Variációk fagyi-tuningra!

Számtalan olyan öntet és ropogtatnivaló van, amivel egy egyszerű bolti dobozos fagyit is feldobhatunk. Ha nem ruháznánk be a legdrágább márkákba, tuningoljuk őket egy kicsit!

Diós-juharszirupos fagyi recept

Itthon a legközkedveltebb fagyiravaló persze a tejszínhab, de mennyivel izgalmasabb hangzik egy tál fagylalton mondjuk a balzsamecetes-mézes öntet, a cukrozott mogyoró vagy a ragacsos tejkaramellaszósz, hát nem? Az alábbi tippek közül bármelyik könnyen elkészíthető és szerethető lesz az egész család számára!

Mézes-balzsamecetes öntet

Ehhez egy rész mézre és két rész balzsamecetre lesz szükségünk. Ezt a keveréket tegyük fel egy lábosba főni, majd ha nagyjából a felére sűrűsödött a szósz, vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ez a kissé fanyar, mégis édeskés mártás tökéletesen illik például a vanília fagylalthoz.

Diófélék és egyéb magvak

Ezeket nem csak az ízük, de a ropogós állaguk miatt is érdemes fagyihoz fogyasztani. A magokat persze natúran is majszolhatjuk fagyinyalás közben, egy kissé megpirítva szintén pazar mind, de az i-re a pontot az teszi fel, ha cukros mázzal vonjuk be a külsejüket, amihez egy kevés sót is adunk. Hihetetlenül izgalmas lesz a végeredmény!

Sós-fahéjas cukros magvak recept

Fehér miso

Talán napjainkban már nem kell bemutatnunk a miso-t senkinek, bár tény, hogy mi leginkább egy fajtáját ismerjük csak, pedig számtalan létezik belőle. A fehér miso például kevésbé sós, mint sötétebb (hosszabb ideig erjesztett testvére), de hihetetlenül gazdag ízvilággal rendelkezik: sós, édes, pikáns és savanykás is egyszerre. Ha kipróbálnánk ezt az izgalmas ízkombinációt, a következőképpen járjunk el.

Szükségünk lesz 2 ek. fehér miso-ra, fél csésze tejszínre, 1 ¼ csésze vízre és 1 ¾ csésze kristálycukorra. A vizet és a cukrot keverjük össze egy nagy serpenyőben, és forraljuk fel. Ne kevergessük, hagyjuk, hogy aranybarnára változzon, majd vegyük le a tűzről, és nagyon óvatosan öntsük hozzá a tejszínt. Keverjük homogénre, majd ha egy kicsit ragacsossá vált és megkeményedett, tegyük vissza a tűzre. Alacsony lángon forraljuk tovább, míg újra folyékony nem lesz, majd hűtsük le. Hűtőszekrényben tároljuk.

Tejszínhabkrém

Nem, nem írtuk el a nevét! A tejszínhabot már említettük, és tudjuk jól, milyen jó együtt kanalazni a fagyival, de ez a krém, ez egy kicsit más...

Egy csésze tejszínre és 4 ek. tejölre lesz szükségünk az elkészítéséhez. A tejszínhabot addig verjük, míg nem lesz teljesen kemény, majd hozzáadjuk a tejfölt, és egy darabig ezzel keverjük tovább. Ez a kellemesen krémes hab tökéletes bármilyen fagyihoz, legyen az csokoládé, gyümölcs vagy vanília.

Balzsamos tejkaramella öntet

Már a neve is magáért beszél. Ha erre esne a voksunk, a következőkre lesz szükségünk: 1/3 csésze sózott vaj, 1 csésze barnacukor, 1/3 csésze kristálycukor, 2/3 csésze tejszín, 2-3 ek. fehér balzsamecet és egy csipet só.A vajat, cukrot és a tejszínt tegyük egy lábosba, és alacsony lángon forraljuk, míg a cukor el nem olvad. Ezután körülbelül 5 percig keverjük habverővel, vegyük le a tűzről, végül keverjük hozzá a balzsamecetet. Ahogy hűl a szósz, úgy fog besűrűsödni. Ezt a mártás tehetjük piskóta, fagylalt, vagy bármilyen süti tetejére is. A lényeg, hogy végül megkapja a sós szórást!

Mogyoróvaj és nutella

A gyerekek és a felnőttek nagy kedvence – készítsük el házilag, így biztosak lehetünk benne, hogy minden mesterséges anyagtól mentes mogyoróvajat ehetünk!

Házi nutella Gréti konyhájából recept

Müzli

A müzli egyrészt egészséges, másrészt finom, a ropogós magvakhoz hasonlóan pedig kiválóan illik a jeges finomságok tetejére szóratként. Bármilyen fagylaltnak megadhatjuk vele a koronáját!

Tejcsokoládés tejszínhab

Ehhez szükségünk lesz 4 dkg tejcsokoládéra, ¾ csésze tejszínre, 3 ek. vízre és 1 csipet sóra.

Daraboljuk fel a csokoládét, majd tegyük egy közepes tálba. A tejszínt és a vizet lassú tűzön forraljuk fel, majd adjuk a csokoládéhoz. Hagyjuk állni körülbelül fél percig, ezután jól keverjük össze. Újabb 15 percig hagyjuk állni, sózzuk meg, keverjünk rajta egyet, és hűtsük le. Legalább 4 órán keresztül érdemes a hűtőben tartani, majd tálalás előtt elektromos habverővel addig keverni, amíg nem tartja magát a tejszín. (Nem lesz teljesen homogén!)

( Via: Food52)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?