Az eredeti Cézársaláta recept

1 adag
2876
kcal
Az eredeti Cézársaláta
Az eredeti Cézársaláta
receptkönyvben hozzászólások (41)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik kedvenc receptem.
A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar vendéglátóipar hosszas hozzá nem értésének és nemtörődömségének, számos ilyen dologgal találkozhatunk. Magyarországon étteremben gyakorlatilag nem lehet Cézársalátát enni. (Ha mégis tud ilyet valaki, jelezze!) Ellentétben például egyes országokkal, ahol nem hogy lehet, de a vendég asztalánál egy szakács keveri össze az öntethez valókat, mégpedig azért, hogy lássák, valóban friss. És teszi ezt a nyers tojás miatt. (Nem, nem majonéz alapú.) Magyarországon ezt meg sem kísérlik, hanem a legkülönbözöbb salátakölteményeket nevezik el így, (nem is értem, hogy merik így étlapra tenni) teljesen összezavarva egy híres gasztronómiai képet, ahelyett hogy annak megismertetésére törekednének.
Egyszerűen ne hívják úgy, ha nem az.
1924-ben készült el először ez a saláta egy Caesar Cardini (1896- 1956) nevű, olasz származású, de Tijuanaban dolgozó szakács által egy étteremben. Egy hétvégi, szokatlanul nagy rohamban egyszerűen kifogytak gyakorlatilag mindenből. Ekkor született a saláta maradékokból, illetve abból, ami a konyhában még fellelhető volt, s ez a mai napig alkotója nevét viseli, Los Angelesben először 1946-ban tűnt fel az étlapokon és a recept azóta változatlan. Julia Child szakácskönyvében például szintén találkozhatunk erről egy leírással, a mai napig az egyetlen feljegyzésről, amely szerint neki is maga, Cardini készítette a salátát az asztalánál, mint ahogy minden vendégnek.

A tijuanai Hotel Caesarban ma is az eredeti módon, séf által szervírozva készítik ezt a salátát, aminek egyetlen más variációja sem elfogadott hivatalosan Caesar-ként. Ez a recept onnan való. Az összetevők arányaiban vannak természetesen eltérések, ki hogy szereti alapon, de a fő hozzávalók tekintetében nincs vita. Római saláta (nem jégsaláta!), frissen pirított kenyérkockák (nem kész crouton!), a Caesar dresszing (szigorúan meghatározott összetevőkből) és parmezán. Ennél több vagy kevesebb már nem az. A nem hivatalos varáció a csirkemelles változat, azok miatt, akik nem képesek egy salátát sem hús nélkül élvezni. (Kis kitérő a dresszingre: az eredetiben NINCS ajóka(szardella) filé, ezt Cardini nem használta, de manapság már elfogadott és a Hotel Caesar-ban is használják.)

Emellett meghökkentő módon kézzel fogyasztották, mivel a római saláta leveleit nem vágják fel, olyanok, mint kis csónakok és egyszerűen kézbevehetőek.

Hölgyeim és Uraim! Oszlassuk el hát a ködöt erről a nagyszerü, mégis szerény ételről. Remélem, lesznek olyanok, akik kiváncsiak lesznek és megkóstolják, hiszen csak ez vezethet oda, hogy legközelebb legalább legyen fogalmunk arról, mit is kellett volna kapnunk ahelyett, amit kihoztak nekünk. Bár én ilyenkor laza mozdulattal visszaküldöm... :-S

 

 


hozzávalók / 2 adag

A salátához

A krutonhoz

Az öntethez

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk.
  2. Készítsük el a kenyérkockát. Ehhez simán piríthatunk kenyérkockát magában is serpenyőben vagy készíthetünk croutont házilag így
  3. A szószhoz tegyük egy nagy tálba a pürésített fokhagymát, Tegyük bele az ajókafilét és kézi erővel (ahogy az eredetiben is) aprítsuk, szaggassuk kisebb darabokra. Ez történhet késsel, villával. Ebbe csavarjuk bele a citromlét, borsozzuk. Alaposan keverjük el. Jöhet a mustár, az evőkanálnyi vörösborecet, legalább 2 ek Worcestershire szósz, de lehet 3 is, ha valaki szereti. Ezt megint keverjük el.
  4. Ehhez lassan csurgatva adagoljuk hozzá az olívaolajat, mint amikor a majonézt készítjük és közben kevergessük folyamatosan, hogy a massza homogénre sűrűsödjön az olajtól.
  5. Ebbe csak a végén üssük bele a 3 tojás sárgáját és ezzel is keverjük simára. Ekkor kerül bele a reszelt parmezán. Kóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
  6. FONTOS: beleüthetjük a nyers tojást csak simán, de biztonsági okokból beletehetjük forráspont alatt lévő forró vízbe kb 45 másodpercre, így fertőtlenítve a tojás külsejét, amin az esetleges szalmonella baktériumok lehetnek. Ezek ugyanis nem a tojás sárgájában vannak.
  7. A tálba keverjük bele a kenyérkockák egyik felét (ki mennyit szeret), majd a salátaleveleket, forgassuk össze. Szedjük tányérra, hintsük meg a maradék kenyérkockával és szórjuk meg parmezánforgácsokkal.

statisztika

beküldve:
nézettség: 209 769
elküldve: 36
receptkönyben: 1 584
elkészítve: 22/43
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (41)

Xevronixussor
Xevronixussorsze, 2014-06-11 13:47

Ha az - egyébként igen részletes és szórakoztató - leírásban kiemelten az szerepel, hogy "frissen pirított kenyérkockák (nem kész crouton!)", akkor a hozzávalók között miért szerepel 20 dkg SPAR(?) kruton?

andex
andexcs, 2013-06-20 15:11

Sziasztok!

Először is soha nem ettem még Cézár salátát, McDonalds-ban sem valahogy ez kimaradt.Ma viszont elkészítettem e-recept alapján,azoktól kérdezem akik ismerik jól, hogy milyen ízűnek kellene lennie?Mert az enyém keserű savanyúra sikerült,szardellát nem tettem bele mivel nem volt itthon, ezen kívül mindent ugyanúgy csináltam.

Filamér
Filamérh, 2013-07-15 10:26

andex, ne haragudj, de vagy egészen furán működnek az ízlelőbimbóid, vagy - akár véletlenül - nem a recept szerinti arányokkal dolgoztál! Mert ha mindent a recept szerint tettél bele, akkor egy harmonikus ízhatású, kellemes, se nem keserű, se nem savanyú eredményt kellett volna elérned. Nincs jobb szó rá, mint a harmónia. Na meg a finom :-) (szardellát nagyon sokan éppen azért nem tesznek bele, mert kicsit eltolja az ízeket - én azért sem, mert nem szeretem a szardellát)
Én azt javaslom, ne mondj le róla az első próbálkozás után, hidd el, ennél jobb ízű saláta kevés van a világon :-)

csoppmes
csoppmesh, 2013-06-10 17:21

Kedves P.! Imába foglalom a neved :) De tényleg!!!
Elkészítettem az öntetet, a recepted alapján és azt az ízt kaptam, amit vártam. PONT AZT!
Köszönöm-köszönöm-köszönöm! :)))

fkatica
fkaticasze, 2013-03-20 06:02

Végre egy ígazi eredeti recept, amit el is készítek. Egy sajáta evő!!!

adabada
adabadav, 2012-11-11 13:50

Nagyon klassz hogy ilyen részletesen írsz az eredetéről! Izgalmas :) és nagyon jó,hogy végre valaki leírta, hogyan is kéne kinéznie egy igazi Caesar salátának!!!Egyébiránt az étterem ahol dolgozom úgy tűnik ezeket az alapelveket követi ;)

