Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackos piskótarolád

Sárgabarackos piskótarolád
Sárgabarackos piskótarolád
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soklekváros, puha piskótás, már-már a békebeli klasszikus változat. Évszaktól és napszaktól függetlenül, kortalanul, korlátlan mennyiségben fogyasztható. Sosem tudok eleget sütni belőle, ezért szeretném megosztani veletek a receptjét.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Éles késsel szeleteljük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

A legjobb sűrű dzsemmel dolgozni, ami felmelegítve sem lesz teljesen folyós, mivel nem könnyű bent tartani kellően sok lekvárt a feltekerés során. Jó időzítéssel viszont sokat segíthetünk a dolgon: már a piskóta sütése előtt feltesszük a lekvárt, sütés után rögtön forrósítjuk, és a forró/kézmeleg piskótát lekvározzuk. Pár percet pihentetjük, így langyos lekvár-langyos piskóta párost tudunk feltekerni. A lekvárunk már kezd megszilárdulni, de a piskótánk még meleg, könnyen kezelhető, nehezebben törik meg. Ettől függetlenül óvatosan bánjunk vele! Szerintem így lehet elérni a legjobb végeredményt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy csipet cukorral kissé felverjük. A fehérjéhez adjuk az összes többi cukrot, és felverjük. Laza habot készítünk, éppen csak a tartása meglegyen.
  2. Hozzáadjuk a sárgáját, óvatosan csíkosra keverjük, legjobb célszerszám a hablapát. Elkezdhetjük hozzáadni a lisztet, ezt legalább 3-4 részletben tegyük. Könnyen kenhető, sűrű, de tartással nem bíró habot készítsünk. A tojások méretétől függ, hogy pontosan mennyi lisztet vesz fel. Ha túl sűrű lett, kevés tejjel javíthatunk rajta, ha túl híg (tejszín állagú), akkor lisztet adjunk még hozzá.
  3. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük át a habot, majd egy tortakés vagy palacsintasütő-lapát segítségével egyengessük el. Szépen alakítsuk ki a sarkokat és a négyzet alakot; van időnk szépen dolgozni, amíg a 200 C-ra állított sütőnk bemelegszik.
  4. Az előmelegített sütőbe tesszük, és folyamatos felügyelet mellett 200-220 C fokon 5-9 perc alatt világosbarnára sütjük. Nagyon gyorsan elkészül, a teteje gyorsan bebarnul, ezért figyeljünk oda rá! Amint kész, azonnal vegyük ki a sütőből, pihentessük.
  5. Ha kissé meghűlt, egy másik sütőpapírt terítünk rá, és egy mozdulattal megfordítjuk. A meleg sütőpapírt óvatosan leválasztjuk az aljáról (ez az oldal lesz majd a piskótánk belseje).
  6. A lekvárt felforrósítjuk, ha híg lekvárral tudunk dolgozni, akkor csak a felét! Teljesen forrón a piskótára öntjük, és egy evőkanállal szétterítjük rajta. A hozzánk közelebb eső felére többet, és hátsó részére kevesebbet tegyünk, mert a feltekerésnél majd tolni fogja maga előtt a lekvárt.
  7. A még langyos piskótát az alatta lévő sütőpapír segítségével kezdjük el óvatosan és lassan feltekerni. (Ha kihűlt, pár percre tegyük vissza a még langyos sütőbe.) Lassan haladjunk, ne törjük meg a piskótát. Két mozdulatot ismételjük: 1. átemeljük a lekváron, 2. szorosabbra tekerjük.
  8. Ha elkészültünk, tekerjük bele a sütőpapírba, és a közepétől kifelé haladva óvatosan tekerjük szorosabbra még egy kicsit, egyengessük el, ha szükséges. A sütőpapírt konyharuhába tekerjük, és így 1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a lekvár megszilárduljon és összefogja a piskótát, ami ettől majd szépen szeletelhető válik.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 60 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 47 666
elküldve: 0
receptkönyvben: 134
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 2

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

piskótarolád, barackos piskótatekercs

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

402
tojás 5 db
finomliszt 10 dkg
cukor 7 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tej 0.5 dl
1 csipet
sárgabarackdzsem 20 dkg