Hamarosan te is a világörökség részét eheted reggelire

Franciaország nem átlagos előterjesztéssel fordult az UNESCO-hoz. Lehet, hogy a francia bagett hamarosan a világörökség része lesz?

A franciáknál mindig van bagett, gondolják sokan, az pedig tagadhatatlan tény, hogy Franciaországban percenként átlagosan 320 bagett fogy, egy év alatt pedig a népesség nagyjából 10 milliárd darabot vásárol el a pékáruból.

A francia Kulturális Minisztérium nemrég közleményben hirdette ki, hogy a párizsi szürke cink háztetők és a Biou d'Arbois nevű borfesztivál helyett a francia bagettet terjeszti elő UNESCO szellemi kulturális örökségeket tömörítő listájára - derül ki az EuroNews híréből.

A minisztérium adatai szerint a hetvenes évek óta erőteljesen csökkent a francia pékségek száma. Míg csaknem 50 évvel ezelőtt még 55 ezer független pékség működött az országban, addig ma már - a rengeteg áruházláncnak és az ipari pékiparnak köszönhetően - csak 35 ezer magántulajdonban lévő pékség működik.

A minisztérium célja, hogy a tervezett védelmi intézkedésekkel tudatosabbá tegyék a vásárlókat, hogy újra népszerűek lehessenek a kézműves termékek országszerte. A francia pékek számára is fontos előrelépés lenne, ha a bagett az UNESCO védelmét élvezhetné, ezzel a generációkról generációkra szálló családi vállalkozások és receptek sem lennének kitéve az elfeledés veszélyének. A franciák számára olyannyira volt fontos mindig is a bagett sorsa, hogy 1993-ban törvényben határozták meg, milyen összetevőket tartalmazhat a hagyományos bagett: a pékáru csak és kizárólag négy meghatározott alapanyagból állhat össze, a tésztának pedig 15-20 óráig kell erjednie 4-6 °C-os hőmérsékleten.

Nem ez az első olyan alkalom, hogy egy pékáru kerül fel a szellemi kulturális örökségek listájára. Kazahsztán és Irán korábban már sikeresen kérelmezte hagyományos kenyerük felvételét a listára.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...