Újévi lencse - elsejei ebédek

Megint itt az új év, jó lenne lencsét főzni... de mi készüljön belőle a főzeléken kívül? Adunk pár tippet, hogyan variálhatod a megszokott ízeket!

Reform lencsefőzelék recept

Sokszor fölösleges babonának, körülményeskedésnek tűnik, ha ragaszkodunk az ünnepi hagyományokhoz… a lencse tényleg hagyományos újévi étel, akárcsak a malac. Talán magyarázni sem kell már, miért számíthat szerencsére az, aki az év első (másnapos) napján veszi a fáradságot és az előző este beáztatott szemekből főz valami finomat.

Tudtad?

A lencse a babonák szerint a gazdagságot, bőséget hivatott jelképzeni, de mindenképpen az anyagi javakban való dúskálás reményéhez köthető ez a szokás.

Nos, ha a népi mondáknak nem is hiszünk, a lencse tényleg jó kis téli alapanyag, tele fehérjével, amiből egy finom füstölt húsos főzelék, savanykás leves vagy éppen finoman mustáros saláta szintúgy jólesik. Az ára nem mondható a legolcsóbbnak, hétfői vásárlásunk alkalmával a budapesti Rákóczi téri piacon fél kilót 350 forintért vettünk, viszont ennyi biztosan elég lesz egy háromfős társaságnak.

Sült hússal az igazi bármilyen változata, de ha ehhez már igazán nincs türelmünk, akkor legalább egy vastagabb szelet sonkával vagy kolozsvári szalonnával dobjuk fel, főzzük bele. Mindenféle eceteket is remekül elvisel magán a lencse: fehérbor-, vörösborecet, netán alma- mind jó ötlet. Válogass újévi receptjeinkből, van új lencséből!

Még több lencsés recept

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek