Az ünnep dísze, a szaloncukor

A boltok polcairól százfajta különböző típus kacsingat ránk, a legjobb mégis az, amit magunk készítünk otthon. Tudtátok, hogy szaloncukrot csak mi, magyarok tesszük a fára?

Marcipános szaloncukor 2.

A kókuszos szaloncukrok mellett készültek marcipánosak is a konyhámban. Hétvégén pedig a zselés verzióval próbálkozom. Ha minden jól megy, a recept hamarosan érkezik.  

Szaloncukor nélkül nem igazi a karácsony. Mindenki kedvenc karácsonyi mókája közé tartozott gyermekkorában a fán lévő papírok tartalmának csendes kieszegetése, majd az üres papír ügyes visszacsomagolása. És bár a szaloncukor nem magyar találmány, legnagyobb és legtartósabb karrierjét nálunk futotta be. Eredetileg mint afféle úri huncutság volt jelen tehetős polgároknál, és még tehetősebb nemeseknél, akik fogadószobával, úgynevezett szalonnal rendelkeztek. A szaloncukor, ahogy a neve is utal rá, ezen a helyeken kezdte meg karrierjét, mint vendégváró finomság. Természetesen honnan máshonnan érkezhetett volna, mint Franciaországból? Ott már a 14. században ismerték ősét, a fondantot, nálunk azonban kellett pár évszázad, na meg a megerősödő polgárság, hogy úgy-ahogy elterjedjen.

Karácsonyi mousse torta >>

Ördögpirula

Az Angyalpirula testvére. Tömör csoki-gyönyör. A belseje is teljesen barna. Nálam a képen azért lett világosabb, mert véletlenül hántolatlan fehér mandulát borítottam a masszába. ...

Rumos-marcipános szaloncukor

Roppant egyszerű elkészíteni, bátran ajánlom azok számára is, akik úgyérzik, képtelenek lennének rá vagy nincs hozzá türelmük! A házilag készített szaloncukorral még ...

Az első szaloncukrok még nem voltak bevonva csokoládéval, nagyrészt cukorfondant és citrusok keverékei voltak, szép papírba csomagolva. A 19. század utolsó évtizedeiben már szerepet játszottak a karácsonyfa díszítésében, ezt magától Jókai Mórtól tudjuk, aki fáját szalonczukkedlivel ékesítette. A század végére a legnevesebb cukrászdák kezdték gyártani az édességet, Kuglernél majdnem 20 fajta szaloncukor volt forgalomban. A két háború között a gyermekek legnagyobb álma volt a szaloncukorral bőven megrakott fa. Ma is az egyik nagy kedvencünk, bár egyre ritkábban kerül a fára, sokan inkább a fa mellé teszik. Hogy kinek melyik gyártó melyik ízesítésű bonbonja a legnagyobb befutó, az természetesen teljesen fakultatív. De ha igazán finomat akarunk enni, készítsük el mi magunk!

Bejglivel igazi a karácsony >>

Zserbós szaloncukor

Idén karácsony előtt a zserbó ízvilág szaloncukor formájában jelent meg nálam (tavaly zserbó golyócskák készültek). A receptet a NL Konyha egyik számában találtam. A szaloncukorról ...

Angyalpirula - a fehér szaloncukor

Kívül-belül fehér csoda! Az Ördögpirula testvére. Mi nem szeretjük annyira a nehéz, csokis dolgokat, így megszületett ez az angyali változat. Átlátszó celofánba szoktuk ...

Zselé szaloncukor

Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt ...

Diós-narancsos szaloncukor

Régen nagyon szerettem leenni a karácsonyfáról a szaloncukrot. Mióta diétáznom kell, ez kimaradt a karácsonyi finomságok közül. Sokat vadásztam receptek után, és találtam is rengeteg ...

Kókuszos cukormentes szaloncukor

Idén én is szerettem volna házi szaloncukrot készíteni. Mivel apukám meglátogatott, és az ő nagy kedvence a kókuszos szaloncukor, ezért erre esett a választás. A következő adag ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...