Kiderült, mit jelent, ha zöldes a főtt tojás sárgája

Leginkább akkor szokott zöldes lenni a tojás, amikor megfőzzük, de mégis mitől színeződik el a sárgája és a fehérje közötti rész?

Egyes elméletek szerint akkor lesz zöldes a tojássárgája, ha génkezelt tojást vásároltunk...De tényleg igaz ez az állítás? Most kiderül!

Itthon az az elterjedt, hogy az egészséges tojásnak élénk sárga színe van, pedig igazából a beltartalmi értékét semmilyen módon nem befolyásolja a szín. Csupán azért ragaszkodunk az élénk tojássárgájához, mert ehhez szoktunk. Ez azért lehetséges, mert Magyarországon a legtöbb helyen a tyúkokat kukorica alapú takarmányon tartották, emiatt pedig a tojásuk sárgája sötétebb színt vett fel. Pedig ez csupán egy tévhit!

Miért színeződhet el a tojássárgája?

Előfordul, hogy amikor megfőzzük a tojást, akkor annak sárgája és fehérjéje között vékony, szürkés-zöldes réteg alakul ki. Erre az egyik magyarázat a közhiedelem szerint, hogy innen lehet tudni, hogy a tojás régi vagy szennyezett, azonban pár éve az kezdett el terjedni a közösségi médiában, hogy az elszíneződés csak a génkezelt tojásnál jelenik meg.

Más az oka

Pedig egyáltalán nem ez rá a magyarázat, ugyanis a főzési mód miatt keletkezik ez a csúnya réteg a fehérje és a sárgája között, pontosabban akkor, amikor túlfőzzük.

Ilyenkor az történik, hogy a fehérjében levő hidrogén-szulfid reakcióba lép a sárgájában levő vassal, és a tojás két részének határán, a sárgája felszínén vas-szulfid keletkezik. Ez adja a nem túl gusztusos színt. Viszont jó hír, hogy teljesen ártalmatlan, és a tojás ízét sem befolyásolja.

Így kerüld el!

Szerencsére könnyen elkerülhetjük ezt a problémát! Az optimális főzési eljárás: tegyük forrásban levő vízbe, és főzzük 10-12 percig. Továbbá úgy is elkerülhetjük, hogy a főzővízből kivéve a tojást rögtön hideg vízbe tesszük.


Még több tojás:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek