Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kandírozott gyömbér

Kandírozott gyömbér
Kandírozott gyömbér
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a gyömbért. Vásárolni nem akartam kandírozva. Az a meglátásom, hogy amit el tudok készíteni, azt szeretem házilag megoldani. Első próbaként nem kockáztattam nagyobb mennyiséget, bár 1-2 nagyobb gyömbérdarab nálam mindig található a háztartásban. Nekiláttam. Sajnos ennek a mennyiségnek igencsak hamar a nyakára lehet hágni, ezért érdemes azonnal nagyobb mennyiségben gondolkodni. Nem tudok úgy elmenni az üveg mellett, hogy ne csenjek ki belőle néhány kockát, pedig még süteményt nem is sütöttem vele.

hozzávalók / 5 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyömbért megtisztítjuk, és 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
  2. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel. hogy éppen ellepje, egy csipet sót adunk hozzá, és nagyon kis lángon fél órán keresztül gyöngyözve forraljuk, majd leszűrjük róla a főzőlevet.
  3. Ezt a sós forralást még 3 alkalommal ismételjük meg. Az utolsóról is leszűrjük a levet.
  4. A következő főzővízhez 25 dkg cukrot adunk, és azzal forraljuk egy órán keresztül, majd hagyjuk a cukros lében kihűlni.
  5. Ha meghűlt, sütőpapírral bélelt tálcára vagy üvegtálra szedjük, szétterítjük, és megszórjuk a 3 ek cukorral. Így szárítjuk 2-3 napon keresztül.
  6. Fedeles üvegedényben tároljuk.
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 29 159
elküldve: 16
receptkönyvben: 331
elkészítve: 17/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kandírozott gyömbér házilag, házilag készített cukros gyömbér

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

A.Eszter
A.Eszter Thu, 2015-03-19 16:29

Kedves Éva néni!
Sokáig gondolkodtam, hogy megírjam-e ami ezzel a recepttel kapcsolatban kikívánkozik belőlem... úgy döntöttem, hogy bízom abban, hogy senki nem érti félre, ezért leírom:
Szóval, évekkel ezelőtt amikor először készítettem ezt a finomságot, szinte mindenhol ehhez hasonló recepteket találtam, és már akkor sem értettem, hogy ha valaki szereti a gyömbért akkor miért önti ki a legjobb részét, így pont a lényege veszik. Én már akkor elhatároztam, és azóta is, a felkockázott gyömbért hideg vízbe teszem fel, csipet sóval, és a kellő cukor kb. 3/4-ével, így főzöm kb. 1/2 -1 órát, majd lezárom alatta a gázt, és hagyom fedő alatt kihűlni. Ez után naponta általában 2x, reggel és este 10-10 percre felforralom, és lezárom, közben mindig adok hozzá egy kis cukrot. Ezt pár napig csinálom, amíg világosan üveges nem lesz, és közben a szirupja is besűrűsödik. Ezek után vagy felforralom, és üvegekbe rakva, fejre állítva csírátlanítom, és megy a spájzba, vagy kicsit darált kristálycukorba hempergetem, és megszárítom. Bármelyik esetében sokkal világosabb, és tényleg gyömbér ízű csemetét kapunk, amiből nincs kifőzve az igazi íz.
Remélem a javító és nem a kötözködő szándékot látja mindenki a hozzászólásomban, mert csak ez volt a célom!
Még egy kis plusz! Az Aldiban a héten 699,- a gyömbér, nosza kandírozzunk!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2015-03-19 17:09

Kedves Eszter!

Köszönöm szépen a jó tanácsokat,- talán mondhatom, mindenki nevében is. Azóta természetesen én is többször elkészítettem ezt a "bűnös" finomságot. Én sem locsolkodom már ki feleslegesen az értékes nedűt. Elteszem kifertőtlenített üvegbe és ízesítésre használom. Nagyon is jól jön sokszor, hogy ott tudhatom a hűtőmben. Azt pedig külön köszönöm, hogy elmondtad a tapasztalataidat. Én lelkes olvasód vagyok, így különösen megtisztelve érzem magam, hogy egy jobb lehetőséget mutatsz meg az érdeklődőknek. Egyébként én sem hittem a szememnek, de láttam a jó hírt. Be is vásárolok alaposan.
Köszönettel: Évi néni

klepi
klepi Sun, 2013-06-02 19:40

Most akadtam rá a kandírozott gyömbér receptre.Borzasztóan örülök és már holnap /hétfőn/ el is fogom készíteni! Nem rég vettem a kínai boltban és nagyon ízlett, nem beszélve arról,hogy a napi 2-3 szem a székletet is rendben tartja.
Köszönöm a receptet!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-06-03 16:44

