Knédli

Speciálisan cseh, ill. szlovák nemzeti étel, többnyire köretként fogyasztják. Gőzgombóc néven is ismert, de a knédlinek rengeteg változata van, így olyan is, amelyet nem gőzölve főznek puhára. Készülhet zsemléből, krumpliból, élesztővel és anélkül, töltve vagy üresen, gőzölve vagy főzve, sőt, akár mikróban is. Tipikusan húsételekhez készítik, párolt káposztával körítve.
Bármikor.
Száraz, hűvös helyen.
fehérjetartalom
5 g
zsírtartalom
4 g
szénhidráttartalom
20 g
víztartalom
0 g
Nátrium
290 mg
fehérje
5 g
Zsír
telített zsírsav
4 g
ásványi anyagok
Nátrium
290 mg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
1 g
vitaminok
Minél szaftosabb, annál jobban csábít a brownie: ez a csupacsokoládés édesség egyszerűen ellenállhatatlan. Süssünk belőle dupla adagot, mert úgyis el fog fogyni.
NosaltyHa vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!
NosaltyAz utóbbi években már hozzászokhattunk ahhoz, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre több kedvenc élelmiszerünk kerül veszélybe. Most úgy tűnik, hogy egy újabb termék tűnhet el a polcokról.
NosaltyÖtven éves kor fölött különösen érdemes odafigyelni ennek a vitaminnak a pótlására.
Ezen a héten egy kicsit megemeltük a tétet, ezúttal ugyanis arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered ki magad a konyhai szakkifejezések között!
Húsgombócleves főtt ma nálunk a fazékban, amelyet nem más követ, mint pár trükkös cheetosbundás csirkemellcsík, a desszert pedig retró töltött zsömle. Hibátlan trió!