Sokan azt gondolhatják, teljesen mindegy, hogy szárított vagy friss élesztő kerül a kelt tésztájukba – erre talán az is rásegít, hogy a termékek csomagolásain a helyettesítési arányok is fel vannak tüntetve. És míg tényleg bevethetjük ezt is, azt is, amikor fánkot, kalácsot vagy pizzát sütünk, azonban jobb, ha szem előtt tartunk néhány tényezőt. A siker érdekében ismerjük meg, miként különcködhet néha a friss élesztő.

Gyorsabban lejár
Egyrészt friss mivolta miatt, másrészt csomagolása révén is hamarabb megromlik ez a fajta élesztő. Miután felbontjuk a kockát borító vékony, könnyen szakadó papírt, érdemes a friss élesztő maradékát légmentesen zárható dobozba tenni. Hűtőben még így is eltárolhatjuk a csomagoláson feltüntetett szavatossági határig – kivéve, ha meg nem penészedik.
Az elszíneződött (barnás), penészes vagy nyálkás élesztőt már sanszosan ki kell dobni, ezért lehetőleg a felbontás után minél hamarabb használjuk fel a megmaradt morzsákat.
Könnyebb „megölni”
Más szempontból is kényesebb a friss kocka: a túl magas hőmérséklet illetve a só például könnyedén hatástalanítja. A felfuttatás folyamata során éppen ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy a folyadékunk (tej, víz, stb.) épphogy csak langyos legyen, semmiképp se forró!
Aktívabban dolgozik
Szerencsére, ha elkerüljük a fenti galibákat, és sikeresen felfuttatjuk, aktiváljuk a friss élesztőnket, a gomba busásan meghálálja ezt. Sokkal gyorsabban megkel az így készített tészta, mintha szárított vagy instant élesztőt használnánk.
Hamarabb keleszt
Erre érdemes figyelni is: könnyedén túlkeleszthetjük a tésztánkat, nézzünk hát rá időben! Mind az első, mind a második kelesztésnél jobb, ha inkább kevesebb idővel számolunk, mert a túlkelt tészta szerkezetileg gyengébb, így a kisült végeredmény nem lesz olyan foszlós, légies és puha.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasznos konyhai tanácsokkal gyarapodhatsz itt: