Veszélyes lehet teázni? Állítólag ez van a filterekben

Úgy tűnik, már a nyugodt reggeli és délutáni teázások sem veszélytelenek, most arra jutottak egy csésze tea több millió mikroszkopikus műanyag részecskével szennyeződhet.

Egyre inkább középpontba kerül az életünkben a műanyagmentesség, és lassan lépten-nyomon kiderül, mi mindenben van még műanyag, amibe eddig nem is gondoltunk bele. Hogyan kerülhetne káros anyag a szervezetünkbe, ha elfogyasztunk egy csészével a kedvenc teánkból? Nos, a legfrissebb kutatások szerint több millió mikroszkopikus műanyag van a teafilterekben.

Nem meglepő, hogy az egyik kedvenc meleg ital is fókuszba került, azóta, hogy egy ideje mindent górcső alá vesznek a környezettudatos fogyasztás szempontjából. A teafogyasztók 96%-a ugyanis nem szárított formájában használja a tealeveleket, ahogy a teaszakértők szerint kellene, hanem filtereket használ.

A britek köztudottan nagy rajongói a forró italnak, értelemszerűenErzsébet királyné is lelkes teázó. Az Egyesült Királyságban évente több, mint 60 milliárd csészével hörpintenek fel és a becslések szerint mindenki, aki teafiltert használ, valamennyi műanyagot juttat a szervezetébe, méghozzá polipropilént, ami egyébként a filterek alakjának megőrzésére szolgál.

via GIPHY

Számos ismert teamárka, mint a Clipper vagy az Abel & Cole sikerrel száműzte a vegyianyagot a termékeiből, de a többi márka esetében is kutatások folynak. A McGill Egyetem kutatói azt vizsgálták, a készítés során a teatasakokból kerül e a fogyasztásra váró italba műanyagrészecske. Jelen állás szerint még nem tudják, hogy a mikroszkopikus darabok ártalmasak e az emberi szervezetre.

A kísérletekhez négy különböző filteres teát vásároltak, amik elérhetők a boltokban, a tasakokból eltávolították a leveleket és megmosták az üres zacskókat, amelyeket forró vízben teszteltek le, mintha csak rendesen elkészítenék a teát. A módszer eredménye elég megdöbbentő volt, 11,6 milliárd mikroplasztik részecske került a vízbe egyetlen tasakból, ami több ezerrel magasabb szám, mint más korábban vizsgált élelmiszerek esetében. Mindenesetre az élettani hatásokat érintő vizsgálatokat tovább folytatják.

A jelenségre egyre többen figyelnek fel a gyártók közül is, tavaly a Clipper például bejelentette, hogy növényi alapanyagot használ a továbbiakban, és banánból készült műanyagmentes teazsákot dobtak a piacra. Reméljük, többen is így járnak majd el.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.