Van, aki jegesen szereti

Európa-szerte elterjedt a jegeskávé fogyasztása. Már a nevében is benne van, hogy egyik összetevője kávé, a másik pedig jég. De milyen a tökéletes frappé?

Országonként, illetve ízlés szerint változik, hogy hideg vagy meleg tejjel öntik fel az eszpresszó kávét. Sokszor tejhabot is adnak hozzá. Hazánkban, vaníliafagylaltot is tesznek bele. Ami egyébként az eredeti jeges kávéban nem található. Én személy szerint nagyon kedvelem benne a fagyit, ha nem viszik túlzásba. Mert ilyenkor az ember lánya egy darabig próbálkozik, hogy szívószállal fogyassza el, de ez szinte képtelenség.

Hűsítő jeges kávék házilag >>

Fagyit a briósba! >>

A kávé sikeres elfogyasztásának szabályai:

  1. Kanállal együk ki – az amúgy általában szűk pohárból – a tejszínhabot.
  2. Tegyük ugyanezt a fagyival. (Ilyenkor már a háromnegyede egyébként az asztalon végzi)
  3. Ha maradt még benne egy kevés kávé, addig szívjuk a szívószállal, amíg nem adja ki azt a vicces, „a pohár már üres” hangot.

Mindegy, hogy egy kávézóban vagy otthon fogyasztjuk, hihetetlenül frissítően tud hatni ez az ital. Létezik belőle sima jeges kávé, amelyben épp csak ráöntik az eszpresszót a jégre, ehhez önthetjük a tejet, vagy a bevállalósabbak – akik nem vezetnek már aznap – még kevés alkohollal – például rummal – is megbolondíthatják. Jó ha a rum fehér, mert ennek eléggé semleges az íze ahhoz, hogy ne nyomja el a kávéét, épp csak egy kis pluszcsavart adjon hozzá.

Mi kerülhet még a jégkockatartóba?>>

Frappé a kedvenc

A mendemonda szerint a frappét egy bártulajdonos találta fel, egy forró nyári napon, amikor is elromlott a kávégépe. Az embereknek pedig hűsítőre és koffeinre volt szükségük. Ebből a fúzióból született meg a jegeskávé.

Hűtsd le magad készíts otthon fagyit >>

Nem tudjuk, hogy tényleg így van-e, mindenesetre mi hálásak vagyunk érte. Nincs is jobb egy forró nyári napon ezt az italt fogyasztani. De lássuk csak, mi is van benne? Pár szem jégkocka, pár kanál instant kávépor és cukor. Persze készíthetjük erős főzött kávéból is, azért ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását! Reggel felébreszt, ebéd után energetizál, de ez után talán meg is állhatunk, ha csak nem akarunk egész éjjel az ágyon ugrálni.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok >>

Hozzászólások (1)

witch

Ha fagyasztunk le kavet a jegkocka tartoban es azt hasznaljuk, akkor pedig nem lesz vizizu.

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.