Megosztó sokak által imádott, mások által pedig gyűlölt zöldség a brokkoli, amelynek harsány színe, íze és illata is különleges. Az erős, kénes szagáért a benne lévő glükozinolátok felelősek, amelyek a brokkoli egyik legértékesebb összetevői.
Barátunk a brokkoli
Bár rózsái vannak, gyerekek között nem túl rózsás a helyzete. Mit tehetünk, hogy a csemeték megkedveljék a brokkolit?
admin10+1 kitűnő köret brokkolival
A körettel mindig bajban vagyunk. Szeretnénk újat mutatni, de nehezen jutunk túl a rizs-krumpli párosán. Próbáld ki most a brokkolit, és nyerj inspirációt receptjeinkből!
Nosalty13 roppanós saláta brokkolival
Együnk minél több salátát, és együnk minél több brokkolit! Az itt összeválogatott receptek mindkét kitételt teljesítik, brokkolipárolásra fel!
NosaltyMiért hívják a brokkolit természetes multivitaminnak?
A brokkoli tápanyagbomba:
- C-vitaminban gazdagabb, mint egy narancs,
- bővelkedik az A-vitamin előanyagában (béta-karotin),
- folsavban, K-vitaminban,
- kalciumban,
- vasban,
- káliumban és rostokban is.
Egy csésze főtt vagy párolt brokkoli a napi C-vitamin-szükségletünk több mint 100 százalékát fedezheti, miközben alig tartalmaz kalóriát. Emellett gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása is van, így nem véletlen, hogy az egészségtudatos étrend egyik alappillére.
Receptajánló:
A brokkoliban található rostok nemcsak a teltségérzetet fokozzák, hanem a bélflóra egészségét is támogatják. Prebiotikus hatásúak, vagyis segítik a jótékony baktériumok szaporodását, ami az immunrendszer működésére is pozitívan hat.
Brokkoli-tipp: A brokkoli előnyei csak akkor érvényesülnek igazán, ha megfelelő módon használjuk fel. A túlfőzés nemcsak az ízét és állagát rontja el, de a benne lévő vitaminokat is csökkenti. A legjobb, ha pároljuk, grillezzük, vagy akár nyersen, salátába reszelve fogyasztjuk.
További hasznos konyhai tippek várnak itt: