Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kövér vagy? Légy büszke rá!

A túlsúlyosak, elhízottak szívesen hallják a „Fogadd el önmagad!" típusú üzeneteket. A helyzet azonban nem ilyen fekete-fehér, nem csak önmagunk elfogadásáról szól.

A minap egyik kolléganőnél szembejött egy cikk, amely egy 52-es (amerikai méret szerint 22-es) méretű fiatal hölgyről, Tess Hollidayről (máshol lánykori nevén szerepel: Tess Munster) szól. A Nagy Hír lényege, hogy egy brit modellügynökség leszerződtette Mrs. Holliday-t, ezzel felkavarva a plus-size modellvilágot (is), ahol Tess jelenleg a legnagyobb konfekciómérettel rendelkező modell.

Tess az őt körülvevő médiafelhajtás során konzekvensen közvetíti az üzenetet: "Légy önmagad, fogadd el önmagad! Viselj olyan ruhákat, amiket szeretnél, amelyekben jól érzed magad!"

Félreértés ne essék

Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy legyünk önmagunk. Nem, egy pillanatig sem gondolom, hogy a túlsúlyos nőknek csadorban kellene járniuk vagy sötét szobákban bujkálniuk. Azt sem gondolom, hogy az ideális női méret valahol a 32-34-es konfekció körül van. Sőt, semmi közöm ahhoz sem, hogy kinek mi tetszik – kinek a sovány, kinek a gömbölyű – , az ízlés magánügy (de gustibus non est disputandum).

Azt azonban gondolom, és mindenkinek meg is kell értenie, hogy a túlsúly nem esztétikai kérdés. Egyszerűen nem az. Szerintem a vékony ideális nőmodell divatjának ez a legkárosabb mellékhatása, hogy a túlsúlyt esztétikai szintre helyezi.

Nem az a kérdés, hogy szép-e. Nem az a kérdés, hogy a világnak tetszik-e. Nem az a kérdés, hogy önmagunknak tetszünk-e.

A kérdés az, hogy kevesebb ideig fogunk-e élni miatta. A kérdés az, hogy hátralévő életünkből mennyit élünk le egészségben és mennyit betegségben.

Egy túlsúlyos, elhízott ember is lehet vidám, boldog, elégedett, sikeres. De szerintem nem lehet minta, nem lehet példa más elhízottak, túlsúlyosak számára, nem közvetítheti azt az üzenetet, hogy békéljünk meg a túlsúlyunkkal és ne tegyünk egészségünk védelme érdekében semmit. 

A túlsúly nem „csak" túlsúly

Nem egyszerűen arról van szó, hogy 10-15 (20-30?) kilóval felette vagyunk a normál súlytartománynak. A túlsúly, az elhízás a hazánkban is és a világon is vezető halálokok alapja, kiindulópontja. Fussuk csak át gyorsan, felsorolásszerűen a túlsúly és az elhízás szövődményeit:

  1. Szívbetegség
  2. Magasvérnyomás-betegség
  3. Inzulinrezisztencia, cukorbetegség
  4. Daganatos betegségek
  5. Meddőség
  6. Mozgásszervi betegségek (izomzat, ízületek betegségei, csontdeformitás)
  7. Bőrbetegségek
  8. Nehézlégzés, fulladás
  9. Szociális hátrány (elszigetelődés, kirekesztettség)
  10. Pszichés betegségek (depresszió)

Olvastad már?

10 ok, hogy ne a szépségért fogyj!

Nem hiszem, hogy a túlsúlyos, elhízott embereknek (nem csak a nőknek!) tilos jól érezniük magukat. Hogy nem lehetnek boldogok, hogy nem lehet klassz életük családdal, gyerekkel. Viszont azt sem hiszem, hogy normál testsúllyal és nem utolsósorban fitten, aktív életmóddal rosszabbul éreznék magukat, mint elhízva. Cserébe tovább élhetnének boldogságban, neadjisten még az unokájukkal is szaladgálhatnának pár évtized múlva.

Szóval nézzünk a tükörbe, fogadjuk el önmagunkat, lássuk, hogy túlsúlyosak vagyunk, és akarjunk fittek, egészségesek lenni. Az üzenet szerintem így kerek. És félreértés ne essék, nem csak Mrs. Hollidaynek szól.

Olvastad már?

Orthorexia: az egészség betegsége

Szólj hozzá!

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Raikiky
Raikiky Mon, 2016-09-26 21:36

Egyetértek ezzel a gondolattal. Annyit fűznék még hozzá pár hozzászólást olvasva, hogy az alak sem mindig árulja el mennyire egészséges az ember, egy testesebb/teltebb ember is lehet ugyanolyan vagy még egészségesebb és fittebb is mint egy sovány. A lényeg a helyes életmód (táplálkozás, mozgás) testsúlytól függetlenül, semmit sem kell túlzásba vinni, a testmozgást és a diétázást sem.

Pampipi
Pampipi / Pampipi Tue, 2016-01-05 23:30

Jó a cikk, én mégis azt tapasztalom, hogy viszonylag kevés embert motivál a fogyásra a túlsúly okozta betegségektől való félelem. Inkább csak azokat, akiknél már jelentkeznek valamilyen tünetek és a saját bőrükön érzik a túlsúly káros hatását.

Wyndua
Gurulókrumpli / Wyndua Wed, 2015-12-23 08:16

52-es méretet hordok. Mikor még nem volt rajtam semmi túlsúly, akkor is "vastag" lány voltam. Versenyszerűen úsztam, kosaraztam, karate, kung-fu... egy darabig még futottam is, de hiába nem volt rajtam zsír, akkor sem értem a mostani ideálok nyomába. A kortársaim cseszegetéseinek hála a középiskolás éveimet már depresszióban tespedve éltem le és a pszichés gondokkal valóban elkezdtek felcsúszni a kilók. Jelenleg van vagy 40 kiló feleslegem.
Van hogy napi egyszer eszem a munka mellett. Az édesség többnyire kimerül a kávémba rakott 3 cukorban. Vegetariánus vagyok, nem bírom a zsíros, olajos dolgokat. Ha egy mód van rá akkor nyers zöldséget, salátát eszem és egy rohadt kilót nem fogyok. Őszintén? Azt hiszem az egyetlen dolog amit jelenleg tehetek, az az hogy megbarátkozom önmagammal és mindenkinek aki mást mond fityitszt mutatok.
Szóval annak ellenére hogy a modell hölgyet kicsit sem tartom vonzónak vagy követendő példának azért reményt ad, hogy valaki őt is szépnek látja.
Talán én se halok meg egyedül. Talán.

