Az ünnep dísze, a szaloncukor

A boltok polcairól százfajta különböző típus kacsingat ránk, a legjobb mégis az, amit magunk készítünk otthon. Tudtátok, hogy szaloncukrot csak mi, magyarok tesszük a fára?

Szaloncukor nélkül nem igazi a karácsony. Mindenki kedvenc karácsonyi mókája közé tartozott gyermekkorában a fán lévő papírok tartalmának csendes kieszegetése, majd az üres papír ügyes visszacsomagolása. És bár a szaloncukor nem magyar találmány, legnagyobb és legtartósabb karrierjét nálunk futotta be. Eredetileg mint afféle úri huncutság volt jelen tehetős polgároknál, és még tehetősebb nemeseknél, akik fogadószobával, úgynevezett szalonnal rendelkeztek. A szaloncukor, ahogy a neve is utal rá, ezen a helyeken kezdte meg karrierjét, mint vendégváró finomság. Természetesen honnan máshonnan érkezhetett volna, mint Franciaországból? Ott már a 14. században ismerték ősét, a fondantot, nálunk azonban kellett pár évszázad, na meg a megerősödő polgárság, hogy úgy-ahogy elterjedjen.

Karácsonyi mousse torta >>

Az első szaloncukrok még nem voltak bevonva csokoládéval, nagyrészt cukorfondant és citrusok keverékei voltak, szép papírba csomagolva. A 19. század utolsó évtizedeiben már szerepet játszottak a karácsonyfa díszítésében, ezt magától Jókai Mórtól tudjuk, aki fáját szalonczukkedlivel ékesítette. A század végére a legnevesebb cukrászdák kezdték gyártani az édességet, Kuglernél majdnem 20 fajta szaloncukor volt forgalomban. A két háború között a gyermekek legnagyobb álma volt a szaloncukorral bőven megrakott fa. Ma is az egyik nagy kedvencünk, bár egyre ritkábban kerül a fára, sokan inkább a fa mellé teszik. Hogy kinek melyik gyártó melyik ízesítésű bonbonja a legnagyobb befutó, az természetesen teljesen fakultatív. De ha igazán finomat akarunk enni, készítsük el mi magunk!

Bejglivel igazi a karácsony >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.