Zöld istennő öntet európai módra

Spárga, zöldborsó és friss fűszernövények együtt egy szupergyors és egészséges tészta receptben! Zöld istennő öntet újragondolva.

Amerikában, ahol minden egyes bevándorló hozott magával egy darabot a saját kultúrájából és konyhájából, nehéz kideríteni, hogy egy-egy receptet hol készítettek először, és milyen gyökerekkel rendelkezik. Kevés kivétel azért van. Ilyen például Martini, vagy éppen a Cézársaláta. Igaz ugyan hogy ez utóbbit Tijuana-ban készítette először egy olasz bevándorló, de mégiscsak egy július 4-i váratlan vendégroham inspirálta, és a sikersztorija is amerikai, így ők szeretik sajátjukként emlegetni.

Ebbe a kategóriába tartozik a zöld istennő öntet is, amelyet San Francisco első igazán elegáns szállodájának, az 1875-ben nyílt Palace Hotelnak a séfje alkotott meg még a húszas években. Tulajdonképpen mókás, hogy a szálloda konyhája akkoriban - a világválság előtti utolsó években - a nem ritkán 10 fogásos vacsorákról, pezsgőben úszó Nagy Gatsby-szerű bulikról volt híres, az egyetlen alkotás pedig, ami a mai napig ismert maradt, az egy egyszerű majonézes, Green Godess, vagyis zöld istennő névre keresztelt salátaöntet.

A kevés tejfölből és majonézből, szardellából és friss fűszernövényekből kevert öntet irtó népszerű volt egészen a nyolcvanas évekig, de mára kicsit megfakult a régi hírneve.Tulajdonképpen egy jópofa recept lenne, ha nem lenne benne irdatlan sok majonéz és tejföl - sosem értettem, hogy az átlag házias amerikai íz miért kíván meg legalább egy tubus ipari majonézt. Aki tudja a választ, az vendégem egy házi sütire. Valószínűleg pont ez az oka, hogy kiment a divatból - túl nehéz és zsíros lett egy egészségmániás kaliforniainak.

Lényeg a lényeg, egyik nap a tucatnyi, különböző színű és formájú saláta közt válogatva szemmagasságba került a polcon magát kínálgató őretrósága, a flakonos zöld istennő.

Zöld istennő tészta recept

Komolyan mondom megsajnáltam. Hiszen főúri konyhán született, sokáig titkos receptként őrizték, most meg nagyüzemben gyártják, ahol a fele tejföl-fele majonéz alapban úszkál esetleg néhány szál árva petrezselyem. Meg azért nem vettem, de úgy gondoltam, a mai ebédemet neki dedikálom. Tésztára vágytam, és mivel főtt tésztán salátaöntetet utoljára kábé 10 éves koromban "szolgáltam fel" (szegény anyámék) kicsit átvariáltam az eredeti koncepciót. A fűszernövények maradtak, sőt még egy fél csokor koriandert is hozzátettem - a koriander semmit nem ronthat el, tudtátok? A tejfölt görög joghurtra cseréltem, a majonéz egyetlen használható funkcióját, a krémessé tételt pedig átruháztam egy jól érett, de elég satnya méretű avokádóra. A továbbiakban éppen hogy csak roppanósra pároltam a szívemnek kedves két tavaszi zöldet, a spárgát és a borsót, és hogy tényleg megfelelően zöld legyen a végeredmény, még egy kis rukkolával is felturbóztam. Ja, hogy így már semmi köze az eredeti recepthez? Dehogynem. A végeredmény szerintem isteni lett.

Zöld istennő tészta recept

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?