Kövér vagy? Légy büszke rá!

A túlsúlyosak, elhízottak szívesen hallják a „Fogadd el önmagad!" típusú üzeneteket. A helyzet azonban nem ilyen fekete-fehér, nem csak önmagunk elfogadásáról szól.

A minap egyik kolléganőnél szembejött egy cikk, amely egy 52-es (amerikai méret szerint 22-es) méretű fiatal hölgyről, Tess Hollidayről (máshol lánykori nevén szerepel: Tess Munster) szól. A Nagy Hír lényege, hogy egy brit modellügynökség leszerződtette Mrs. Holliday-t, ezzel felkavarva a plus-size modellvilágot (is), ahol Tess jelenleg a legnagyobb konfekciómérettel rendelkező modell.

Tess az őt körülvevő médiafelhajtás során konzekvensen közvetíti az üzenetet: "Légy önmagad, fogadd el önmagad! Viselj olyan ruhákat, amiket szeretnél, amelyekben jól érzed magad!"

Félreértés ne essék

Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy legyünk önmagunk. Nem, egy pillanatig sem gondolom, hogy a túlsúlyos nőknek csadorban kellene járniuk vagy sötét szobákban bujkálniuk. Azt sem gondolom, hogy az ideális női méret valahol a 32-34-es konfekció körül van. Sőt, semmi közöm ahhoz sem, hogy kinek mi tetszik – kinek a sovány, kinek a gömbölyű – , az ízlés magánügy (de gustibus non est disputandum).

Azt azonban gondolom, és mindenkinek meg is kell értenie, hogy a túlsúly nem esztétikai kérdés. Egyszerűen nem az. Szerintem a vékony ideális nőmodell divatjának ez a legkárosabb mellékhatása, hogy a túlsúlyt esztétikai szintre helyezi.

Nem az a kérdés, hogy szép-e. Nem az a kérdés, hogy a világnak tetszik-e. Nem az a kérdés, hogy önmagunknak tetszünk-e.

A kérdés az, hogy kevesebb ideig fogunk-e élni miatta. A kérdés az, hogy hátralévő életünkből mennyit élünk le egészségben és mennyit betegségben.

Egy túlsúlyos, elhízott ember is lehet vidám, boldog, elégedett, sikeres. De szerintem nem lehet minta, nem lehet példa más elhízottak, túlsúlyosak számára, nem közvetítheti azt az üzenetet, hogy békéljünk meg a túlsúlyunkkal és ne tegyünk egészségünk védelme érdekében semmit.

A túlsúly nem „csak" túlsúly

Nem egyszerűen arról van szó, hogy 10-15 (20-30?) kilóval felette vagyunk a normál súlytartománynak. A túlsúly, az elhízás a hazánkban is és a világon is vezető halálokok alapja, kiindulópontja. Fussuk csak át gyorsan, felsorolásszerűen a túlsúly és az elhízás szövődményeit:

  1. Szívbetegség
  2. Magasvérnyomás-betegség
  3. Inzulinrezisztencia, cukorbetegség
  4. Daganatos betegségek
  5. Meddőség
  6. Mozgásszervi betegségek (izomzat, ízületek betegségei, csontdeformitás)
  7. Bőrbetegségek
  8. Nehézlégzés, fulladás
  9. Szociális hátrány (elszigetelődés, kirekesztettség)
  10. Pszichés betegségek (depresszió)

Olvastad már?

10 ok, hogy ne a szépségért fogyj!

Nem hiszem, hogy a túlsúlyos, elhízott embereknek (nem csak a nőknek!) tilos jól érezniük magukat. Hogy nem lehetnek boldogok, hogy nem lehet klassz életük családdal, gyerekkel. Viszont azt sem hiszem, hogy normál testsúllyal és nem utolsósorban fitten, aktív életmóddal rosszabbul éreznék magukat, mint elhízva. Cserébe tovább élhetnének boldogságban, neadjisten még az unokájukkal is szaladgálhatnának pár évtized múlva.

Szóval nézzünk a tükörbe, fogadjuk el önmagunkat, lássuk, hogy túlsúlyosak vagyunk, és akarjunk fittek, egészségesek lenni. Az üzenet szerintem így kerek. És félreértés ne essék, nem csak Mrs. Hollidaynek szól.

Olvastad már?

Orthorexia: az egészség betegsége

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.