Mi kerülhet még a jégkockatartóba?

A jégkockatartó sokoldalúbb konyhai eszköz, mint elsőre hinnénk. Nemcsak az italok hűtéséhez használt jégkészítésre alkalmas, hanem maradékok vagy alapanyagok mentésére is kiváló!

A jéggel való hűtés már igen régóta ismeretes, ám az első háztartási hűtőt csak 1918-ban vásárolták meg. Szerencsére ma már nem kell a lovaskocsival érkező jégárust várni, hiszen szinte minden háztartásban megtalálható a jég, illetve az előállítására alkalmas gépezet. A jégkockatartókból is végtelen a kínálat. Vehetünk klasszikus kocka alakút, rózsa formájút vagy feles pohárnak valót. Azt azonban kevesen tudják, hogy a klasszikus formába nemcsak vizet tölthetünk! Különböző főzésből megmaradt maradékok vagy romlásnak indult, megmenteni szánt alapanyagok tárolására és tartósítására is alkalmas. Mutatunk néhány ötletet!

A tökéletes jeges kávé

A tökéletes jegeskávé kelléke

Imádjuk a nyári forróságban egy jó pohár jegeskávéval duplán felfrissíteni magunkat. Ám ha otthon állunk neki, akkor gyakran belefuthatunk abba a hibába, hogy a gondosan elkészített italt jégkockával hűtjük le. Amikor azonban megkóstoljuk a végeredményt, akkor egy ízetlen, felvizezett löttyöt iszunk. Erre jó megoldás lehet, ha tej vagy tejszín helyett vaníliafagylaltot teszünk bele, így a jégkocka el is maradhat. Másik ügyes trükk, hogy amikor az időjárás-előrejelzésben azt olvassuk, forró napok elé nézünk, akkor lefőzünk egy adag kávét. Ezt beletöltjük a jégkockatartóba és így tesszük be a fagyasztóba. Ezzel a módszerrel nem vizezni, hanem valóban hűteni fogjuk kávénkat, megőrizve minden ízét és zamatát. Ezt a technikát alkalmazhatjuk jeges tea vagy bármely más ital esetében is.

Fűszernövények a fagyasztóból

A fűszereket nem csak szárítani lehet

Lássuk be, a fűszernövényeket nem egyszerű életben tartani. Odafigyelés és törődés kell nekik. Meg kell találnunk a számukra legmegfelelőbb helyet, nem mindegy mikor és hányszor öntözzük, hogy mekkora cserépben tartjuk és még sorolhatnánk. Velem is többször előfordult már, hogy egy-egy fűszernövény hamar feladta a harcot és végül a kukában végezte. Viszont mindez elkerülhető! Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a fűszer fonnyadásnak indult, és nem szerepel az aktuális menüben olyan étel, amibe pont ez kellene, akkor jégre vele! Tépkedjük le a leveleket és töltsük meg vele a jégkockatartó mélyedéseit, majd öntsünk rá kevés vizet és már fagyaszthatjuk is.

Zöldségek, gyümölcsök, virágok

Fagyasztott koktélparadicsom a Bloody Maryhez

A hétvégi piacozások alkalmával nehezen tudok ellenállni a friss zöldségeknek és gyümölcsöknek. Az esztelen vásárlásnak azonban nemegyszer az lett a vége, hogy a hűtőben tönkre mentek és a kukában végezték a beszerzett áruk. Mára azonban tanultam saját hibámból. Persze nem arról van szó, hogy nem veszek annyit, csak ami már kezd megfonnyadni, azt gyorsan megcsinálom vagy berakom a fagyasztóba. A felszeletelt epret, málnát vagy bogyós gyümölcsöket bedobálhatjuk a jégkockatartóba és vízzel leöntve szebbnél szebb jégkockákkal kápráztathatjuk el vendégeinket. A legdekoratívabbak mind közül, a jégkockába zárt ehető virágok! Érdemes kipróbálni árvácskával, rózsával vagy levendulával. A citrom levét kifacsarva tökéletes fagyasztott limonádékelléket varázsolhatunk. Mostanában pedig a világhálót bejárták azok a képek, amin szintén jégkockatartóba tett eper van leöntve csokoládéval. Igen látványos desszert, de ha ilyenre szánjuk rá magunkat, akkor csak szilikonos formával és temperált csokoládéval kísérletezzünk, mert különben soha nem szedjük ki!

Bor, mámor, jégkocka

Lékué jégkockatartó a NoSalty Webshopban

Nem ritka, hogy a recept hozzávalói között vörös- vagy fehérbor szerepel. Ilyenkor ugyebár nem egy teljes üveggel használunk fel, és ha a maradékot nem ittuk volna meg a főzéshez, akkor töltsük ezt is a jégkockatartóba. Így nemcsak megőrizzük minőségét, az adagolása is egyszerű lesz. Lehetőség szerint alacsonyabb alkoholtartalmú borokkal próbálkozzunk. Ugyanígy készíthetünk megmaradt zöldség- vagy húslevesből fagyasztott kockát. Sokkal finomabb lesz a rizottó, ha a saját, fagyasztott leveskockánkkal ízesítjük, nem a bolti társaikkal. Ezzel a technikával konzerválhatjuk a sütésnél megmaradt tojásfehérjét, a töltött kijeviből kimaradt fűszervajat vagy a lejárati időhöz közeledő fűszervajat is. A NoSalty Webshopban található koktéljég-készítővel pedig gazpacho levesünket fagyasztott rudakkal tálalhatjuk. Ráadásul ebben a praktikus formában nemcsak jeget, hanem sós rudat vagy édes kekszet is készíthetünk!

Koktéljég-készítő a NoSalty Webshopban

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...