Ugyanazt eszi az egész család!

Mekkora könnyebbség, mikor a kisbabák betöltik az első életévüket, és nem kell többé kétfelé főzni. Persze az egészségesség maradjon továbbra is fő szempont! Ebben segítünk.

Attól, hogy már ugyanazt eszi a kisded, mint az egész család, ne adjuk alább, tartsuk meg jó szokásunkat, és törekedjünk minél egészségesebb fogások készítésére. Vagyis rengeteg szezonális zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra. Hogy milyen formában? Már mutatjuk is.

A főzelékek továbbra is nyerők

Mivel már tejet, tejfölt, vajat és tejszínt is adhatunk az apróságoknak, kibővül a főzelékek palettája is: készülhetnek a finomabbnál-finomabb igazi „felnőtt” főzelékek. Új alapanyagként pedig beköszön a kisgyermekek tányérjára a bab és a lencse.

Levest minden délben!

Babból és lencséből nem csak isteni főzeléket prezentálhatunk, hanem tartalmas levesként is kínálhatjuk. Népszerűek a kicsik körében is a különféle krémlevesek, melyeket ekkortól már nyugodt szívvel adhatunk nekik.

Még több leves receptet itt találsz >>

Minél több halat a tányérokra!

Egy éves kortól már bátran készíthetünk a gyermekeknek is halas fogásokat, akár édesvízi, akár tengeri alapanyagból. Sőt arra buzdítunk mindenkit, hetente legalább egyszer (még jobb, ha többször) kerüljön hal az asztalra.

Álcázott zöldségek

Az apróságok nagy kedvencei ebben az életkorban a bundázott zöldségek. Élvezik, hogy önállóan tudják falatozni: kezükbe fogják és mártogatják a szószokba. A zöldséglepények szintén hatalmas sikernek örvendenek az egyéveseknél, ahogy a rakott zöldségek is. Használjuk ki, és készítsünk gyakran zöldséges fogásokat!

Szabad az út a tojásnak

1 éves kortól már nem csak a tojás sárgáját ehetik a picik, innentől szóba jöhetnek az egész tojással készülő ételek is. Reggelire, vacsorára kínálhatjuk már őket is rántottával, ommlettel, tojáskrémmel.

Ropogtassunk?

Sokan kissé tanácstalanok vagyunk az olajos magvak bevezetését illetően. Egyrészt esetleges allergizáló hatásuk miatt, másrészt a félrenyelés veszélye rettent el minket. Vannak, akik 1 éves kor után bátran adnak a piciknek diót, mogyorót, mandulát, mások inkább várnak vele másfél-két éves korig. Mi azt javasoljuk, hogy darált formában, ételekben, mértékkel 1 éves kortól adhatjuk, egészben, ropogtatva inkább várjunk még fél-egy évet velük.

A rovat korábbi cikkeiért kattints ide >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!