Hűtsd le magad – készítsd otthon a fagyit!

A nyár legnagyobb kedvence, mióta feltalálták. Mindegy, hogy vizes vagy tejes alapú, gombócos vagy pálcikás, mi mindenhogy imádjuk. Főleg, ha házilag készül!

Globális kedvenc

Gondolkoztam, vajon mi lehet az, amit a világon mindenhol ismernek, mindenhol szeretnek, kulturális, vallási és táplálkozási szokások különbözőségeitől függetlenül. Akármennyit is filóztam rajta, csak a fagyi jutott eszembe: ez a több ezer éves múltra visszatekintő, hosszú átalakulásokon átmenő csodafinom jeges desszert, ami a kínaiaktól eredeztethető, a perzsák közvetítésével jutott Itáliába, onnan pedig meghódította Európát.

Mindenki szereti

Nagyon sokáig csak a kiváltságosok luxusdesszertje volt, a 20. századnak kellett elérkeznie, hogy ünnepnapokon a szegényebbek is megengedhessenek maguknak egy-egy jéghideg kelyhet. Azt pedig, hogy ne kelljen érte cukrászdába menni, a boltokban is megkaphassuk pálcikás formában, Amerikának köszönhetjük.

Még több házi fagyi recept itt >>

Meddig sorbet, mikortól fagyi?

Az elmúlt húsz évben nálunk is reneszánszát éli a fagylalt, főleg, mióta minden sarkon kinőtt egy olasz fagyizó (mert azért még most is ők értenek hozzá a legjobban, valljuk be). Sőt egy-egy felkapottabb helyen sorbet is kapható, ami nem új találmány, tulajdonképpen a fagylalt őse. A különbség csak annyi, hogy míg a fagyiba tejet és tejszínt is kell tenni, addig a sorbet tisztán víz alapú, így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják bátran. Lehet kísérletezni, a lehetőségek száma végtelennel egyenlő, akár gép nélkül is, mert elárulunk egy nagy titkot: így is pofonegyszerű.

Még több sorbet-recept itt >>

Mentás bodza sorbet

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...