Ingyen van, és sokkal több vasat tartalmaz, mint a spenót, mégsem fogyasztjuk ezt a növényt

Sokan észre sem veszik, pedig szó szerint a lábuk előtt hever ez a szuperélelmiszer.

A csalán valódi szuperélelmiszer – tápanyagtartalmát tekintve alig van versenytársa. Vasban sokszorosan gazdagabb, mint a spenót, emellett magas a C-vitamin-tartalma is. Kalciumból is többet tartalmaz, mint a tej.

Egy gyereket etetnek
Ingyen van és sokkal több vasat tartalmaz, mint a spenót, mégsem fogyasztjuk ezt a növényt
Getty Images

A csalán gyűjtésének legfőbb időszaka a tavasz és a kora nyár, még a virágzás előtt. A zsenge, puha hajtásvégek a legalkalmasabbak a szedésre. A csalán szedési szezonját meghosszabbíthatjuk, ha lenyírjuk a már megnőtt növényeket – így pár hét alatt új, zsenge hajtásokat hoz, és egész nyáron gyűjthetjük ezt a vadon növő finomságot.

A csalán ugyanolyan jól használható a konyhában, mint a spenót – azzal a fontos különbséggel, hogy a csalánt sosem fogyasztjuk nyersen.

Vagy megszárítják és porrá őrlik, vagy a leveleket teaként használják, illetve forrázással semlegesítik a csípős anyagait, mielőtt ételekbe tennék.

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget gyűjteni, mert a csalán térfogata a forrázás után nagyjából a negyedére csökken. Ne feledkezz meg a kesztyűről és a hosszú ujjú ruházatról – még a fiatal csalánhajtások is csípősek!

A szedés után áztasd be a csalánt, forrázd le, majd hűtsd le jéghideg vízzel – így megőrizhető a levelek mélyzöld színe. Ezután papírtörlővel itasd le róla a vizet. Ha nem használod fel azonnal, lefagyaszthatod, vagy hűtőben is tárolhatód 4–5 napig.

Így forrázd le a vadnövényeket

  • A forrázás különösen ajánlott a csalán, a réti füzike (horsma), a pitypang levelei és a podagrafű (vuohenputki) esetében.
  • A megmosott leveleket és szárakat sós, forrásban lévő vízbe kell tenni körülbelül 15 másodpercre. Ezután szűrd le őket, hűtsd le, aprítsd fel, és máris felhasználhatod főzéshez. A főzővizet például kenyértésztába is belekeverheted.
  • A forrázás, vagyis a rövid ideig tartó főzés sós vízben, csodát tesz sok, enyhén kesernyés vadnövénnyel. A növények íze lágyabbá válik, a keserűség eltűnik, a szín viszont megmarad élénknek.
  • Különösen a csalán szárad gyönyörű zöldre, ha előtte leforrázzuk. A forrázás után a csalánt hideg, folyó víz alatt gyorsan le kell hűteni, papírtörlővel leszárítani, majd szétterítve megszárítani.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...