Ismert arcok a Felelős Gasztrohős idei vegán kampányában

A Felelős Gasztrohős Alapítvány – a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező Fruccola kezdeményezésére – is csatlakozik a nemzetközi Veganuary mozgalomhoz. Januárban az alapítvány a helyi és szezonális növényi alapú étkezésre buzdítja a lakosságot, amelyhez, a tőlük megszokott módon, számos segítséget és információt ad.

Helyezzük növényi alapokra az új évet! 

Az év eleje a fogadalmak ideje: szeretnénk egészségesebbek, kedvesebbek lenni, amihez számos tevékenységet társítunk. A Veganuár kezdeményezéshez csatlakozva mindkét fenti törekvést kipipálhatjuk, hiszen a húsfogyasztás csökkentése bizonyítottan jót tesz az egészségünknek, és a környezetünkkel is kedvesebbek leszünk, hiszen nagy terhet veszünk le a bolygó válláról.

A Veganuary kezdeményezés 2014-ben indult, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az állattenyésztés környezetkárosító, etikai szempontokból is problémás folyamataira, és egy egy hónapos kihívással népszerűsítse a növényi alapú étkezést. A kihíváshoz évről évre egyre többen csatlakoznak világszerte; a tavalyi évben már több mint félmillióan próbálták ki a vegán étkezést egy hónapon keresztül. 

„A kommunikációnk során mindig hangsúlyozzuk, hogy fenntartható étkezésről a hús-, és tejtermékek fogyasztásának csökkentése nélkül nem beszélhetünk. Az ipari állattenyésztés elképesztően energia-, víz-, földterület-igényes folyamat, ráadásul az üvegházhatású gáz kibocsátása is hatalmas, nagyobb mint az egész közlekedési szektoré együtt. Már heti egy vegán nappal hatalmas eredményeket érhetünk el, több mint 4000 liter vizet és egy étkezőasztalnyi erdőt menthetünk meg a pusztulástól” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

A növényi alapok mellett pedig arra is érdemes figyelni, hogy helyi, szezonális alapanyagokat fogyasszunk, ami első nekifutásra januárban lehetetlennek tűnhet, de a kampány során megmutatjuk, hogy sokkal szélesebb a lehetőségek tárháza, mint azt gondolnánk.

„Fenntartható Vendéglátóhelyként évek óta bővítjük a kínálatunkat vegetáriánus, vegán fogásokkal, hétfőnként a napi menükínálatunk is teljesen húsmentes. Úgy látjuk azonban, hogy a vendégeink még mindig inkább a húsos fogásokat keresik. A Felelős Gasztrohőssel közös kampányban szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni a növényi alapú étkezés pozitív környezeti hatásait” – mondta el Saás Petra, a Fruccola tulajdonosa.

Beszélgetések és hírességek várnak

A hónap során, ahogy azt a Gasztrohősöktől megszokhattuk, infografikával, a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, szakértőkkel való online beszélgetésekkel és ismert emberekkel várnak mindenkit. A kezdeményezéshez csatlakozott: Antal Éva vagyis a Vászonzsákoslány, Fiala Borcsa, Mautner Zsófi, Nagy Réka, Vida Kata, Puskás Peti, Steiner Kristóf, Jancsa Jani, Hering András és Papp Endre is, akik kedvenc növényi alapú receptjeikből álló gyűjteménnyel is segítik a környezetbarát étkezés iránt érdeklődőket.

Ráadásul akkor sincs okunk aggodalomra, ha házon kívül kell étkeznénk, az alábbi Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermek kínálatában biztosan találunk vegán fogásokat: a Fruccola, KIOSK Budapest, Szabad Bisztró, Bartók Pagony, La Mimosa, Four Bites catering és a Mezna is csatlakozott a kampányhoz. 

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

5 alapanyag, amit ne használj hűtőhidegen

Sütésnél gyakran olvashatjuk receptekben, hogy bizonyos alapanyagokat feltétlenül használjunk szobahőmérsékleten (vagy éppen hűtőhidegen). Leginkább a tejtermékeknél fontos ez, de lássunk 5 másik hozzávalót is, ahol szintén érdemes figyelni!

Lakos Benedek

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?