Rigoletta
Rigolettaszo, 2012-08-18 11:52

Most akkor az eredeti receptben van ajóka van nincs, mert egyszer azt írod, hogy az eredetiben nincs, máskor, hogy kézi erővel összeaprítani ahogy az eredetiben.

nopara
noparaszo, 2012-08-11 11:17

Kedves Eszter! Meg par hete csinaltam meg a salatat egy bulira, es nagy sikert aratott. Kar, hogy kisebb mennyisegben nem igazan keszitheto, mivel csak en vagyok itthon salatas. Nagyon koszi a receptet!

sweetmate4you
sweetmate4youv, 2012-01-08 10:59

Kedves Gargoyle!
Szerintem nagyon izletes es finom recept! Akinek a Mc Donalds variacioja jobban izlik,egyen azt. A nyelvtani helyesbiteseknek es kritizalasoknak itt helyuk nincs. I' am lovin it,however. Ich liebe es, egyebkent a lajkoljatok, soha nem volt magyar szo es midenhol hasznaljak es kulfoldi szemmel nezve egyaltalan nem helyes. Tovabbra is sok sikert kivanok!! Udvozlettel Sonja Stuttgartbol!!

z1
z1szo, 2011-04-30 18:12

...csak egy gondolat a 6-os ponthoz.
A szalmonella a tyúk bélrendszerében található.
Minden tyúk bélrendszerében!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kell az emésztéséhez.
Tessék a tojást fertőtleníteni!!!
Otthon is!!!
Mindig!!!
A legáltalánosabb a 2%-os hypos oldat.
10lit. víz 2dl. hypo.
10 perc áztatás után gondosan le kell öblíteni.
Z.

z1
z1szo, 2011-04-30 20:33

Szia!
Már többször elolvastam ezt a receptedet.
Ha lanyhul a lelkesedésem, mindig előveszem...
Tetszik és motivál a harcosságod, a lelkesedésed és a minőség utáni megalkuvást nem tűrő vágyad.
Z.
...holnap a kölyköknek hamburgert készítek.
Igaz, hogy argentin marhahátszínből, de mégis...
Sült krumplival, meg valami hülye kólával.
Ja!
És tocsogni fog a kecsöptől!!
Az fontos!!!

évuci
évucisze, 2011-03-09 22:06

nem idevágó... de a "Sopszka" saláta is hasonló eset...

beus_4
beus_4h, 2011-02-14 09:24

Na végre valaki észrevette a HEJTENELENT is, magyarul nem tud de angolul okoskodik. Egyébként pedig a no salty igenis helyes, méghozzá semmi sósat fordításban. No salty please mondhatjuk ha nem kérünk semmi sós kaját...
Amúgy én is köszönöm hogy megismerhettem végre az igazi receptet, mert sajnos való igaz hogy a legtöbb étteremben cézár saláta néven valami egészen más, majonézes trutyi fut...

_-free-_
_-free-_h, 2010-06-28 14:29

Köszönöm a receptet! Elkészítettem, nagyon finom! :)
Ami nem a recepthez szól:
Kedves s.nagy! Ha már ennyire otthon vagy az angolban, akkor az elszomorító, hogy a magyart legalább ennyire nem ismered! Általános iskola, ragozás. Olyan szó nincs a magyarban, hogy ev ("evvel"). Olyan van, hogy ez, s ha ragozzuk, lesz belőle ezzel (a -vel ből a hasonulás miatt lesz -zel, a szó végi z betű miatt). Nem kötekedni akartam ezzel a hozzászólással, mivel nem is ez az oldal témája :)
További kellemes napot!
Főzzünk jókat! ;-)
-Ferenc-

ui.: nem nyelvtanár vagyok :)

