Az új év első fogása – korhelyleves

Lencse és virsli nélkül nincs új év, de ne felejtkezzünk el a korhelylevesről sem. Macskajajjal vagy anélkül, érdemes az új esztendőt ezzel a tartalmas finomsággal kezdeni!

{ GALÉRIA = title:Korhelyleves%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Nem kell feltétlenül korhelykedni ahhoz, hogy az év első fogásaként a korhelylevest válasszuk. Az átalagember a két ünnepen hajlamos többet enni, mint máskor hetek alatt, mert hát ki tud ellenállni a sok karácsonyi és szilveszteri finomságnak? Így aztán az új évet általában lelkiismeret-furdalással, pár pluszkilóval, és néha kissé elcsapott gyomorral kezdjük. A korhelyleves, bár nem kifejezetetten diétás fogás, a savanyú káposztának köszönhetően üdítő, frissítő, és legyen szó másnapos vagy csak egy héten át túltáplált gyomorról, csodákra képes. Az egyszerű parasztétel, amely a Felvidékről származik, a boldog békeidőkben élte legnépszerűbb korszakát – egy-egy vidámabb társaságnak szolgálták fel hajnaltájt, mikor a mulatozásban már megfáradtak. Egy valamirevaló vendéglő vagy kaszinó konyháján mindig rotyogott egy hatalmas fazékkal – hiszen ezeken a helyeken korhelyekből nem volt hiány. Készíthetjük egyszerűen köménymaggal, virslikarikával, húslevessel, rusztikusan füstölt dagadóval vagy oldalassal, szalonnával és kolbásszal – vagy egészen kifinomultan citrommal savanyítva, tejföllel habarva. Mi most egy klasszikus változatot hoztunk nektek. Készítsétek el még ma, és ha január elsején ez kerül az asztalra, meglátjátok, az év is mindjárt jól fog indulni!

Az újévi korhelyleves receptjét itt találod >>

5+1 tipp az újévi korhelyleveshez:

  • Ha füstölt hússal főzzük, mindig áztassuk be előtte.
  • Kóstoljuk meg a káposztát, és ha túl savanyú, mossuk át.
  • Ha füstölt húsokkal készítjük, óvatosan bánjunk a sóval!
  • A káposztát kicsit aprítsuk össze, ha túl hosszú, nehezen lehet a kész levesből merni.
  • Ha pár nappal korábban elkészítjük, az ízek jobban összeérnek, de a sóssága is fokozódni fog. Ha nagyon sós lenne, újramelegítéskor főzzünk bele egy szem krumplit, majd tálaláskor vegyük ki.
  • Ha nem találjuk elég savanyúnak, ecettel vagy citromlével fanyarabbá tehető.

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?