Utánajártunk, hogyan maradhat ropogós a kenyered

Az egyik legjobb érzés a világon friss és ropogós kenyérbe harapni. Nálad is csak egy napig tart ki az új kenyér? Ezekkel a praktikákkal elkerülheted a gyors kiszáradást!

A kenyér frissességének megőrzése egy mindenki által régóta üldözött álom, az emberek ugyanis már hozzászoktak ahhoz, hogy a kenyér gyorsan megpuhul vagy éppen kiszárad attól függően, miben tartjuk. Nem fogy el két nap alatt a kilós kenyered? Szeretnéd, hogy egy vekni ne csak két napig legyen fogyasztható? Ezekkel a trükkökkel akár egy hétig is kibírja majd az aranybarna cipód!

A kenyér tárolása

Ahány háztartás, annyiféle tárolási szokás. Sok konyhában kihelyezett tárolója van a kenyérnek, amely legtöbbször fából, műanyagból, fémből vagy agyagból készül. Önmagában még nem lesz tartós a kenyér attól, ha dobozba rakjuk, általában zacskóba rakjuk vagy egy konyharuhába tekerjük, de olyan ember is van, aki fóliába csomagolja a megkezdett kenyeret.

  • A kenyérnek nem tesz jót a dunsztolódás, egy zárt zacskóban nagyon gyorsan megpuhul, néhány nap után pedig nedvesség hatására penészedni is elkezdhet, ami már egyenes utat biztosít a kukába.
  • Afólia jó megoldás lehet, főleg ha a tekerés folyamán hagyunk pár apró rést, amelyen át egy kicsit lélegezni tud a tészta.
  • Sokan tiszta konyharuhába tekerik a kenyeret, ez azonban önmagában még nem elég a száradás ellen. Népi praktikák szerinta tartóban tárolt kenyér mellé egy alaposan letisztított zeller gumóját és/vagy egy kockacukrot kell tenni, a zeller elvileg frissen tart, a kockacukor pedig a penészesedés ellen segít.
  • Ha egy kenyértartó beszerzésén gondolkodnál, érdemes egy cserépből készült tárolót venni, az agyagból készült edény tartja a legtöbb ideig frissen a kenyeret. Gyorsabb megoldáson gondolkodsz? a konyharuhába csavart kenyeret rakd rá egy fa vágódeszkára, és borítsd rá a sütéshez való római tálad.

Hogyan revitalizálhatjuk a kiszáradt kenyeret?

A következő trükkökhöz egy sütőre lesz szükséged:

  • A száraz kenyeret tekerd nedves konyharuhába és tedd a hűtődbe 24 órára. Ha letelt az idő, a 180°C-ra melegített sütőbe tedd be öt percre a kenyeret. Máris sokkal jobb lesz a kenyér, mint azelőtt.
  • Mártsd a kenyered hideg vízbe (tényleg csak mártsd, ne hagyd benne sok ideig), majd hagyd felmelegedni a sütőben 10 percig.
  • Könnyen megeshet, hogy erről a szintén vizes trükkről eddig nem hallottál: löttyintsfel egy kis vizet a kenyérre és csomagold be jó alaposan, lezárva egypapírzacskóba. Ezután jöhet a sütő, 10-15 percre lesz szükséged a kenyér felfrissítéséhez.
  • Ha a szeletelt kenyeredből maradt egy kevés, jöhet a fagyasztós megoldás! Egy jól lezárt zacskóba rakva tedd a jégre a kenyeret, a másnapi reggelihez pedig rakd a pirítóba. A jéghűtőben sokáig eláll a kenyér, nem penészedik meg, a pirítópedig egy pillanat alatt ropogóssá és mégis puhává varázsolja régi kenyerünket.

Mire használhatjuk fel a kiszáradt pékárut?

  • A kenyeret, zsemlét és kiflit felkockázva rakjuk olívaolajas serpenyőbe, krémlevesekhez ennél frissebb és finomabb krutont sehol sem találunk!
  • A száraz bagett tetejére vagdossunk nyílásokat, öntsünk bele a résekbe fokhagymás vajat és 180°C-on süssük 10 percig a sütőben. Isteni reggelire és vacsorára egyaránt!

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via:nosalty, fotó:iStock

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...