Hamarosan egy új avokádófajta jelenhet meg a boltokban

A kutatók egy új avokádófajtát fejlesztettek ki, ami fenntarthatóbb, és még azt is jelzi, ha megérett!

Az avokádó a 2010-es évek nagy győztese volt, bármelyik közösségi média oldalt nyitotta meg az ember, ömlöttek rá az avokádós szendvicsek fotói, és persze érthető is volt a rajongás, hiszen egyszerre finom és egészséges. Az avokádó arra teremtetett, hogy népszerű legyen, pedig sötét titkokat rejteget. Korábban mi is írtunk róla, hogy miként járul hozzá a társadalmi egyenlőtlenségekhez az avokádótermesztés, akárcsak arról, hogy a környezetet is igencsak megterheli, hogy mi a reggeli pirítósunkon élvezhessük az avokádót vagy épp a nachoshoz guacamole formájában fogyasszuk. A kutatók azonban most megoldással szolgálhatnak az utóbbi problémára.

Hamarosan egy új avokádófajta jelenhet meg a boltokban

A University of California Riverside (UCR) egyetem Természettudományi és Agrártudományi Iskoláján az 1950-es években indult elismert avokádónemesítési program, az eltelt évtizedekben pedig nyolc új fajtát szabadalmaztattak a gyümölcsből. A program most bejelentette egy újabb, szabadalmaztatás alatt álló fajta, a Luna UCR érkezését.

A Luna kifejlesztése több mint fél évszázadnyi nemesítés és kutatás eredménye, és bár még évekbe telhet, mire az avokádó a szupermarketek polcaira kerül, már most bebizonyosodott, hogy van néhány előnye a mára elterjedt Hass avokádóval (ez a fajta teszi ki jelenleg a világon eladott avokádó 80%-át) szemben.

A Luna avokádó egyik jövőbeli szabadalmaztatója szerint ezt az új gyümölcsöt kis fákon termesztik, ami lehetővé tenné az avokádótermelők számára, hogy sűrű, szoros sorokba ültessék őket. Ráadásul a virágai különösen jó pollenszórók más avokádók számára, ami a Lunák közelében ültetett más fajtáknak kedvezne.

Jó a gyümölcs minősége, jó az étkezési minősége, és jó a betakarítás utáni eltarthatósága

– nyilatkozta Arpaia.

A fogyasztók számára az egyik legnagyobb előnye, hogy a Luna héja smaragdzöldből sötétfeketére változik, amikor megérik, így nem kell találgatni, hogy most akkor jó-e már, fel lehet-e használni. Arpaia szerint az íze is jó. Az Axiosnak adott interjújában azt mondta, hogy „finom különbségek vannak a Hass és a Luna között, de a Luna kiváló választás guacamoléhoz. A fő különbség a textúra.” Elmondása szerint nem olyan krémes, inkább sima a Luna állaga a Hasshoz képest.

Tehát igen, a Lunának nem lesz könnyű dolga, hogy letaszítsa a trónról a jelenlegi avokádókirályt. De a Hass sem számított mindig a földkerekség legjobb avokádójának. Az 1920-as évektől az 1970-es évekig a Fuerte (spanyolul azt jelenti: erős) avokádó volt a legkedveltebb változat. A Hass végül az íze és hámozhatósága miatt került az élre, és azért is, mert a Fuerte avokádófák csak kétévente teremtek betakarítható gyümölcsöt.

Egyes bennfentesek szerint a Luna-nak legfőképpen ízben kell majd túlszárnyalnia a Hass-t ahhoz, hogy átvegye a vezető szerepet a fogyasztók szívében és tányérján.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek