A trükk, amitől még finomabb, egyenesen napsütötte aranysárga lesz a tojásreggelid

Vannak dolgok, melyek sose jutnának eszünkbe magunktól, pedig ha belegondolunk, tulajdonképpen logikusak. És miért ne illene a sárgarépa édesen-sós narancs színe és íze egy mezei reggeli tojásételhez? Mi most a levében fürösztöttük meg a tükörtojásainkat, és de jól tettük!

A tükörtojás nagyszerű reggeli, de nem csupán olajon vagy vajon sütve lehet izgalmas tojásreggelit készíteni. A tejszínben karamellizált tojások után most egy rendhagyó és mókás sütési módot mutatok, melynek lényege, hogy a tojásokat vajban dermedtre sütjük, majd egy kevés sárgarépalével meglocsolva, letakarva pároljuk tovább, hogy a tojássárgáját tökéletes állagúra, végül aranyszínűre süssük.

Sárgarépavajban sült tojásreggeli, recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Persze ennél a technikánál használhatunk egyszerűen vizet is, azonban a sárgarépalé nemcsak a tojásokat festi napfényes narancsszínűre, hanem finom, földes édességet kölcsönöz minden falatnak. A sárgarépalé a legtöbb élelmiszerboltban könnyen megtalálható, de kipróbálhatjuk a vegyes sárgarépalé-dzsúzokat is, például a sárgarépa-kurkuma és sárgarépa-gyömbér mixeket.

Sárgarépavajban sült tojásreggeli, recept itt! (Fotók és recept: Hering András)

Hozzávalók a sárgarépavajban sült tojáshoz:

5 db tojás (lehetőleg L-es, vagy nagyobb méretű tojásokat válasszunk)

2 ek vaj

5 g sárgarépalé

só, bors  ízlés szerint

Elkészítés:

Egy tapadásmentes serpenyőben (ami elég nagy is a sütésre váró tojásokhoz), olvasszunk fel egy kis vajat közepes lángon (nagyjából ½ evőkanál vajat tojásonként). Törjük hozzá a tojásokat; sóval, borssal ízesíthetjük.

Nagyjából 30 másodperc és 1 perc közötti idő elteltével, amikor a fehérje külső része megszilárdult, adjunk hozzá sárgarépalevet (kb. 1 evőkanál tojásonként) a tojásfehérje köré és a tetejére. Azonnal fedjük le a serpenyőt fedéllel.

Körülbelül 1 percig süssük, amíg a fehérje teljesen megpuhul, és a sárgája fehér filmréteget kap a tetején. A sárgarépaleves vajat kanalazzuk a tojásokra, majd süssük tovább addig, amíg a sárgája el nem éri a kívánt szilárdságot, ha szükséges, fedjük még le. (Tipp: mozgassuk meg a serpenyőt, hogy lássuk, mennyire kemény a sárgája!) A tojásokat melegen tálaljuk, a tetejére kanalazva a maradék sárgarépavajat.

Készítsünk mellé reggelire házi kenyeret, kiflit vagy mártogatóst:

A sárgarépavajban sült tojás teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finom szépség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...