Kiderült, mit jelent, ha zöldes a főtt tojás sárgája

Leginkább akkor szokott zöldes lenni a tojás, amikor megfőzzük, de mégis mitől színeződik el a sárgája és a fehérje közötti rész?

Egyes elméletek szerint akkor lesz zöldes a tojássárgája, ha génkezelt tojást vásároltunk...De tényleg igaz ez az állítás? Most kiderül!

Itthon az az elterjedt, hogy az egészséges tojásnak élénk sárga színe van, pedig igazából a beltartalmi értékét semmilyen módon nem befolyásolja a szín. Csupán azért ragaszkodunk az élénk tojássárgájához, mert ehhez szoktunk. Ez azért lehetséges, mert Magyarországon a legtöbb helyen a tyúkokat kukorica alapú takarmányon tartották, emiatt pedig a tojásuk sárgája sötétebb színt vett fel. Pedig ez csupán egy tévhit!

Miért színeződhet el a tojássárgája?

Előfordul, hogy amikor megfőzzük a tojást, akkor annak sárgája és fehérjéje között vékony, szürkés-zöldes réteg alakul ki. Erre az egyik magyarázat a közhiedelem szerint, hogy innen lehet tudni, hogy a tojás régi vagy szennyezett, azonban pár éve az kezdett el terjedni a közösségi médiában, hogy az elszíneződés csak a génkezelt tojásnál jelenik meg.

Más az oka

Pedig egyáltalán nem ez rá a magyarázat, ugyanis a főzési mód miatt keletkezik ez a csúnya réteg a fehérje és a sárgája között, pontosabban akkor, amikor túlfőzzük.

Ilyenkor az történik, hogy a fehérjében levő hidrogén-szulfid reakcióba lép a sárgájában levő vassal, és a tojás két részének határán, a sárgája felszínén vas-szulfid keletkezik. Ez adja a nem túl gusztusos színt. Viszont jó hír, hogy teljesen ártalmatlan, és a tojás ízét sem befolyásolja.

Így kerüld el!

Szerencsére könnyen elkerülhetjük ezt a problémát! Az optimális főzési eljárás: tegyük forrásban levő vízbe, és főzzük 10-12 percig. Továbbá úgy is elkerülhetjük, hogy a főzővízből kivéve a tojást rögtön hideg vízbe tesszük.


Még több tojás:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...