A kenyér tárolása

Három magos kenyér 4. - géppel

A kenyér cserép vagy kerámia kenyértartóban érzi legjobban magát. Akinek nincs ilyen, annak ajánlatos műanyag fóliába csomagolni a kenyeret, hogy védje a kiszáradás ellen.

A kenyerek és a péksütemények nem valók a hűtőbe, melegben azonban jó alternatívát jelent a mélyhűtő. A legtöbb kenyér alkalmas erre – felszeletelve és fagyasztáshoz való zacskókban –, majd fogyasztás előtt villámgyorsan fel lehet olvasztani a kenyérpirítóban.

Ha kiszáradt a kenyér, csomagoljuk be egy nedves konyharuhába és tegyük 24 órára a hűtőbe. Utána, természetesen a konyharuha nélkül, 180 C°-on 5 percig melegítsük fel a sütőben. Így újra fogyasztható lesz.

Ha a kenyér nehezen szeletelhető, fel kell forrósítani a kést.

Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban

Két módszeraz öreg kenyér revitalizálására: öntsünk fél kávéskanálnyi vizet a kenyérre, csomagoljuk be jó szorosan egy lehetőleg barna papírzacskóba és süssük át 10-15 percig 180 C°-on a sütőben. Vagy: az egész kenyeret, illetve a zsemléket mártsuk hideg vízbe és utána tepsin süssük fel 10 perc alatt a sütőben. Persze kisebb mennyiségű száraz kenyérmaradékokból mindig darálhatunk kenyérmorzsát is.

Ha a bagett megszáradt, vágjunk pár centiméterként mélyebb réseket bele, amit fokhagymás vajjal megtöltünk. Csomagoljuk be alufóliába és 10 percig süssük a sütőben.

Az öreg, szikkadt, de még nem teljesen kiszáradt kenyeret tegyük szitába, amit egy kevés forró vízzel megtöltött fazékba lógatunk és egy fedővel lefedünk. A kenyér a gőzön felmelegszik és évezhetővé válik.

Burgonyás kenyér 1.

Ha nincs kéznél kenyértartó, készíthetünk magunknak egyet: tegyük a kenyeret egy fadeszkára és borítsunk rá egy mélyebb cseréptálat.

A kenyér kétszer annyi ideig friss marad, ha egy jól lemosott, de szárazra törölt zellergumót teszünk mellé a kenyértartóba.

Kenyérmaradékokból egy pillantás alatt finom kenyérlevest lehet készíteni: nagyobb darabokra vágjuk, majd hús- vagy zöldséglevesben felforraljuk és ízlés szerint fűszerezzük.

Másnapos zsemlét vagy kiflit kockákra vágunk és aranybarnára pirítunk. Aromatizálhatjuk is, ha hagymával, fokhagymával vagy fűszerekkel együtt pirítjuk. Miután kihűlt, lefagyasztjuk és a későbbiekben levesekhez vagy salátákba kéznél lesz a croûtonunk.

Még több kenyér recept itt!

Még több konyhai trükk itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...