Fakanálmizéria

A ti nagyikátoknak is külön fakanalai voltak a rántáshoz és a szószos húsok keveréséhez? Hogyan néztek ki a sok igénybevétel után?

Felmerül a kérdés, vajon mennyire higiénikus egy harminc éves fakanál, ami már szinte fekete a sok használat után?! Hiszen szó szerint érezni lehet rajta a hagymás zsír vagy a rántás szagát. Ha valakinek lenne gusztusa lenyalni, még az ízét is megkóstolhatná!

Fakanalat tökéletesen elmosni lehetetlenség. Állítólag mosogatószert nem ajánlott használni hozzá – a szivacs dörzsis fele ugyanis feldörzsöli a fa rostjait, a vegyszer meg beleeszi magát a fába. Mosószeres levest meg ugye nincs kedvünk főzni, pláne fogyasztani. Beáztatni ugyancsak nem jó – megszívja magát vízzel, kiszáradás után elrepedezik, később pedig el is törhet. Mosogatógépbe fából készült edényeket, kanalakat, deszkát alapból nem tehetünk.

Vágódeszka - rossz illatok megelőzése praktika

Olvastad már?

Így lehet mindig rend és tisztaság

Akkor hogyan tisztíthatjuk mégis őket? Hát, pont úgy, ahogy a vágódeszkát. Egy félbevágott citromot kifacsarunk, úgy, hogy maradjon még benne némi spiritusz, kifordítjuk, és ezzel dörzsöljük át a fából készült konyhai eszközöket. Ha ráspricceljük a héjban rejlő illóolajokat is, akkor a felület ápolását is letudhatjuk. Ezután csak langyos vízzel kell leöblítenünk, és papírtörlővel szárazra törölni. A citrom elveszi a kellemetlen szagokat, és némiképpen világosítja is a fát. Utána nem marad más dolgunk, minthogy a citrom levéből készítünk magunknak egy limonádét a jól végzett munka után.

Ezeket olvastad már?

A régi fakanalakat azért egy idő után nem árt lecserélni újakra, de szerencsére ez nem igényel túl nagy anyagi ráfordítást. Jó tanács, hogy csak a márkanévvel ellátott minőségi darabokat vásároljuk, mert a piacon kapható silány alapanyagból gyártott tömegárú használata során sajnos szálkák kerülhetnek a tányérunkra. A régi fakanalaknak sem kell feltétlenül a kukában landolniuk – adjuk oda gyermekeinknek, készítsenek belőle bábut, fessenek szemet, szájat neki, öltöztessék kedvükre!

Műanyag kanalak a Nosalty Webshopból

Aki viszont nem bízik a mai termékekben, az vásároljon szilikonos keverőkanalat, mert ezzel biztosan nem sérti fel a teflonos serpenyőjét, és a tisztítása is pofonegyszerű – mehet az evőeszközök mellé a mosogatógépbe. És ha véletlenül benne hagynánk egy nagy adag vízben a mosogatóban, akkor sem esik rajta csorba. Állja a sarat!

Címlapról ajánljuk