Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Újra áll a bál Tess Holiday, a túlsúlyos modell körül - ez a címlapfotó kiverte a biztosítékot

A világhírű plus size modell és az őt címlapjára vevő magazin körül áll most a bál nagy-Britanniában.

Mi is írtunk már korábban a híres plus-size modellről, Tess Holliday-ről. A túlsúlyos modell munkásságával folyamatosan borzolja  a kedélyeket, ezúttal egy újságíró „ment neki”, miután a modell szerepel a legfrissebb brit Cosmopolitan címlapján.

Piers Morgan brit újságíró az alábbi üzenettel szállt bele a modellbe és a magazinba: „Nagy-Britanniában még sosem volt ekkora mértékű az elhízás – és erre egy ilyen címlappal áll elő a Cosmo. Elvileg ezt egy ”a pozitív testkép érdekében tett óriási lépésként„ kellene értékelnünk. Micsoda badarság! Ez a címlap pont olyan veszélyes és félrevezető, mint amikor csontsovány modellek szerepelnek a fotókon.” – írta Instagramján.

Persze sem Tess Hollidayt, sem a Cosmot nem kell félteni, azonnal reagáltak az újságíró megjegyzésére. Holiday szerint: „Én nem embereket toborzok a kövérek táborába, én nem a kövérséget ”reklámozom„. Az én üzenetem, hogy az emberek szeressék és fogadják el magukat – csak éppen én ezt egy nagy testből üzenem.

Szakértőként én azt gondolom, hogy mind a Cosmo, mind Tess Holliday egy nagyon keskeny mezsgyén sétál, és igen, nagyon könnyű félreértelmezni az üzenetet. Ahogy a fent említett korábbi cikkemben is írtam, az fantasztikus dolog, ha az ember békében él önmagával, és elfogadja magát – de ez nem jelenti azt, hogy el kell fogadnia a rossz egészségi állapotát és nem kell tennie azért, hogy egészségesebb legyen. Számomra ezért példaértékű a híres énekesnő, Tóth Vera példája, aki 2 éve az alábbiakat nyilatkozta életmódváltásával kapcsolatban: „Az ember azt hallja egyfolytában, hogy fogadd el magad olyannak amilyen vagy! De az önelfogadás nem feltétlenül azt jelenti, hogy elfogadom magamon a felesleges 30-50 plusz kilót, ami megbetegít. Elsősorban az egészségem miatt csinálom.” (Ugyanakkor, ha bepillantok a brit Cosmo oldalán elérhető reggeliműsor-videóba, akkor nekem is kinyílik a bicska a zsebemben a Cosmot támadó, szűk látókörű újságíró-műsorvezető hallatán.)

Emellett természetesen mind szakemberként, mint magánemberként maximálisan támogatom azokat a törekvéseket, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az emberi test változatos, hogy különbözőek vagyunk, hogy nem létezik egy ideális sablon, amihez mindenkinek igazodnia kellene. Emellett én is látom, hogy mekkora szerepe van abban a médiának, hogy ma elképesztően sokan küzdenek azzal, hogy megfeleljenek egy nemlétező ideálnak, ami különösen veszélyes jelenség a fiatalok körében. Igenis szükséges a médiának irányt váltani, és a különbözőségben rejlő előnyöket kiemelni.

Az más kérdés, hogy szerintem nem csak ebben a két extrém szélsőségben kellene gondolkozni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!