szépróza
széprózak, 2011-03-29 17:42

én viszont magyar nyelv és irodalomszakos tanár, valamint szerkesztő vagyok. és állítom, hogy az evvel helyes. az előreható teljes hasonulás írásban jelölt alakjáról van szó - a középiskolai gimnáziumi tankönyvekben is így tanítják.
ha már itt tartunk, olyan szó sincs a magyarban, hogy bokr (bokrot) vagy kenyer (kenyeret) - ám ezeket az ún. kötött töveket mégis használjuk bizonyos ragok előtt.
nagyon jó lenne, ha a magyar beszélők kicsit magukba néznének, nem stigmatizálnák az irodalmi nyelvtől eltérő alakokat (amúgy az "evvel" pont nem ilyen, hiszen irodalmi művekben is megjelenik), és nem fojtanák meg a nyelvjárási alakokat. miért csak a bajorok lehetnek büszkék a tájszólásukra?

bocsánat a hangnemért.

szépróza
széprózak, 2011-03-29 20:15

én pedig köszönöm a finom receptet és a nagyon informatív leírást :-)
kár, hogy sokszor nem az ételek játsszák a fő szerepet a kommentekben.

z1
z1v, 2010-11-07 09:45

...és ami a legdurvább! A hejtelen. Brrrr! Helyesen=helytelen.

szurosp
szurosph, 2010-06-28 14:40

Bocs kedves free, de létezik olyan szó, hogy evvel! Irodalmi változat, régies. De létezik. Egyébként mindegy, de S.Nagy csak jót akart, biztosan külföldön él, és ezért ütötte meg a fülét a dolog. Nem vagyok egy angolos, ezért ebben nem ítélkezem, egy a lényeg, amikor valami logo-t választ az ember, nem feltétlenül lesz nyelvhelyes, mert a lényeg a memóriában való megragadás. Gondolom ezért van így a "nevünk". A legjobbakat, tényleg nem kötekedésből írtam: Mrs Smith

strawberry
strawberryh, 2010-06-28 14:48

Az I'm loving it" például teljesen helytelen nyelvtanilag. Párápáppápá....:)
Juci

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-06-28 14:35

Kedves Ferenc!
Köszönöm szépen a visszajelzést - és a nyelvórát is... ;-)))
Örülök, hogy ízlett!
További szép napot!
Eszter

quimba
quimbav, 2010-04-11 10:11

Kb.5-6 éve ettem finom Cézár salátát Pécsett az "Aranykacsá"-ban.

modosa
modosasze, 2010-03-17 11:59

Elöljáróban annyit, hogy kimondottan kedvelem a McDonalds-ot. DE. Ha valaki ennél kicsit igényesebb, az látogasson el ide http://www.cafe57.hu/hu/ és kóstolja meg a Cézárt, garantáltan nem fog csalódni :)
Anikó

Gargoyle
Gargoylecs, 2010-02-04 12:05

De jó! Köszönöm, hogy ezt ide belinkelted!
Itt Frankfurtban is van Vapiano, és náluk finom a Cézár. Reméljük, otthon is!
Majd számolj be, ha esetleg kipróbáltad. :-)
Szép napot!

Zit
Zitp, 2010-01-29 10:08

Kedves Eszter! Engem most tuti meg fogsz kövezni, de nekem a McDonald's-os cézár saláta a kedvencem. :-)))) De azért egyszer majd ezt is ki fogom próbálni...

Gargoyle
Gargoylep, 2010-01-29 10:24

Nem, nem kövezlek meg, és tudod miért? Furcsa mód ugyanis ök az egyetlenek, akik egyáltalán valami hasonlót próbáltak meg produkálni...vagy legalábbis próbálták alapjaiban kicsit követni ipari méretekben tolmácsolva. :-D

Legfrissebb cikkek

3 praktika tojáspucoláshoz
3 praktika tojáspucoláshoz
Főtt tojást pucolni senki sem szeret, ellenben ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt elvégezhetjük a piszkos munkát!
7 cukormentes csokis süti a hétvégére
7 cukormentes csokis süti a hétvégére
Süteményt a hétvégére? Csokisat? Cukormenteset? Íme 7 recept, ahol mindez egyszerre teljesül!
2876