A szelfijeid segíthetnek az orvosoknak felismerni, ha baj van a szíveddel

A mesterséges intelligencia képes arcról megállapítani, hogy kit fenyegethet a koszorúér-betegség.

A Kínai Szívbetegségek Központjának kutatása szerint a mesterséges intelligencia már egyszerű szelfikből is meg tudja állapítani, kinek lehet koszorúér-betegsége – írja a Study Finds. Zhe Zheng kutató szerint ez az első lépés afelé, hogy egy mélytanulást alkalmazó eszközt fejlesszenek, amit az emberek akár otthon is tudnak használni.

Az elv nem túl új: bizonyos vonások korábban is a szívbetegségek jelei voltak. Ilyen például a vékonyodó vagy őszülő haj, a korai ráncok, vagy a fülcimpa ráncosodása. Vannak speciálisabb jelzések is: a xanthelasmata a szemhéjak belső felén található sárgás pöttyök, vagy az arcus cornea, azaz a szaruhártya körül megjelenő szürkés vagy kékes körök. Annak ellenére, hogy ezek elég egyértelmű jelek, szakértőknek nagyon nehezükre esik diagnosztizálni belőlük a szívbetegséget.

via GIPHY

Itt jön a képbe a mesterséges intelligencia. A központ kutatói összesen 5796 kínai kórházi beteg arcáról készített képet elemeztek az algoritmusuk tanításához, akik ezzel párhuzamosan angiográfiás vizsgálaton is részt vettek, ami a vérerek egészségét méri. Ezen azt figyelték meg, hogy az erek mennyire vannak összeszűkülve, ami jó előjelzője a szívbetegségeknek.

Amikor az algoritmust megfelelően letesztelték, élesben is kipróbálták 1013 kínai betegen. Az eredmény elképesztő volt: a szívbajjal rendelkezők 80 százalékát megtalálta az algoritmus mindössze az arcról és fejről készített fényképek alapján.

A szakértők szerint az arc, a homlok és az orr adta a legtöbb információt az algoritmusnak, a fals pozitív minták mennyiségét azonban még javítaniuk kell, hogy a potenciálisan pozitív eredményt kapó emberek ne induljanak meg tömegesen a kórházak felé, ha az algoritmus nyilvánossá válik. Azt is ki kell még találni, hogy az adatbiztonságot hogyan tudják majd garantálni a készítők, hiszen az emberek személyes képeiről van szó, ezeket kell majd az algoritmusba táplálniuk.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek