Világhírű gondolkodók szerint így jöhetünk ki erősebben a vírushelyzetből

Véget ért a Brain Bar, az idei online jövőfesztivál. Egy lépéssel közelebb kerültünk a jövőhöz.

Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar idén először az online térbe költözött. Világhírű gondolkodók a saját otthonaikból adtak kapaszkodót ahhoz, hogyan jöhetünk ki erősebben a vírushelyzetből, miképp állhat talpra a gazdaság, és hogyan tehetjük a legtöbbet a környezet védelméért.

A Brain Bar idén a digitális térben „repítette” Budapestre a világ lángelméit. A 2020-as virtuális esemény megtartotta interaktív jellegét: a több mint 40 előadó közel 20 különböző országból csatlakozott be és készségesen válaszoltak a nézők által feltett kérdésekre is vagy nyitottak vitát a jövőt alakító témákban. Az izgalmas előadásokat több tízezren követték a három napos esemény során.

A világ jelenlegi legnagyobb gondolkodói, kiemelkedő szakemberek beszéltek olykor nagyon is megosztó problémákról: David Sloan Wilson evolúcióbiológus a tudomány és a vallás közötti átjárható útról értekezett, Nancy Poleon personal branding szakértő a jövő női vezetőnek adott tanácsokat személyes márkájuk építéséről, Dr. Hannah Critchlow neurológus pedig a szabad akarat illúziójáról rántotta le a leplet prezentációjával.

A jövőfesztivál idei programjában először kaptak helyet magyar nyelvű előadások, olyan ismert hírességek kaptak helyet a Brain Bar színpadán, mint Hosszú Katinka, Sebestyén Balázs vagy Kajdi Csaba. A hazai előadók palettáját női innovátorok is gazdagították, a könyvkiadásban úttörő Jentetics Kinga, vagy a protézisrobotika szakértője Vas Alexa.A vírushelyzet szintén a főbb témák között szerepelt. A magyar gazdaság helyzetét György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár elemezte. Aliya Hamid Rao a munkaerőpiac kihívásai és a nemek gazdasági egyenlőségének irányából közelítette meg a kérdést. Dr. Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő eközben az átalakulóban lévő hatalmi viszonyokat elemezte, majd a legnagyobb politikai játékosok jövőjébe nyújtott betekintést.

Dr. Robert C. Castel

A programban a környezetvédelem legfontosabb kérdései is napirendre kerültek, hiszen a Brain Bar tavalyi felmérése alapján az Y és Z generáció körében ez az egyik aggasztó probléma. Izgalmas vita alakult ki a húsevés etikusságáról Moldován András, a sertésmogul és Bergovecz László, a Magyar Vegán Egyesület elnöke között. A városok élhetőbbé tételéért harcoló Lőrinczi István a permakultúrát népszerűsítette, amelynek elsajátításával zöldebbé és hulladékmentessé tehető az életterünk és betondzsungelből is élhetőbb várost tudnánk alakítani.

Egy igazán megosztó nagyágyú, a kritikus gondolkodásáról ismert professzor Bjørn Lomborg szkeptikus klímapolitikai álláspontjának adott hangot. A tudományos ismeretterjesztő írásairól és a Discovery Channel Daily Planet című műsorából ismert Ziya Tong pedig a szemünk elől rejtett valóságokról rántotta le a leplet.

Az idei Brain Bar jövőfesztivál előadásaiba több ezer néző kapcsolódott be a digitális térben az elmúlt három napban. Az ingyenes előadások között a Future Jobs online állásbörzéje várta az álláskeresőket, akik nagyvállalatok meghirdetett pozícióinak kínálatából válogathattak. A fesztiválon mutatták be a még ötletfázis előtt álló, jövő (startup) vállalkozóit támogató New Generation of Founders elnevezésű kezdeményezést, olyan tehetségekre fókuszálva, akik nagyban formálhatják a jövő gazdasági és társadalmi folyamatait – erről Agnieszka Hryniewicz-Bieniek, a Google for Startups igazgatója beszélt.A Brain Bar 2020-as műsora teljes egészében visszanézhető a jövőfesztivál hivatalos Facebook oldalán.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Moldován András és Bergovecz László

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...