Keverés és macera nélküli, 40 perces rizottó – A tavaszi kedvenc spárgával sül szaftosra

A hónap gyors receptje cikksorozat májusban sem hagy cserben: a spárgaszezon ünnepélyes megnyitásaként egy sütőben sült rizottó tálal minden érdeklődőnek.

Szegény rizottónak elég rossz a marketingje, úgy gondolom: sokan már kapásból neki sem állnak az isteni, krémes-szaftos egytálételnek, elsősorban azért, mert túl macerásnak, hosszadalmasnak és körülményesnek könyvelték el fejben a rizses ételek királyát. Ezek azonban mind alaptalan vádak, de most ebbe inkább ne menjünk bele, hiszen tudom, hogy nem mindig bírnak az érvek olyan meggyőző erővel, hogy valakiből egyik napról a másikra bátor rizottókészítőt varázsoljanak. Mutatok inkább most egy olyan receptet, ami direkt a lustaságra apellál, ugyanis lespórolja a rizottóhoz szükséges folyamatos kavargatást és odafigyelést. A hónap gyors receptje nem más, mint egy sütőben sült spárgás rizottó!

Sütőben sült spárgás rizottó tepsiben, friss, aprított mentával tálalva
A sütőben sült spárgás rizottó receptjéért kattints a képre!

Ugyanolyan állag, kevergetés nélkül

A rizottó ellenállhatatlan állagát elsősorban a rizsszemekből kifőtt keményítő adja: a folyadék fokozatos, apránkénti hozzáadása is ezt segíti elő, az egyre csak elforralt és újrapótolt alaplé szépen-lassan besűrűsödik.

Persze ez még nem minden: a főzés végén a fazékba dobott vaj és belereszelt parmezán szintén sűrűbb, krémesebb állagot (és természetesen eszméletlenül gazdag ízt) eredményez.

Ugyan nem teljesen ugyanígy, azonban hasonló módon zajlik le a fenti folyamat akkor is, ha a rizottót a sütőben készítjük el. Mivel az edényben lévő étel csak közvetett hőt kap (nem alulról melegítjük egy közvetlen hőforrással), a főzés így is fokozatos, a végső állag pedig hasonló lesz.

Sütőben sült spárgás rizottó tepsiben, friss, aprított mentával tálalva
A sütőben sült spárgás rizottó receptjéért kattints a képre!

Annyi különbség akad még a klasszikus és a sütőben elkészített rizottók közt, hogy míg a vajat és parmezánt amúgy a főzési folyamat legvégén adnánk a kész egytálhoz, addig sütés esetében ezek egyszerre, a még nyers rizzsel kerülnek a fazékba.

TIPP: érdemes egy olyan lábost vagy fazekat használni a sütőben sült rizottóhoz, amit tűzhelyen és sütőben is bevethetünk (tehát ne legyenek rajta műanyag, fém vagy más olvadásra-égésre képes részek).

Nézd meg videón is a sütőben sült spárgás rizottó elkészítését:

Hogyan főzhetünk rizst sütőben?

A rizottónak érdemes először egy villámgyors hagymás alapot adni, mert ez a karamellizált, mélyebb aroma csak így érhető el (az alaplében megpárolt, nyers hagymának szinte semmi íze nincs). A pár perces folyamat után, ha az összes alapanyag már az edénybe került, megindulhat a sütés, mi pedig dolgunk jól végeztével hátradőlhetünk.

Az alufóliával letakart edényben a rizs ugyanis ugyanolyan szépen-ügyesen megpárolódik, mintha fazékban, fedő alatt főznénk. A gabonának szerencsére esélye sincs a kiszáradásra, ugyanis a gőz mind a fólia alatt marad, továbbá a sajt és vaj is meggátolja, hogy a krémes állagot elveszítsük.

Alul szaftos, felül pirult

Érdemes azonban a sütés utolsó pár percében a fóliát levenni, további sajtot a rizottóra reszelni, hogy így, magasabb hőfokon, felső sütés mellett mind a sajt, mind a rizsszemek, mind az időközben tökéletes állagúra párolódott zöldspárga enyhén megpirulhasson.

Sütőben sült spárgás rizottó tepsiben, friss, aprított mentával tálalva
A sütőben sült spárgás rizottó receptjéért kattints a képre!

Ezáltal egy olyan izgalmas állagbeli kontrasztot érhetünk el, amire még a legfigyelmesebben kavargatott klasszikus rizottó sem képes: egy alul krémesen szaftos, felül enyhén ropogós egytálétel lesz lustaságunk jutalma. Jó étvágyat hozzá!

Itt a sütőben sült spárgás rizottó teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje című sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...