Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Közel 30 kg-ot fogyott Tóth Vera, most elmondja, hogyan!

"Visszakaptam az életet a doktorúrtól, és végre ez az első alkalom, amikor nem utálom a nyarat!"

Akik kedvelik, követik Tóth Vera énekesnő életét, karrierjét, az elmúlt pár hónapban érzékelhették az énekesnő külsejének látványos változását. Tegnap este, saját közösségi oldalán egy videóban mesélte el fogyása történetét.

Vera útja

Tóth Vera énekesnő a 2003-2004-es zenei tehetségkutató műsor nyerteseként vált ismertté. A csodálatos hangú énekesnő azóta folyamatos szereplője a hazai zenei életnek. Karakteres hangja mellett mindenki úgy ismerte őt, mint a „kerekded” énekesnő, és mindenki így is szerette, rajongói is, családja is, kedvese is – sőt, saját bevallása szerint önmaga is.

A WMN-nek adott exkluzív, ma megjelent interjújából azonban kiderül, hogy az önelfogadásnak ez a fajtája igazából védekezés volt részéről, és a valóságban sosem volt elégedett a testével, túlsúlya önértékelési zavart okozott, nem érezte jól magát a bőrében: „Nem, nem voltam elégedett. Engem ez valahol mélyen egész életemben nyomasztott. És nagyon jól ismerem a túlsúlyos emberek szenvedéseit. Ez egy keserédes melankólia. Sokszor úgy tűnik, hogy a kövér emberek jókedvűek, sokat nevetnek. Tudod, miért? Mert ezzel próbáljuk a külalakunk miatt érzett gátlásainkat leplezni.

Ahogy az elmúlt években a bulvársajtóból mindannyian követhettük, Vera többféle diétát, fogyókúrás módszert kipróbált, heti 5-6-szor edzett, de sajnos egyik módszer sem vezetett tartós eredményhez. Pár kilótól mindannyiszor sikerült megszabadulnia, de aztán ezek a kilók – és még néhány másik – mindig visszakúsztak.

Próbálkozásai során jutott el egy ismert orvoshoz, aki a vizsgálatok során megállapította, hogy Verának inzulinrezisztenciája (IR) van. Ez a szénhidrát-anyagcserezavar több tényezőből áll össze, mindenesetre az IR-rel élők jellemzően nehezen fogynak, mert a hormonháztartás nem megfelelő működése miatt a szervezetük sem reagál megfelelően a diétákra. Ezt követően Vera gyógyszeres kezelésen vett részt, de sajnos ez sem vezetett tartós eredményre.

Az utolsó lépés

Vera évtizedek óta fennálló túlsúlyának következményei már egészségi állapotán is megmutatkoztak. Az IR gyakorlatilag a cukorbetegség egyik előszobája, Vera emellett magas vérnyomással is küzdött. Ezek felismerésekor döntött úgy, hogy egy, a testsúlycsökkentést eredményesen segítő ún. gyomor-bypass műtétnek veti alá magát.

Verát dr. Mohos Elemér a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház sebészetének főorvosa műtötte. A tegnap este közzétett videóban Vera mellett a főorvos úr ismertette röviden a műtéti eljárást: „A gyomor-bypass műtét nem azonos a gyomorgyűrű néven ismert műtéti eljárással, a bypass során a gyomrot kettéosztjuk, így csökken a térfogata, ennek megfelelően a beteg egy-egy étkezés során jóval kisebb mennyiségű ételt eszik, mint korábban. Ennek ellenére azonban nem alakul ki éhezés, hiszen a gyomor telített. A gyomor térfogatának csökkentése mellett a vékonybél egy részét is átalakítjuk, így az elfogyasztott táplálék tápanyagtartalmának is csak egy része szívódik fel. Ez a műtéti technológia közel 50 éve elérhető, a kilencvenes évek közepe óta laparoszkópiásan végzik (nincs műtéti vágás, két kis ”lyukon„ vezetik be a műtéthez szükséges eszközöket a testbe). A világon több mint negyedmillió gyomor-bypass műtétet végeznek évente, hazánkban túl vagyunk az 550. műtéten.” Mohos főorvos úr hangsúlyozta, hogy: „Nincs helye az önhibáztatásnak. 40-es BMI (testtömegindex) érték felett már szinte lehetetlen kijönni az ördögi spirálból.” A nagy testtömegű szervezetnek a működéséhez értelemszerűen sok kalóriára van szüksége, emellett jelentősen megnehezíti a testmozgást, a fizikai aktivitást – a beteg továbbra is sokat eszik és keveset mozog.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Kövér vagy? Légy büszke rá!