Ha olyat szeretnél, akkor szerintem a szirupba tedd el. Én megszikkasztottam, úgy tettem el papírdobozban. Üdv: Évi néni

jancsa
jancsa Thu, 2012-12-20 17:23

Wow, nekem most tart a cukros-főzős résznél, viszont most még nagggyon csípős.. biztosnág kedvéért hozzátettem még egy adag cukrot (mivel kb 25-30 dekából csináltam arányosan kevesebb cukrot tettem bele először, gondoltam lehet ez hiba volt). Még hagyom rotyogni egy fél órát, de remélem mire kihűl jól megszívja magát a cukros lével, különben csak édes savanyú ázsiai kajákban lesz helye :D

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-12-21 13:30

Biztosan szeretni fogod, mert isteni.Én mindjárt sütibe fogom bedolgozni. Szép napot, jó falatozást!
Üdv: Évi néni

jancsa
jancsa Mon, 2012-12-24 12:40

Valóban jó lett, nem kellett volna aggódnom :) Köszi a receptet! Jó sütögetést! :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-12-24 14:50

Örülök neki. Én pedig beletettem a mézeskalácsba. Ütős lett tőle. Boldog karácsonyt kívánok! Üdv: Évi néni

Shasa
Shasa Fri, 2012-12-14 23:44

Nagyon szépen köszönöm a receptet! :) Isteni lett!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-12-16 09:30

Nagyon örülök neki. Én is sokáig mazsoláztam a receptek között és így is egy hibridet készítettem, de azóta ehhez tartom magam. Üdv: Évi néni

Micimackó 2010
Micimackó 2010 Fri, 2012-12-14 22:00

Szia!
Ma elkészítettem a kandírozott gyömbért, jelenleg szárad. Megkóstoltam, édes, de enyhén csípős íze van. Mivel még soha nem ettem, nem tudom meghatározni, hogy ez normális-e. Szerintem egyébként nagyon finom. Az angyalpirulához szeretném felhasználni. Marad ilyen kissé csípős, vagy az a száradás folyamán megszűnik. Az angyalpirula ízét ez a csípősség nem befolyásolja majd? A válaszodat előre is köszönöm. Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-12-16 09:28

Kedves Micimackó 2010!
Szerintem nem véletlenül van ez a recept úgy írva. Oda bőven elfér egy kis melengető csípősség. Eredményes munkálkodást, boldog ünnepeket kívánok. Üdv: Évi néni

KisEdi
Edi / KisEdi Thu, 2012-05-10 12:05

Kedves Anna, nagyon tetszik a recept, nálunk a párom nagy gyömbérimádó. Most arra gondoltam, hogy az esküvőnkre ezt (is) készíteném a férfi vendégeknek köszönőajándékként, kis organza zsákokban. Ebből a fél kg gyömbérből kb mennyi lesz mire elkészül? És meddig áll el? Szeretném jóval hamarabb elkészíteni.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-05-11 22:09

Kedves Edit!

Látom a szemeim előtt a kis ajándékcsomagokat. Én is szívesen kapnék ilyen ajándékot. Mindegy, hogy tél, vagy myár, én ahányszor elmegyek a kis gyömbéres üvegem mellett, bekapok egy-két kocka gyömbért, mert nem tudok neki ellenállni. Mindig készítek újat, ha fogytán van a készlet. Sütikbe is beleteszem így kandírozva. Isteni, csak ezt mondhatom. Üdv: Évi néni

Lanita69
Lanita69 Thu, 2012-02-16 19:08

Nagyon szeretem a kandírozott gyömbért, és sikerült a családomat is "megfertőznöm" vele. Sajnos az üzletekben elég borsos az ára, ezért megpróbáltam itthon elkészíteni. Ebben a torokfájós, hideg téli időben igazi belső melegítő volt. Sajnos a teljes száradást nem sikerült kivárni, mert mindenki rájárt, és elfogyott :-)! Köszönöm a receptet, biztos többször elkészítem még!
Anita

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-02-16 22:07

Kedves Anita!

Isteni estém kerekedett. Tőled is és egy másik kedves olvasótól is elismerő szavakat kaptam. Hálás köszönet érte. Az érdem Pákosztos macskáé, akinek az oldalán felfedeztem ezt a jó kis receptet. Nagyon szeretem, amit készít. Érdemes Neked is körülnézni a háza táján. Mikor a TV-ben indult egy főzőversenyen, végig neki drukkoltam, mert nem csak kiválóan süt-főz, de kedves, intelligens lány. Még egyszer köszönöm. Szép napot! Üdv: Évi néni

297
gyömbér 50 dkg
cukor 25 dkg
cukor 3 ek
4 csipet