A kenyér tárolása

Három magos kenyér 4. - géppel

A kenyér cserép vagy kerámia kenyértartóban érzi legjobban magát. Akinek nincs ilyen, annak ajánlatos műanyag fóliába csomagolni a kenyeret, hogy védje a kiszáradás ellen.

A kenyerek és a péksütemények nem valók a hűtőbe, melegben azonban jó alternatívát jelent a mélyhűtő. A legtöbb kenyér alkalmas erre – felszeletelve és fagyasztáshoz való zacskókban –, majd fogyasztás előtt villámgyorsan fel lehet olvasztani a kenyérpirítóban.

Ha kiszáradt a kenyér, csomagoljuk be egy nedves konyharuhába és tegyük 24 órára a hűtőbe. Utána, természetesen a konyharuha nélkül, 180 C°-on 5 percig melegítsük fel a sütőben. Így újra fogyasztható lesz.

Ha a kenyér nehezen szeletelhető, fel kell forrósítani a kést.

Házi fehér kenyér 11. - Pataki tálban

Két módszeraz öreg kenyér revitalizálására: öntsünk fél kávéskanálnyi vizet a kenyérre, csomagoljuk be jó szorosan egy lehetőleg barna papírzacskóba és süssük át 10-15 percig 180 C°-on a sütőben. Vagy: az egész kenyeret, illetve a zsemléket mártsuk hideg vízbe és utána tepsin süssük fel 10 perc alatt a sütőben. Persze kisebb mennyiségű száraz kenyérmaradékokból mindig darálhatunk kenyérmorzsát is.

Ha a bagett megszáradt, vágjunk pár centiméterként mélyebb réseket bele, amit fokhagymás vajjal megtöltünk. Csomagoljuk be alufóliába és 10 percig süssük a sütőben.

Az öreg, szikkadt, de még nem teljesen kiszáradt kenyeret tegyük szitába, amit egy kevés forró vízzel megtöltött fazékba lógatunk és egy fedővel lefedünk. A kenyér a gőzön felmelegszik és évezhetővé válik.

Burgonyás kenyér 1.

Ha nincs kéznél kenyértartó, készíthetünk magunknak egyet: tegyük a kenyeret egy fadeszkára és borítsunk rá egy mélyebb cseréptálat.

A kenyér kétszer annyi ideig friss marad, ha egy jól lemosott, de szárazra törölt zellergumót teszünk mellé a kenyértartóba.

Kenyérmaradékokból egy pillantás alatt finom kenyérlevest lehet készíteni: nagyobb darabokra vágjuk, majd hús- vagy zöldséglevesben felforraljuk és ízlés szerint fűszerezzük.

Másnapos zsemlét vagy kiflit kockákra vágunk és aranybarnára pirítunk. Aromatizálhatjuk is, ha hagymával, fokhagymával vagy fűszerekkel együtt pirítjuk. Miután kihűlt, lefagyasztjuk és a későbbiekben levesekhez vagy salátákba kéznél lesz a croûtonunk.

Még több kenyér recept itt!

Még több konyhai trükk itt!

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Soha ne tárold nejlonban ezt a 7 zöldséget

Manapság sajnos szinte elkerülhetetlen a nejlonzacskók használata, és ez nemcsak a környezetünkre van káros hatással: az alábbi zöldségek is megsínylik, ha hosszabb időt töltenek el a műanyag fogságában.

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!