A siker

Vera műtétjére március végén került sor, az azóta eltelt 3,5 hónap alatt 26 kg-ot fogyott. A vérnyomása és a pulzusa rendeződött, és az inzulinrezisztenciát jelző értékei is javultak. A műtétet követő szükséges pihenőidőt „letöltötte”, most újra rendszeresen sportol, és nagyon figyel az étkezése minőségére is.

Ugyanakkor Vera a videójában és az interjúban is kiemeli: a műtéttel nincs vége az önmagunkra figyelésnek. A műtétet követően továbbra is cél az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres fizikai aktivitás. A műtét az első lépés, a kezdet, az út eleje, nem a vége: Az ember azt hallja egyfolytában, hogy fogadd el magad olyannak amilyen vagy! De az önelfogadás nem feltétlenül azt jelenti, hogy elfogadom magamon a felesleges 30-50 plusz kilót, ami megbetegít. Elsősorban az egészségem miatt csinálom.

Vera fogyásának történetét bemutató videóját teljes terjedelmében itt találjátok, a WMN-nel készített exkluzív interjúját pedig itt. Nézzétek meg a videót, olvassátok el az interjút, nagyon inspiráló történet! Vera, nagyon drukkolunk és gratulálunk!

Tudj meg többet az elhízás következményeiről:

10 ok, hogy ne a szépségért fogyj!

Még több inspiráló fogyókúrás sikertörténet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lewega
lewega Wed, 2016-07-27 13:32

Az az igaszság, hogy csak az tud lefogyni magától, akinek van hozzá akaratereje. Én is igencsak túlsúlyos vagyok, voltam. Eddig akárhány orvossal találkoztam különböző problémáimmal, egyik sem felejtette azt elmondani, hogy fogyjak le. De mivel igen szeretk enni, úgy voltam vele, hogy sosem leszek képes rá. Télen csípőprotézis műtétem volt, és a műtét befejeztekor mondta az altatóorvos, ha nem fogyok le, akkor hamar tönkremegy a protézisom. Na, mondom ennek fele se tréfa, már a kórházban elkezdtem fogyózni. Az én fogyókúrám abból áll, hogy ötször étkezem naponta, de fele annyit eszem, mint előtte. 4 hónap alatt fogytam 22kg-t, pedig nem is sportoltam a műtétem miatt. Nem mondom, hogy eleinte nem korgott a gyomrom, de ez már elmúlt, a gyomrom is határozottan szűkült valamennyit. Ezt így én találtam ki magamnak, és bevált. Én már ettől is boldog vagyok, nem akarom visszahízni. Én nem mernék gyomorszűkítő műtétre vállalkozni, igaz pénzem se lenne rá. Mindenesetre Verának gratulálok, csak így tovább!

firstlady
firstlady Sun, 2016-07-24 05:21

Ja, hogy így... Arra számítottam, hogy egy gasztronómiával foglalkozó lap étkezési tanácsokkal szolgál, megmutatja, hogy létezik olyan diéta, ami tényleg bevált valakinek. Ehelyett megkaptuk a "doktorúr" nevét és elérhetőség, köszönjük szépen.
Hálapénz gyanánt egy kis reklám a Nosaltyn, jó ötlet.

agnesmed
agnesmed Sat, 2016-07-23 12:24

Hát... ez is csak egy "pénzeseknek" való műtét :-( Megint elmondható, hogy - ha van pénzed, tulajdonképpen nem kell semmit tenned, semmiért. Megnéztem, a bypass műtét 1.530.000 Ft, a másik, a sleeve pedig 1.330.000 Ft. Ehhez még számoljuk hozzá a kórházi napokat a teljes ellátással, az utógondozásokat (torna, stb) és a műtétet megelőző, illetve az azutáni szakorvosi konzultációkat, illetve kontrollokat. És akkor most kinek is gratulálunk? Ha esetleg nem sikerül, akkor még következhet a gyomorgyűrű ... :-) És nem a rosszindulat szól belőlem, hanem a bánat... :-( Sajnos számomra és sok ezer sorstársam számára ez a műtét soha nem lesz elérhető, nekünk továbbra is a kínlódás és a gyógyszerek maradnak! De Veronikának persze drukkolunk! :-)

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Thu, 2016-07-21 11:07

Kicsit csalódtam, mert arra számítottam, önerőből tett valamit. Ez a műtét szerintem túl drasztikus, de mindenki azt csinál a testével, amit akar.