Muffinmánia: Te se maradj ki!

Egyszerű alaprecept, variálható, olcsó hozzávalók, semmi konyhai kupi, és húsz perc alatt asztalon a finomság. Csoda, hogy a muffin pillanatok alatt mindenki kedvence lett?

Egyszerűen tökéletes

A muffin népszerűsége nyilván a gyorsaságában rejlik – hiszen nem arról van szó, hogy nem szeretjük a somlóit, a Sacher-tortát vagy a Rákóczi-túróst, de néha szeretnénk húsz perc alatt valami nasihoz jutni, ami kicsit nagyobb kulináris örömöt okoz, mint egy szelet piskóta. A kis angol sütik pedig erre lettek kitalálva. Semmilyen flancos hozzávaló nem kell az alaptésztához, hiszen liszt, sütőpor, cukor, vaj, tojás és tej a legtöbb háztartásban megtalálható, az pedig, hogy innentől a legegyszerűbb változatot készítjük el, amit a sütőből kivéve frissen, melegen, házi lekvárral csemegézünk, vagy teleszórjuk mindenféle földi jóval, és utána még órákig cicomázzuk, az csak rajtunk, a kedvünkön – és az időnkön múlik.

Az utolsó morzsáig: olcsó, nyári sütik >>

Egy kreatív műfaj

Mert a muffingyártás az kreatív műfaj. Ha van egy jó alapreceptünk, akkor nyert ügyünk van – a tésztát dúsíthatjuk friss és aszalt gyümölcsökkel, csokidarabokkal, lekvárral, magvakkal, fűszerekkel, készíthetünk rá mázat vagy mellé öntetet, lehet édes, sós, reform, teljes kiőrlésű vagy harsogóan színes, sőt, ha igazán játékos kedvünk támad a konyhában, még más sütiket is elkészíthetünk muffinformában! Ha sós tésztából sütünk, és még egy kis sajttal vagy felvágottal is felturbózzuk, tökéletes„szendvicspótlékot" kapunk, amit aztán csomagolhatunk a gyereknek uzsonnára, de mi magunk is elvihetjük az irodába ebéd gyanánt.

Ez kerüljön a tízórais dobozba! >>

Egyszerű, de...

...pár tipp biztosan nem árt meg, így aztán garantáltan szép, kerek és puha muffinokkal kedveskedhetünk szeretteinknek vagy akár magunknak!

  • Sütés előtt 15 perccel melegítsük elő a sütőt!
  • Ne nyissuk ki a sütőajtót az első 15 percben, mert összeesik a muffin!
  • Ha a muffin készen van, a formát tegyük nedves ruhára, majd 5 percre hagyjuk rajta. Utána könnyedén ki tudjuk venni a sütiket a formából.
  • Mielőtt új adag tésztát kanalazunk a formába, hagyjuk teljesen kihűlni!

Süss velünk gyümölcsös muffinokat! >>

  • Ha nem akarunk papírkapszlit használni, vajazzuk ki bőven a teflonos formát, esetleg használjunk szilikonosat!
  • Légmentesen záródó dobozban sokáig eláll.
  • A kikevert tészta fagyasztható! Öntsük a formába, fagyasszuk le, majd vegyük ki, és csomagoljuk el, így bármikor bedobhatjuk a sütőbe, és már kész is a friss muffin!
  • Ha a sütőformát még kivajazás előtt betesszük a mélyhűtőbe pár percre, könnyebben kijön belőle a kész muffin.

Sütihalom pár perc alatt >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

A legpuhább muffinok receptjei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek