Van, aki jegesen szereti

Európa-szerte elterjedt a jegeskávé fogyasztása. Már a nevében is benne van, hogy egyik összetevője kávé, a másik pedig jég. De milyen a tökéletes frappé?

Országonként, illetve ízlés szerint változik, hogy hideg vagy meleg tejjel öntik fel az eszpresszó kávét. Sokszor tejhabot is adnak hozzá. Hazánkban, vaníliafagylaltot is tesznek bele. Ami egyébként az eredeti jeges kávéban nem található. Én személy szerint nagyon kedvelem benne a fagyit, ha nem viszik túlzásba. Mert ilyenkor az ember lánya egy darabig próbálkozik, hogy szívószállal fogyassza el, de ez szinte képtelenség.

Hűsítő jeges kávék házilag >>

Fagyit a briósba! >>

A kávé sikeres elfogyasztásának szabályai:

  1. Kanállal együk ki – az amúgy általában szűk pohárból – a tejszínhabot.
  2. Tegyük ugyanezt a fagyival. (Ilyenkor már a háromnegyede egyébként az asztalon végzi)
  3. Ha maradt még benne egy kevés kávé, addig szívjuk a szívószállal, amíg nem adja ki azt a vicces, „a pohár már üres” hangot.

Mindegy, hogy egy kávézóban vagy otthon fogyasztjuk, hihetetlenül frissítően tud hatni ez az ital. Létezik belőle sima jeges kávé, amelyben épp csak ráöntik az eszpresszót a jégre, ehhez önthetjük a tejet, vagy a bevállalósabbak – akik nem vezetnek már aznap – még kevés alkohollal – például rummal – is megbolondíthatják. Jó ha a rum fehér, mert ennek eléggé semleges az íze ahhoz, hogy ne nyomja el a kávéét, épp csak egy kis pluszcsavart adjon hozzá.

Mi kerülhet még a jégkockatartóba?>>

Frappé a kedvenc

A mendemonda szerint a frappét egy bártulajdonos találta fel, egy forró nyári napon, amikor is elromlott a kávégépe. Az embereknek pedig hűsítőre és koffeinre volt szükségük. Ebből a fúzióból született meg a jegeskávé.

Hűtsd le magad készíts otthon fagyit >>

Nem tudjuk, hogy tényleg így van-e, mindenesetre mi hálásak vagyunk érte. Nincs is jobb egy forró nyári napon ezt az italt fogyasztani. De lássuk csak, mi is van benne? Pár szem jégkocka, pár kanál instant kávépor és cukor. Persze készíthetjük erős főzött kávéból is, azért ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását! Reggel felébreszt, ebéd után energetizál, de ez után talán meg is állhatunk, ha csak nem akarunk egész éjjel az ágyon ugrálni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek