Sokan undorodnak tőle, mégis ez a zöldség a természet multivitaminja

Megosztó zöldség, pedig rengeteg jótékony hatása van. Sokan szeretik, mások legalább annyira utálják. Nézzük, melyik zöldségről van szó!

Megosztó sokak által imádott, mások által pedig gyűlölt zöldség a brokkoli, amelynek harsány színe, íze és illata is különleges. Az erős, kénes szagáért a benne lévő glükozinolátok felelősek, amelyek a brokkoli egyik legértékesebb összetevői. 

Barátunk a brokkoli

Bár rózsái vannak, gyerekek között nem túl rózsás a helyzete. Mit tehetünk, hogy a csemeték megkedveljék a brokkolit?

admin

Miért hívják a brokkolit természetes multivitaminnak?

A brokkoli tápanyagbomba: 

  • C-vitaminban gazdagabb, mint egy narancs,
  • bővelkedik az A-vitamin előanyagában (béta-karotin),
  • folsavban, K-vitaminban,
  • kalciumban,
  • vasban,
  • káliumban és rostokban is.

Egy csésze főtt vagy párolt brokkoli a napi C-vitamin-szükségletünk több mint 100 százalékát fedezheti, miközben alig tartalmaz kalóriát. Emellett gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása is van, így nem véletlen, hogy az egészségtudatos étrend egyik alappillére.

Receptajánló:

A brokkoliban található rostok nemcsak a teltségérzetet fokozzák, hanem a bélflóra egészségét is támogatják. Prebiotikus hatásúak, vagyis segítik a jótékony baktériumok szaporodását, ami az immunrendszer működésére is pozitívan hat. 

Brokkoli-tipp: A brokkoli előnyei csak akkor érvényesülnek igazán, ha megfelelő módon használjuk fel. A túlfőzés nemcsak az ízét és állagát rontja el, de a benne lévő vitaminokat is csökkenti. A legjobb, ha pároljuk, grillezzük, vagy akár nyersen, salátába reszelve fogyasztjuk.

Forrásunk volt.


További hasznos konyhai tippek várnak itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek