Ünnepi gasztrokalandok Európában

Tarts velünk virtuális gasztrokirándulásunkon, és tudd meg, hogy mi kerül a díszesen megterített asztalokra Skandináviától Franciaországig!

A karácsony egész Európában a legjobban várt ünnep. Tarts velünk virtuális gasztrokirándulásunkon, és tudd meg, hogy mi kerül a díszesen megterített asztalokra Skandináviától Franciaországig!

Franciaországban régiónként más-más menüvel ünnepelnek: míg Armagnacban vörösboros marhasült a fő karácsonyi fogás, addig Elzászban libamájas choucroute (savanyú káposzta), Marseille-ben sült liba, Provence-ban csuka, tengeri pérhal, articsóka és csiga alkotja a vacsorát a szeretet ünnepén. Általánosságban elmondható azonban, hogy már itt is sok helyütt az angolszászoknál látott sült pulyka vette át a fő szerepet. Ami pedig a tradicionális francia édességet illeti: az utolsó vacsora 13 résztvevőjére utalva, 13 komponenssel (mazsola, birsalmasajt, marcipán, nugát, kandírozott citrom, narancs, dióbél, mogyoróbél, körte, aszalt szilva, füge, mandula, datolya) dúsított piskótaszerű desszertet fogyasztanak. Napjainkban egyre többen inkább a csokoládékrémes karácsonyi fatörzset - Bûche de Noël - kínálják vacsora után.

Francia recepteket itt találsz

Németországban valaha mindenütt pontyot készítettek karácsony ünnepén, mostanában egyre gyakoribb az asztalokon a sült pulyka és liba, de akadnak, akik vadhúst vagy éppen marha/ borjúsültet fogyasztanak. A desszert tekintetében egy dolog biztos: az alma, dió és mandula fogyasztása kötelező. Ami pedig nekünk a bejgli, az a németeknek a Stollen, vagyis a kandírozott narancs-és citromhéjjal készülő, rumtól foszlós karácsonyi kalács. Úgy tartják, hogy az összes közül a drezdai Stollen a legfinomabb.

Német receptekért kattints ide!

A norvégok nemes egyszerűséggel sült sertéshúst kínálnak párolt köményes savanyú káposztával. A finnek karácsonyát amolyan terülj, terülj, asztalkám jellemzi: mindenféle földi jóval, hallal, rákkal, hideg és meleg húsokkal, gyümölcsökkel, édességekkel megpakolt asztalról mindenki csak egy-egy falatot vesz el, hogy mindent megkóstolhasson.

A svéd ünnepi választék elmaradhatatlan része a kenyértésztában sült sonka. Svédországban sokáig vajas fehér szósszal és burgonyával körített északi menyhal szolgált ünnepi étekként, manapság átvette a hal szerepét az almával és szilvával töltött pulyka, melyet párolt vörös káposztával, krumplival és áfonyaszósszal fogyasztanak.

Addig is szemezgessetek a fenti finomságok közt, bátran próbáljatok ki egy-kettőt, ha nem is 24-én. Közeledvén az ünnepek felé, érdekes lehet belekóstolni más nemzetek karácsonyába egy-egy fogás erejéig.

Címlapról ajánljuk

További cikkek