A csalán valódi szuperélelmiszer – tápanyagtartalmát tekintve alig van versenytársa. Vasban sokszorosan gazdagabb, mint a spenót, emellett magas a C-vitamin-tartalma is. Kalciumból is többet tartalmaz, mint a tej.
A csalán gyűjtésének legfőbb időszaka a tavasz és a kora nyár, még a virágzás előtt. A zsenge, puha hajtásvégek a legalkalmasabbak a szedésre. A csalán szedési szezonját meghosszabbíthatjuk, ha lenyírjuk a már megnőtt növényeket – így pár hét alatt új, zsenge hajtásokat hoz, és egész nyáron gyűjthetjük ezt a vadon növő finomságot.
A csalán ugyanolyan jól használható a konyhában, mint a spenót – azzal a fontos különbséggel, hogy a csalánt sosem fogyasztjuk nyersen.
Vagy megszárítják és porrá őrlik, vagy a leveleket teaként használják, illetve forrázással semlegesítik a csípős anyagait, mielőtt ételekbe tennék.
Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget gyűjteni, mert a csalán térfogata a forrázás után nagyjából a negyedére csökken. Ne feledkezz meg a kesztyűről és a hosszú ujjú ruházatról – még a fiatal csalánhajtások is csípősek!
A szedés után áztasd be a csalánt, forrázd le, majd hűtsd le jéghideg vízzel – így megőrizhető a levelek mélyzöld színe. Ezután papírtörlővel itasd le róla a vizet. Ha nem használod fel azonnal, lefagyaszthatod, vagy hűtőben is tárolhatód 4–5 napig.
Így forrázd le a vadnövényeket
- A forrázás különösen ajánlott a csalán, a réti füzike (horsma), a pitypang levelei és a podagrafű (vuohenputki) esetében.
- A megmosott leveleket és szárakat sós, forrásban lévő vízbe kell tenni körülbelül 15 másodpercre. Ezután szűrd le őket, hűtsd le, aprítsd fel, és máris felhasználhatod főzéshez. A főzővizet például kenyértésztába is belekeverheted.
- A forrázás, vagyis a rövid ideig tartó főzés sós vízben, csodát tesz sok, enyhén kesernyés vadnövénnyel. A növények íze lágyabbá válik, a keserűség eltűnik, a szín viszont megmarad élénknek.
- Különösen a csalán szárad gyönyörű zöldre, ha előtte leforrázzuk. A forrázás után a csalánt hideg, folyó víz alatt gyorsan le kell hűteni, papírtörlővel leszárítani, majd szétterítve megszárítani.
Még több egészségcikk: