Ennyi zsírt kéne fogyasztanunk egy nap, ha a fogyás a cél

Ha fogyni szeretnénk, nem szabad teljesen száműzni a zsírt az étrendünkből, persze érdemes vele óvatosan bánni.

Sokan a diéta alatt teljesen kiiktatják a zsírt az étrendjükből, pedig a zsírok a szervezet fontos makrotápanyagai. Persze egyáltalán nem mindegy, melyik fajtából visszük be őket, hiszen vannak a „jó” és a „rossz” fajták. Az előbbibe tartoznak a telítetlen zsírok, amíg a másikba a telített és a transzsírok.

Ennyi zsírt kéne fogyasztanunk egy nap, ha a fogyás a cél

A telítetlen zsírok javíthatják a a koleszterinszintet, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, és a trigliceridszintet is javítják. Ezen zsírok közé tartoznak egyébként a ómega-3 és ómega-6 zsírsavak is. Az a legjobb, ha ezeket növényi forrásokból pótoljuk, de mérsékelt mennyiségben az olajos halaknak, a tojásnak, a tejtermékeknek és a fehér húsú baromfiknak is helyük van a kiegyensúlyozott étrendben.

A legideálisabb, ha a napi étkezés 30%-át teszik ki a zsírok, ez egy 1500 kalóriás napi étkezés esetén 50 grammot, 2000 kalóriás étrend esetében 67 grammot, 2500 kalóriás étrendnél pedig 83 grammot jelent.

Forrásunk volt.


Az étrendekről és a helyes táplálkozásról még többet olvashatsz itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek