finom salátával. A pulykamell sütés közben nem szárad ...

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – A kedvenc sós és édes tésztáitokat sütjük-főzzük...

Kinek lenne kedve diétázni novemberben? A nyárnak vége, egy ideig úgysem flangálunk fürdőruhában, hideg van, és egyre többbet kuckózunk a lakásban, amiből egyenesen következik, hogy többet is főzőcskézünk. A héten a kedvenc tésztáitok köré építettük a menüsort – sós és édes, magyaros és nemzetközi fogásokra is sor kerül.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...