Nosalty Logó

Sárga túró

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Il-di.
Sárga túró
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 247 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1484 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 92 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    300 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    630 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    235 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    198 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    66 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    237 mg
  • Retinol - A vitamin:
    129 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    406 micro
Összesen 247 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.8 g

Zsír

  • Összesen
    66 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    1800 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3780.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    1412 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    958 mg
  • Nátrium
    1188 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.5 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    368.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    774 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    227 micro
  • Kolin:
    1422 mg
  • Retinol - A vitamin:
    774 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2435 micro
Összesen 1484 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 92 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejet cukorral, sóval felforraljuk.
  2. Tojásokat felverjük, és a forrásban lévő tejhez öntjük folyamatos keverés közben. Addig melegítjük, és keverjük, amíg túróvá válik.
  3. Szűrőbe tiszta konyharuhát terítünk, és beletöltjük a sárga túrót. Összekötjük a konyharuha sarkait, mint egy batyut, fakanálra függesztjük, ezt keresztbe tesszük egy fazék peremén, és hagyjuk csöpögni-hűlni. Másfél óra múlva, konyharuhából kiszedve, tányéron hűtőbe rakjuk a kis gömböcöt, és 1 óra múlva már szeletelve fogyasztható.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 42375
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 27.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Apai ágon, a szabolcsi rokonaimtól tanultam ennek az ételnek az elkészítését. Náluk húsvéti hagyomány a sárga túró készítése és fogyasztása. A görög katolikus templomokban húsvétkor minden hívő család kosarában ott lapul a megszentelésre váró kaláccsal, sonkával, kolbásszal, hímes tojással együtt. Édeskés ízű, de mégis meglepően jól harmonizál a húsvéti sonka ízével.

Hozzászólások

koktél

Ez mind így van, ahogy leírtad! :) (mi is minden évben elvisszük a kis kosarunkat megszentelni.) Nálunk beregi és nyírségi rokonság egyaránt van, és nem telhet el olyan Húsvét, hogy ne kerüljön az asztalra ez a finomság! Amikor kérik a receptet és elmondom, akkor kérdezik döbbenten, na jó-jó de mennyi túró kell bele? :) És csak utána értik meg, miért is hívják sárga túrónak. :) Mindenkinek csak ajánlani tudom én is!

Il-di.

Kedves koktél! Nagyon kedves szokás ez a húsvéti étel szentelés. Ajaki rokonaim minden hagyományt meg?riztek és tovább visznek. Ezért is szerettem én olyan nagyon gyerekkoromban minden évben ott nyaralni. A sárga túrót én is minden évben elkészítem, mert nekem többek között ett?l is húsvét a húsvét. Természetesen túró nélkül! :)

Törölt felhasználó

Szabolcsi gyökerek szintúgy..:) Nálunk kevesebb cukor kerül bele,és esetenként mazsola. Imádom! Hozzátenném,hogy sokáig azért nem szabad f?zni,mert kiszáradhat. Amikor már összekapja a tojásos keveréket a tej elég 1-2 perc neki.

loncsi

Kedves Il-di! Köszönöm a receptet, mióta keresem! Édesít?szerrel is jó? Szeretettel loncsi

Il-di.

Kedves loncsi! Örülök, hogy rátaláltál! :) Azt gondolom, hogy helyettesíthet? a cukor édesít?szerrel, bár én még úgy nem próbáltam. Egy próbát azért megér. Üdv.: Ildi

Törölt felhasználó

Nagyon guszta! Ez biztos ott lesz az asztalon húsvétkor! Még forrón öntöd a ruhába/szitába? Mennyi ideig lóg? Lidi

Il-di.

Kedves Lidi! Igen, még forrón kell ruhába/szitába önteni és legalább egy fél napig hagyni csöpögni. Üdv.: Ildi

loncsi

Kedves Il-di! Kösz, hogy válaszoltál. Néha úgy érzem, mintha láthatatlan lennék. Szeretettel loncsi

loncsi

Köszönöm :)

Törölt felhasználó

Szia.Il-di!Ez a módszer nagyon jó mert gyorsabb mint amit én tudok.Nem kell ott állni mellette sokáig.Én hidegen keverem össze.Azt kérdezném hogy a forró tej nem kapja -e össze a tojást?Nem szeretném elrontani,kérlek írj.Üdv:Bogi

Il-di.

Kedves Bogi! Itt pont az a lényeg, hogy a forró tej összekapja a tojásokat, attól lesz túrós. Biztosan nem fogod elrontani! :) Üdv.: Ildi

Törölt felhasználó

Kedves Ildi Köszönöm a gyors választ.Üdv:Bogi

Törölt felhasználó

Az az igazság, hogy sok helyen találkoztam a sárga túró receptjével, ez a legegyszer?bb, de itt is kihagyták a hozzávalókból a mazsolát.... kb. 5 dkg. mazsolát megmosunk, rumba vagy egyszer?en tiszta vizbe beáztatjuk, s miel?tt levesszük a t?zr?l a sárgatúrót belekeverjük.... Próbáljátok így is meg, nagyon fínom!

Il-di.

Az eredeti recept ez, amit írtam. Természetesen, ahány ház, annyi szokás. Mindenki saját ízlése szerint variálhatja.

Rea

Én is pont így tanultam a nagymamámtól, ? sem tesz bele mazsolát. Így igazán semleges az íze. Nem akarom azt mondani hogy mazsolával nem jó a sonkához, de más se mondja azt hogy " itt is kihagyták bel?le a mazsolát" :) Az én nagyszüleim a Bodrog partján n?ttek fel, azon a környéken ez az IGAZI recept. Már alig várom hogy csinálhassam. Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!

Törölt felhasználó

Még soha nem hallottam err?l az ételr?l, egészen biztosan elkészítem a napokban. Köszönöm hogy megosztottad! :) Mindenkinek nagyon kellemes Húsvétozást kívánok!

Il-di.

Örömmel tettem Noncsi! Hímes tojásos, illatos húsvéti ünnepeket kívánok én is Mindenkinek! Üdvözlettel: Ildi

Törölt felhasználó

Szia Il-di!!! Én is Ajakról vagyok és én is mindig megcsinálom a sárgatúrót,nagyon szereti az egész család üdv Ildikó

Il-di.

Szia Ildikó! Ez csak természetes, hogy egy szabolcsi elkészíti húsvétra a sárga túrót! ;) Kár is lenne, ha ez a finomság feledésbe merülne! További kellemes húsvéti ünnepeket, holnapra sok locsolódót! Üdv.: Ildi

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen neked is

bibi

Sziasztok! Én is szabolcsi vagyok, és néha elképedek, hogy mennyien nem is ismerik a sárgatúrót. El sem tudják képzelni az állagát, ízét. Mi is teszünk bele mazsolát, úgy a fincsi és abszolút nem vesznek össze még így sem a sonkával, kolbásszal. Elárulok egy titkot: ha b?ven van otthon tojás, az én Anyucim bizony nem csak húsvétkor készíti el :)

Törölt felhasználó

nagyon finom

Törölt felhasználó

nagyon finom

Törölt felhasználó

fincsi:P....:D

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek