Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy újabb tipp a hosszabb élethez - erre figyelj, ha sokáig szeretnél élni!

Egy tanulmány szerint azok a nők, akik naponta 1 órán keresztül mozognak, nagyobb eséllyel érhetik el a 90 éves kort, mint azok, akik ennél kisebb aktivitást mutatnak.

A rendszeres mozgás, az aktív életmód nemcsak a jelenünkre és a közeljövőnkre van hatással, hanem a várható élettartamunkat is jelentősen befolyásolhatja.

A hosszú élet titka

A mozgás élettartamra gyakorolt hatását már több kutatás is vizsgálta, azonban egyik sem választotta külön a férfiakat és a nőket. A hollandiai Maastrichti Egyetem Orvosi Központ Epidemiológiai Tanszékének tanárai most azonban külön vizsgálták a nőket, és külön a férfiakat, tekintettel a testalkatra, valamint a fizikai aktivitásra is. A kutatásban a holland kohorsz-tanulmányt (NLCS) elemezték, amely 1986-ban több mint 120 000 férfit és nőt vizsgált.

A résztvevők 68 és 70 év közöttiek voltak, és mindenkihez feljegyezték milyen magas, hány kiló, mennyit mozog, továbbá azt is, hogy mennyi volt a súlyuk 20 éves korukban. Testmozgás alatt nemcsak kifejezetten sporttevékenységet értettek, hanem például a kutyasétáltatást és a kertészkedést is fizikai aktivitásnak számították.

A nőket és a férfiakat 4 nagy kategóriára osztották: voltak, akik naponta kevesebb, mint 30 percet töltöttek mozgással, a második csoportba sorolták azokat, akik napi 30 és 60 perc közötti időt szántak testmozgásra, a harmadikban voltak a napi 60 és 90 perc közötti aktív életmódot folytatók, és végül a negyedikben azok, akik 90 percet vagy annál többet mozogtak. Ezt követően mindenkit nyomon követtek 90 éves koráig, vagy 90 éves kor előtti halálozás esetében a haláluk napjáig.

Aktívabb életmóddal tovább élhetsz

A kutatók azt találták, hogy azok a nők, akik naponta 30-60 perc fizikai aktivitást végeztek, 21% -kal nagyobb valószínűséggel érték el a 90 éves kort. Azt is kijelentették, hogy napi 1 óra mozgás optimális a nők számára. Azok a férfiak, akik naponta 90 percnyi fizikai aktivitást végeztek, 39% -kal nagyobb valószínűséggel érték el a 90 éves kort, mint azok, akik kevesebb mint fél órát mozogtak.

A mozgáson kívül természetesen olyan tényezők is szerepet játszhattak az élettartamban, mint például a dohányzás és az az alkoholfogyasztási szokások, de az étkezés is kulcsfontosságú tényező.

Ugyan, a tanulmány megfigyelő jellegű, mivel a résztvevők saját beszámolóira támaszkodott, az eredmények mégis igazolni látszanak az aktív életmód előnyeit. A kutatócsoport úgy véli, hogy a tanulmány eredményei megbízhatóak, mivel egyértelműen azok a résztvevők értek el magasabb kort, akiket hasonló csoportokba, jelen esetben a magasabb aktivitást mutató csoportokba soroltak.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!