A kenyér tárolása

Három magos kenyér 4. - géppel

A kenyér cserép vagy kerámia kenyértartóban érzi legjobban magát. Akinek nincs ilyen, annak ajánlatos műanyag fóliába csomagolni a kenyeret, hogy védje a kiszáradás ellen.

A kenyerek és a péksütemények nem valók a hűtőbe, melegben azonban jó alternatívát jelent a mélyhűtő. A legtöbb kenyér alkalmas erre – felszeletelve és fagyasztáshoz való zacskókban –, majd fogyasztás előtt villámgyorsan fel lehet olvasztani a kenyérpirítóban.

Ha kiszáradt a kenyér, csomagoljuk be egy nedves konyharuhába és tegyük 24 órára a hűtőbe. Utána, természetesen a konyharuha nélkül, 180 C°-on 5 percig melegítsük fel a sütőben. Így újra fogyasztható lesz.

Ha a kenyér nehezen szeletelhető, fel kell forrósítani a kést.

Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban

Két módszeraz öreg kenyér revitalizálására: öntsünk fél kávéskanálnyi vizet a kenyérre, csomagoljuk be jó szorosan egy lehetőleg barna papírzacskóba és süssük át 10-15 percig 180 C°-on a sütőben. Vagy: az egész kenyeret, illetve a zsemléket mártsuk hideg vízbe és utána tepsin süssük fel 10 perc alatt a sütőben. Persze kisebb mennyiségű száraz kenyérmaradékokból mindig darálhatunk kenyérmorzsát is.

Ha a bagett megszáradt, vágjunk pár centiméterként mélyebb réseket bele, amit fokhagymás vajjal megtöltünk. Csomagoljuk be alufóliába és 10 percig süssük a sütőben.

Az öreg, szikkadt, de még nem teljesen kiszáradt kenyeret tegyük szitába, amit egy kevés forró vízzel megtöltött fazékba lógatunk és egy fedővel lefedünk. A kenyér a gőzön felmelegszik és évezhetővé válik.

Burgonyás kenyér 1.

Ha nincs kéznél kenyértartó, készíthetünk magunknak egyet: tegyük a kenyeret egy fadeszkára és borítsunk rá egy mélyebb cseréptálat.

A kenyér kétszer annyi ideig friss marad, ha egy jól lemosott, de szárazra törölt zellergumót teszünk mellé a kenyértartóba.

Kenyérmaradékokból egy pillantás alatt finom kenyérlevest lehet készíteni: nagyobb darabokra vágjuk, majd hús- vagy zöldséglevesben felforraljuk és ízlés szerint fűszerezzük.

Másnapos zsemlét vagy kiflit kockákra vágunk és aranybarnára pirítunk. Aromatizálhatjuk is, ha hagymával, fokhagymával vagy fűszerekkel együtt pirítjuk. Miután kihűlt, lefagyasztjuk és a későbbiekben levesekhez vagy salátákba kéznél lesz a croûtonunk.

Még több kenyér recept itt!

Még több konyhai trükk itt!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szuper! Nagyon jó tippek, nekem mindig van ezzel bajom :)

Törölt felhasználó

Évek óta egyedül élek nem tudok minden nap bevásárolni, igy arra jöttem rá többet veszek kenyeret, kiflit zsemlét, kalácsot, vagy éppen amire szükségem lehet, és felszeletelve (ha kell) csak a mélyh?t?be tárolom. 2-3 óra mulva ahogy kivettem pont olyan finom mintha most vettem volna a boltban.

kiskegyed62

Én a ropogós héjú kenyeret és péksüteményt szeretem. Ha nejlon zacskóba teszem megpuhul, nem lesz ropogós. Úgy tudom, ha vászon zsákba teszem akkor ropogós marad. Jól tudom?

Törölt felhasználó

A legegyszer?bb nagy bef?ttesüvegekben tárolni, f?leg ha kiszivattyúzzuk bel?le a leveg?t és vele együtt a páratartalmát is. Így nem szárad ki s ha a h?t?be tesszük, akkor a nem csapódik le rá a nedvesség, valamint a fagyasztóban sem jegesedik és nem veszi át más ételek kibocsátott anyagát. Megtalálod a tartósításra adott választ a www.vakuumcsomagolo[pont]hu oldalon.

Címlapról ajánljuk

További cikkek