Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

10 dolog, amit érdemes tudnod a muskátliról

Késő tavasztól egészen októberig az ablakpárkányok, teraszok és balkonok állandó tartozékai a muskátlik. Összeszedtünk róla 10 dolgot, amit érdemes észben tartani! 
A muskátli nem hiába népszerű növény a házak ablakaiban: nagyon jól mutat cserepekben, balkonládákban, kertekben és kisebb-nagyobb teraszokon egyaránt. Te is nagyon szereted? 
 
Tudj meg róla minél többet! 
 
 

A muskátli valódi neve Pelargonium

A muskátli a gólyaorrfélék családjába tartozó növény, latin nevén Pelargonium, amely több mint 250 fajjal rendelkezik. A muskátlik nemzetsége mellett még ugyanide tartoznak a gerániumok, vagyis a gólyaorrvirágok, amelyekből több fajtát felhasználnak a szépségiparban is. 
 
 

Te tudod, honnan származik? 

A muskátli, melynek néhány faja mára meghódította az osztrák és magyar virágosládák zömét, eredetileg Dél-Afrikában honos növény, nálunk egyébként a Pelargonium zonale faj a legelterjedtebb.
 
 

Léteznek illatos muskátlik

Közkedveltek a citromillatú és az almaillatú muskátlik. Színben és illatban is verhetetlen a rózsamuskátli, ami a nevéhez méltóan rózsaillatot áraszt.
 

Muskátli a konyhában? Naná!

A muskátlik szirmait felhasználhatod jeges italok ízesítésére, de kitűnő választás a jeges tea, limonádé, sütemények és saláták ízesítésére is.
 

Imádják az edényeket, kaspókat

Csak alul lyukas edénybe ültessünk, hogy a felesleges eső- vagy öntözővíz el tudjon szivárogni belőle. Az edény alját béleljük ki agyaggranulátummal, így a növény hosszabb ideig el lesz látva nedvességgel.
 

Igazi szárazságtűrő

A kerti muskátli szereti a meleg, napsütéses helyet, és naponta egyszer kell öntözni.
 

Okosan a napfénnyel! 

Igaz, nagyon fénykedvelő növény, így érdemes napsütéses helyre ültetni, viszont a tűző naptól óvni kell! Az úgynevezett parasztmuskátli (vaskos szárú, álló változat) még jobban viseli az egész napos tűző fényt, viszont a futó változatok nagyon könnyen tönkremehetnek tőle.
 
 

Számos muskátlifaj létezik

Izgalmas küllemű a zöld-fehér tarkalevelű muskátli és a borostyánmuskátli: az utóbbinak akár kétméteres szára is lehet, levelei a borostyánhoz hasonlóak, virágai pedig általában vörösek, de fellelhető más színben, a rózsaszíntől a mályváig, a krémszíntől a bíborig is.
 

Jót tesz a testnek és a léleknek

Nemcsak a szemünkre és orrunkra van jótékony hatása, de az illata és hatóanyagai miatt hangulatjavítóként, köhögéscsillapítóként és bőrápolóként is használható adott faja.
 

Csak csínján az öntözéssel! 

A kezdő kertészek lelkesedése óriási, ebből fakad az első leggyakrabban elkövetett hiba, a túlöntözés. A muskátli, mint minden növény, igényli a vizet, de a sok víz tönkreteszi.
 

Ez is érdekelhet: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!