Erre figyelj, ha friss élesztővel sütsz száraz helyett: nehogy bukta legyen a bukta

Kelt tésztáink lelkét az élesztő adja, ebben a modern világban pedig már több fajta közül is választhatunk, ha sütni szeretnénk. Amennyiben a friss verzió mellett döntünk, az alábbiakra feltétlenül ügyeljünk.

Sokan azt gondolhatják, teljesen mindegy, hogy szárított vagy friss élesztő kerül a kelt tésztájukba – erre talán az is rásegít, hogy a termékek csomagolásain a helyettesítési arányok is fel vannak tüntetve. És míg tényleg bevethetjük ezt is, azt is, amikor fánkot, kalácsot vagy pizzát sütünk, azonban jobb, ha szem előtt tartunk néhány tényezőt. A siker érdekében ismerjük meg, miként különcködhet néha a friss élesztő.

Sárgabaracklekváros bukta porcukorral hintve, tányéron
Erre figyelj, ha friss élesztővel sütsz száraz helyett

Gyorsabban lejár

Egyrészt friss mivolta miatt, másrészt csomagolása révén is hamarabb megromlik ez a fajta élesztő. Miután felbontjuk a kockát borító vékony, könnyen szakadó papírt, érdemes a friss élesztő maradékát légmentesen zárható dobozba tenni. Hűtőben még így is eltárolhatjuk a csomagoláson feltüntetett szavatossági határig – kivéve, ha meg nem penészedik.

Az elszíneződött (barnás), penészes vagy nyálkás élesztőt már sanszosan ki kell dobni, ezért lehetőleg a felbontás után minél hamarabb használjuk fel a megmaradt morzsákat.

Könnyebb „megölni”

Más szempontból is kényesebb a friss kocka: a túl magas hőmérséklet illetve a só például könnyedén hatástalanítja. A felfuttatás folyamata során éppen ezért nagyon ügyeljünk arra, hogy a folyadékunk (tej, víz, stb.) épphogy csak langyos legyen, semmiképp se forró!

Aktívabban dolgozik

Szerencsére, ha elkerüljük a fenti galibákat, és sikeresen felfuttatjuk, aktiváljuk a friss élesztőnket, a gomba busásan meghálálja ezt. Sokkal gyorsabban megkel az így készített tészta, mintha szárított vagy instant élesztőt használnánk.

Hamarabb keleszt

Erre érdemes figyelni is: könnyedén túlkeleszthetjük a tésztánkat, nézzünk hát rá időben! Mind az első, mind a második kelesztésnél jobb, ha inkább kevesebb idővel számolunk, mert a túlkelt tészta szerkezetileg gyengébb, így a kisült végeredmény nem lesz olyan foszlós, légies és puha.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasznos konyhai tanácsokkal gyarapodhatsz itt:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Narancsos-mákos muffin

Kevés olyan dolgot tudnánk felsorolni, amelynek az elkészítése egyszerűbb, mint ennek a narancsos-mákos muffinnak. Nem probléma, ha nincs otthon friss narancsunk – tökéletesen ...

Címlapról ajánljuk

Mindenünk a sólet – 5 budapesti étterem, ahol nem okoznak...

Az időigényes, ízletes, rajongott egytálételek királynője egyértelműen a sólet. Meggyőződésem szerint akkor az igazi, ha valaki elkészíti nekünk, de könnyen előfordulhat, hogy nincs vállalkozó szellem a közelben, és fontos, hogy erre az esetre is fel legyünk készülve. Ezért, most ajánlunk öt budapesti éttermet, ahol a sólet nem okoz csalódást.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Ludaskása

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...