Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így gyógyítanak a fák - erdőfürdés, ahol a tested és a lelked is újjászületik

A hatalmas fák és a buja zöld növények illata semmihez sem hasonlítható feltöltődést ad. Ismerd meg az erdőterápiát, és hagyd magad mögött a stresszes hétköznapokat!

Az erdőfürdés kifejezés csak nálunk számít újdonságnak, Japánban már 37 éve, 1982-ben sinrin joku néven vált ismertté. Térj vissza a természetbe, és szüless újjá te is!

Erdőfürdés testnek és léleknek

Az erdőfürdés valójában egy nagy erdei sétát, kikapcsolódást, pihenést jelent, ahol szó szerint elvonulhatsz a hétköznapi gondok elöl, és a friss levegővel nemcsak a tüdődet, hanem a lelkedet is feltöltheted. Az erdőfürdő nem túra, mivel nem az a célja, hogy eljuss egy kitűzött helyre, hanem egy meditatív séta, aminek a lényege az elmélyülés, a friss levegő és a táj szépségének csodálata, vagyis eggyé válás a természettel.

Az erdőfürdés előnyeit kutatások is igazolják: az Erdők Terápiás Hatásának Egyesülete nevű japán szervezet 2 éven keresztül vizsgálta a városi és az erdei környezet hatását 280 résztvevő segítségével. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy az erdőben tett séta oldja a stresszt, jó hatással van a szervezetre, így egyre többen kezdtek el erdőkbe járni terápiás céllal.

Séta a természetes közegünkben

Dr. Kagawa Takahide szintén vizsgálta az erdőfürdés jelenséget. Megfigyelte, hogy a meditatív erdei séták kifejezetten jó hatással vannak a testi és a mentális egészségünkre, továbbá a zöldövezetben a negatív gondolatokat is könnyebben száműzzük. 

Japán után az erdőfürdés meghódította az egész világot: Észak-Amerikában, Ausztráliában és Európa számos országában is hivatásos erdőterapeuták segítenek közelebb kerülni a természethez, és egyéni, valamint csoportos túrákat szerveznek a városiaknak. A leghíresebb az Okutamában működő Yama No Furusato Erdőterápiás Központ, ami olyan 3 napos elvonulásokat szervez, ahol a résztvevők a 17. században létrehozott kereskedelmi útvonalon sétálhatnak, miközben a Mitake-hegység gyönyörű tájait csodálják. Az japán erdőfürdők alkalmával a résztvevők a sétán kívül jógáznak, és különböző kézműves foglalkozásokon vesznek részt a természet lágy ölén.

Ezeket olvastad már?

via Sciencedirect.com, NCBI

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!