Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Utánajártunk, hogyan maradhat ropogós a kenyered

Az egyik legjobb érzés a világon friss és ropogós kenyérbe harapni. Nálad is csak egy napig tart ki az új kenyér? Ezekkel a praktikákkal elkerülheted a gyors kiszáradást!

A kenyér frissességének megőrzése egy mindenki által régóta üldözött álom, az emberek ugyanis már hozzászoktak ahhoz, hogy a kenyér gyorsan megpuhul vagy éppen kiszárad attól függően, miben tartjuk. Nem fogy el két nap alatt a kilós kenyered? Szeretnéd, hogy egy vekni ne csak két napig legyen fogyasztható? Ezekkel a trükkökkel akár egy hétig is kibírja majd az aranybarna cipód!

A kenyér tárolása

Ahány háztartás, annyiféle tárolási szokás. Sok konyhában kihelyezett tárolója van a kenyérnek, amely legtöbbször fából, műanyagból, fémből vagy agyagból készül. Önmagában még nem lesz tartós a kenyér attól, ha dobozba rakjuk, általában zacskóba rakjuk vagy egy konyharuhába tekerjük, de olyan ember is van, aki fóliába csomagolja a megkezdett kenyeret. 

  • A kenyérnek nem tesz jót a dunsztolódás, egy zárt zacskóban nagyon gyorsan megpuhul, néhány nap után pedig nedvesség hatására penészedni is elkezdhet, ami már egyenes utat biztosít a kukába. 
  • fólia jó megoldás lehet, főleg ha a tekerés folyamán hagyunk pár apró rést, amelyen át egy kicsit lélegezni tud a tészta. 
  • Sokan tiszta konyharuhába tekerik a kenyeret, ez azonban önmagában még nem elég a száradás ellen. Népi praktikák szerint a tartóban tárolt kenyér mellé egy alaposan letisztított zeller gumóját és/vagy egy kockacukrot kell tenni, a zeller elvileg frissen tart, a kockacukor pedig a penészesedés ellen segít. 
  • Ha egy kenyértartó beszerzésén gondolkodnál, érdemes egy cserépből készült tárolót venni, az agyagból készült edény tartja a legtöbb ideig frissen a kenyeret. Gyorsabb megoldáson gondolkodsz? a konyharuhába csavart kenyeret rakd rá egy fa vágódeszkára, és borítsd rá a sütéshez való római tálad. 

Hogyan revitalizálhatjuk a kiszáradt kenyeret?

A következő trükkökhöz egy sütőre lesz szükséged:

  •  A száraz kenyeret tekerd nedves konyharuhába és tedd a hűtődbe 24 órára. Ha letelt az idő, a 180°C-ra melegített sütőbe tedd be öt percre a kenyeret. Máris sokkal jobb lesz a kenyér, mint azelőtt. 
  • Mártsd a kenyered hideg vízbe (tényleg csak mártsd, ne hagyd benne sok ideig), majd hagyd felmelegedni a sütőben 10 percig.
  • Könnyen megeshet, hogy erről a szintén vizes trükkről eddig nem hallottál: löttyints fel egy kis vizet a kenyérre és csomagold be jó alaposan, lezárva egy papírzacskóba. Ezután jöhet a sütő, 10-15 percre lesz szükséged a kenyér felfrissítéséhez. 
  • Ha a szeletelt kenyeredből maradt egy kevés, jöhet a fagyasztós megoldás! Egy jól lezárt zacskóba rakva tedd a jégre a kenyeret, a másnapi reggelihez pedig rakd a pirítóba. A jéghűtőben sokáig eláll a kenyér, nem penészedik meg, a pirító pedig egy pillanat alatt ropogóssá és mégis puhává varázsolja régi kenyerünket. 

Mire használhatjuk fel a kiszáradt pékárut? 

  • A kenyeret, zsemlét és kiflit felkockázva rakjuk olívaolajas serpenyőbe, krémlevesekhez ennél frissebb és finomabb krutont sehol sem találunk!
  • A száraz bagett tetejére vagdossunk nyílásokat, öntsünk bele a résekbe fokhagymás vajat és 180°C-on süssük 10 percig a sütőben. Isteni reggelire és vacsorára egyaránt!

Ez is érdekelhet:

via:nosalty, fotó:iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!