inuria
inuria Thu, 2015-08-20 20:30

Az írással kapcsolatban eszembe jutott a saját élettörténetem. Egy 52-es (22) méretű lányról, aki kiskorától kezdve kövér volt. Tinikoromban még egyhetes kivizsgáláson is voltam, ahol nem állapítottak hormonproblémát, semmi rendellenességet. Tehát feltétezhetjük, hogy "helytelen" életmódomnak köszönhető ez a helyzet. Az alap sztereotípia mindig adott volt: aki kövér az egész nap a tv/gép előtt ül és chipsszet zabál mellé kólát vedel. Ami már kiskoromtól kezdve dühített, mert sportban mindig átlag fölötti volt a teljesítményem. A büszkeségem sosem engedte, hogy kiránduláson lemaradjak, hogy sportban alul teljesítsek. Minidig a legjobbra törekedtem és rendszerint a felső mezőnyben is végeztem (kivéve a futást és a kötélmászást. Ez előbbit később tudatosan fejlesztettem és az eredmény nem maradt el sport teljesítmény - nem alkatban). Tanáraim rendszeresen vittek versenyekre is, sport felmérésekre is, hiába voltam kövér. Nem hagytam, hogy "tohonya" legyek. Ha nyári szünet volt bicikliztem, iskolában kosaraztam. Egyetemen Judoztam. Érmeim és kupáim száma is több mint amennyit elhisznek nekem.
Szóval tudom milyen érzés amikor rád néznek és azt gondolják, te biztos be vagy oltva mozgás ellen. Pedig majd egy évtizedig kosaraztál és hétről hétre benn maradtál a suliba, hogy este kifacsarva hazamehess edzésről. Hogy hónapokon keresztül edzettél délelőtt és dél után, hogy fél év múlva megnyerj egy Juniorbajnokságot. Egészségesen étkezel, hogy a fejlődés útját semmi ne állja.
Talán épp ezért, de sosem zavartak más kövérekkel szemben a súlyommal. Mert látták, hogy nem iszok cukros üdítőket, eszem a rágcsákat, és sportban is versenyre keltem, ha kellet a fiúkkal. És a legjobb barátaim is mindig a sportnak köszönhetem.
Szóval én onnantól, hogy képes voltam kosarat dobni, nem álltam le a sporttal. Mindig az életemben volt, mert úgy éreztem, hogy az én testemnek az pusztító luxus, ha egész nap csak heverek. Így is túlsúlyos vagyok, hát még nélküle mekkora lennék!
És minden hozzám hasonló kövér embernek ajánlom, kis léptekben kezdetben az edzést. Sokkal kitartóbbá tesz, növeli az önbecsülést. Az eredményt nem feltétlen centikben éri el az ember, ahogy én sem. És nem utolsó sorban sok barátot lehet szerezni társas sportoknál illetve edzőtemben.

null-A
null-A / null-A Sat, 2015-03-14 09:49

Valóban, Mrs Holliday példája szélsőséges eset, viszont tény, hogy rengeteg az előítélet a túlsúlyos emberekkel szemben, sajnos ez a cikk sem cáfol rá erre. Én a túlsúlyos kategóriába tartozom. Soha életemben nem volt magas a koleszterinszintem vagy a vérnyomásom. Sokkal egészségesebben élek a környezetemben élőknél: nem iszom cukros italokat, nem eszem mesterséges anyagokkal teletömött, előfőzött, elősütött, előrecsomagolt, stb. élelmiszereket. Nem tömöm magam édességgel, sem zsíros dolgokkal, és vékony ismerőseim mindig meglepődnek, hogy általában kevesebbet eszem náluk. Figyelek rá, hogy együnk elég fehérjét és rostot is, és kevesebb szénhidrátot. Mindent én magam főzök, még vegetát sem használok. Hetente ötször edzek. Ennek ellenére stabilan 44/46-os a méretem, lényegében amióta felnőtt nő lettem. Igaz, "diétázni" sohasem próbáltam, nem tudom, mennyit adnék le ha mondjuk csak káposztalevelet ennék két hétig... nem is akarom kipróbálni, minek. Én vagyok rá az élő példa, hogy az igenis előítélet, hogy az, hogy aki túlsúlyos, az egészségtelenül étkezik, folyton zabál és nem mozog. Főleg, mivel épp elég olyan vékony ember van, aki elköveti a fenti hibákat, mégsem hízik el. Volt már, hogy javasoltam a rendszeresen mekiben étkező ötven kilós lánynak, hogy szaladjunk már fel a harmadikra meg vissza, nézzük meg, ki a fittebb, azután ítélkezzen és tartsa magát felsőbbrendűnek... nem vállalta be.

MolnarE
MolnarE Sat, 2015-03-14 11:08

Itt nem a 44-46-os meretrol van szo, nem a teltebb alkatrol, hanem a sulyosan elhizott emberekrol joval 44-46-os meret felett! 40-50 kilo tulsuly igenis egeszsegtelen. Elolvastad egyatalan a cikket???

null-A
null-A / null-A Sat, 2015-03-14 11:47

Igen, elolvastam. Az oldalon lévő BMI kalkulátor alapján én a 44/46-os méretemmel már nem is a "túlsúlyos" hanem az "elhízott" kategóriába kerülök, 30 feletti BMI-vel, szóval szerintem simán a "tartományba" tartozom. Továbbra is fenntartom, hogy nem minden túlsúlyos ember él egészségtelenül, ugyanúgy, ahogy nem mindenki azért vékony, mert egészségesen él. Sok vékony ember úgy képzeli el, hogy aki kövér, az sokkal lustább és igénytelenebb náluk, különben pont olyan vékony lenne mindenki, mint ők. Nekem ezzel az elképzeléssel van bajom, nem az egészséges életmód és a sport népszerűsítésével. Igen, legyünk sokfélék, nádszálok vagy gömbölyűek, mindkettővel lehet egészségesen vagy egészségtelenül élni.

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2015-03-15 00:40

Milyen eloiteletre gondolsz, az, hogy a tulsuly egeszsegtelen? Ez teny, nem eloitelet.
"Sokkal egészségesebben élek a környezetemben élőknél: nem iszom cukros italokat, nem eszem mesterséges anyagokkal teletömött, előfőzött, elősütött, előrecsomagolt, stb. élelmiszereket. Nem tömöm magam édességgel, sem zsíros dolgokkal, és vékony ismerőseim mindig meglepődnek, hogy általában kevesebbet eszem náluk. " Kozismert teny, hogy a dietazok mindig aluljelentelek, tehat mindenki csak csipeget, mint egy madar... Ha veled valoban ez tortenik (a lelkiismereted dont), emelett valoban ugy edzel, ahogy irod es megis 44/46 meretu vagy, akkor sulyos pajzsmirigy- vagy 2-es tipusu cukorbetegseggel kuzdesz. Ez orvost igenyel.
Ha nem:
Lattam, amikor valaki nagyon komoly elhatarozasbol (eloszor a fejben kell eldolnie) lefogyott es az azert tortent, mert a fejben eldolt es elutasitva lett , hogy nem, nem csak csipeget.... Sajat valasztas.

Melfi
Melfi Fri, 2015-03-13 22:18

Ennek a mozgalomnak (fogadd el magad) az a háttere, hogy nagyon sok durván elhízott ember beteg, kényszeres evő, és a hagyományos értelemben vett diéta, fogyókúra sokszor csak ronthat a helyzeten. Ilyenkor azt hiszem ez nem teljesen hibás üzenet, mert először meg kell tanulnia szeretni és elfogadnia magát, csak akkor fog akarni jót a testének, tehát nem vagy éhezteti vagy teletömi szeméttel. Elég sokat olvasgattam ilyen oldalakat, ahol komolyan belemennek a témába, ott azért mindig megtalálható, hogy nem az a lényeg, hogy legyél kövér és zabálj nyugodtan, hanem az, hogy ha elfogadod, megszereted magad, akkor fogsz tudni megtanulni fokozatosan jól gondoskodni magadról, és megtalálni a neked is jó egészséges életmódot. Az sem elhanyagolható üzenete a mozgalomnak, hogy nagyon sok ember bántanak a súlya miatt, főleg tinédzsereket, gyerekeket, ennek nem lenne szabad így lennie. Különbözőek vagyunk. De értem, mit írsz a cikkben, egyetértek, csak egy picit árnyalnám. (Pszichológus vagyok)

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Fri, 2015-03-13 22:26

Kedves Melfi! Köszönöm az észrevételt. Ez egy nagyon-nagyon fontos megközelítés, hogy aki szerencsésen, sikeresen le szeretne fogyni, annak el kell fogadnia először önmagát. Ez az észrevételed is megerőst abban, amit eddig is tapasztaltam a munkám során, hogy a legeslegtutibb az lenne, ha teamben segíthetnénk a fogyni vágyókat (ezt is leírtam már valahol korábban, kaptam is érte:), a team szerintem: szakorvos, aki diagnosztizál, dietetikus, edző, pszichológus, sz.e. gyógytornász). J

Gastrolta
Gastrolta Fri, 2015-03-13 21:16

Én azért halkan megjegyezném, hogy a vékony (sokszor betegesen) tetestalkatra való törekvés téren is igencsak átestek a ló másik oldalára. A mostani női testépítő mánia már túlzás. A teljesen leszálkásított izomzatú, férfias kinézetű nők szerintem egyáltalán nem vonzóak (egy két mai fitness királynő). Illetve a címlapokról visszamosolygó s agyon retusált lányok, xxs-es mérettel.... Stb is túlzás. R.ajtam is van felesleg a munkából adódóan, annak ellenére, hogy vegetáriánus vagyok és rengeteget foglalkozom az egészséges táplálkozással. Éppen diétán vagyok, de genetikai adottságaimból adódóan alapból is nehéz. De tény, hogy minél jobban fogyok, annál kényelmesebben érzem magam :) Szóval biztos, hogy a cikkben említett hölgy nem fog sokáig élni s személy szerint ez a fajta testalkat már messze van a nőiestől, de azért ne éltessük a "ropikat" se.

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Fri, 2015-03-13 21:27

Kedves Gastrolta! Köszönöm az észrevételt! Ezét is írtam, h. nem gondolom, hogy a 32-34-es az ideális konfekció méret, ill. ezért is írtam a cikk végén, hogy a fittség nagyon fontos. Lehet valaki vékony és egészséges, lehet valaki gömbölyű és egészséges (ez alatt azt értem, hogy fitt és hogy nincsenek krónikus betegségei) és lehet valaki vékonyan is rossz egészségi állapotban - adott esetben akár úgyis, hogy nem tud róla. Egyik véglet sem jó, ebben egyetértünk, de az is igaz, hogy a jelen cikk apropóját adó példa azért elég szélsőséges, provokatív, nem is véletlenül került a médiaközéppontba külföldön és így a mi látókörünkbe is. Az, hogy egy nő vonzó-e, akár Tess Hollidayként, akár fitness királynőként ízlés kérdése, ezirányban biztosan nem látom értelmét a vitának, mert nem vezetne sehova. Számomra ez nem is fontos. Számomra az a fontos, hogy ismerjük fel a túlsúlyunkat és tegyünk ellene - és a "Fogadd el magad kövéren!" típusú kampányok ezzel ellenirányban hatnak. :)

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2015-03-14 02:09

Az evolucio soran belenk epult egy osztonos irtozas a karostol, egeszsegtelentol. Ilyen peldaul a peneszes eteltol valo undor, pedig akkor meg nem letezett mikrobiologia.
Az emberek ugyanigy idegenkednek a korosan sovanytol vagy az elhizottol, mivel pontosan tudtak, hogy mindketto rendkivul karos az egeszsegre. (Arrol nem is beszelve, hogy regen a sovanysag nem sajat valasztas volt, hanem leginkabb betegseg kovetkezmenye.) A gyerekeknel ezt meg megtalajuk. Nalunk annak idejen altalanosban volt egy tulsulyos es egy nagyon sovany lany - mindkettot ugyanugy csufoltak. Politikai korrektseggel ezt a termeszetes idegenkedest megprobalhatjuk kigyomlalni a tulsuly elfogadtatasaval es a koros sovanysag piedesztalra emelesevel, csak sokszor azt felejtik el kommunikalni, hogy mindket allapotnak nagyon sulyos kovetkezmenyei vannak.
Ja, es nem arrol van szo, amikor valaki komoly betegseg folytan kerul akarmelyik allapotba.
Tehat igen, a "ropi" is karos...

Aranyoskám
Aranyoskám Fri, 2015-03-13 15:58

Köszönet a cikk írójának, minden gondolatát osztom. Kicsit átestünk a ló túlsó oldalára, ami az önelfogadást illeti. Az ember sok mindenen tud változtatni és ha lehet, ezen a súlyon kell is,de úgy tűnik, kényelmesebb ez a hozzáállás. A modell arca egyébként gyönyörű, de nehezen hiszem, hogy ezekkel a méretekkel valóban jól érzi magát, nem beszélve a pár év múlva menetrendszerűen várható eü.i problémákról.