Egy kis újévi szerencse: így lesz tökéletes a török gyorséttermek vöröslencselevese

Mit kérjen az ember a török gyorsétteremben, ha kivételesen eltérne a borjúgyrostól (hagyma nélkül, csípőssel), esetleg felmelegítené magát előtte valami mással? Hát vöröslencse-krémlevest!

Az újévi lencseevés kinézhet minden évben ugyanúgy, persze jól jön néha egy kis változatosság – ha idén nem a klasszikus főzeléket vagy levest készítenénk el, essen a választásunk a török vöröslencse-krémlevesre. Ezzel találkozhatott már mindenki, aki a fővárosban vagy vidéken török gyorsétteremben járt: ez az a sárgás, nem túl bizalomgerjesztő lé, ami felett sokak szeme átfut, miközben a gyros mellé keresik a megfelelő köretet. Pedig érdemes kérni egy tállal belőle – sőt, érdemes inkább otthon elkészíteni a török vöröslencse-krémlevest, mert úgy még istenibb lesz.

Török vöröslencse-krémleves (Mercimek Çorbası): vöröslencséből és zöldségekből főzött, krémes leves, friss korianderrel, kenyérrel, citrommal és chilivel tálalva
A török vöröslencse-krémleves receptjéért kattints a képre!

Semmilyen sűrítő nem kerül bele

A krémlevesek nagy többségével ellentétben, ez a török recept sem sűrítőanyagot, sem krémesítő tejterméket nem használ. Meglepő módon a végeredmény mégis olyan ellenállhatatlanul selymes és gazdag állagú lesz, mintha tele lenne zsíros tejszínnel.

Ez elsősorban a lencse tulajdonságainak köszönhető, amit puhára főzés után, kellő folyadék hozzáadása mellett kellemesen sima állagú levessé turmixolhatunk.

Török vöröslencse-krémleves (Mercimek Çorbası): vöröslencséből és zöldségekből főzött, krémes leves, friss korianderrel, kenyérrel, citrommal és chilivel tálalva
A török vöröslencse-krémleves receptjéért kattints a képre!

Sőt, érdemes inkább arra figyelni, nehogy túl sűrű maradjon az étel: használjunk kellő mennyiségű (jó minőségű bolti vagy házi) zöldségalaplevet, különben a levesünk főzelék vagy zöldségkrém állagát veszi fel, miközben hűlésnek indul.

Plusz zöldségektől lesz gazdag

De nem ám kizárólag lencse kerül a levesbe, a szín miatt egy-két szál répát, az enyhe sűrítés végett pedig egy kisebb burgonyát is dobjunk a fazékba – amikor puhára főtt az összes, akkor tudhatjuk, hogy eljött a turmixolás ideje. Az sem baj, ha ekkor már teljesen szétmállott a vöröslencse.

TIPP: a vöröslencsét nem is kell beáztatni főzés előtt, mivel apró szemei így is simán megfőnek, ráadásul ehhez nem is kell hosszú idő.

Nézd meg videón is a török vöröslencse-krémleves elkészítését:

Ajánlott ízesítők a tálaláshoz

Magának a levesnek nincsen túl tolakodó íze, inkább kellemesen aromás (a belefőzött római köménytől és füstölt paprikától). Emellett viszont elég rendesen laktató, és át is melegít minden egyes kanállal.

Azonban ahhoz, hogy kiteljesedjen e szerény leves ízprofilja, lássuk el néhány egyszerű ízesítővel tálaláskor. Locsoljuk meg olívaolajjal, facsarjunk rá friss citromot (ezzel felébresztve a fűszeres aromákat), azok számára pedig, akik kedvelik, pár szál koriandert is feltétlenül szórjunk rá. A csípős ízek kedvelői chilivel, chiliolajjal láthatják el. Jó étvágyat!

Itt a török vöröslencse-krémleves teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ízes konyhai ötletekért és tanácsokért kattints ide:

Legújabb receptek

Olasz rózsafánk

Ezek a kis „virágok” nagyon egyszerű és gyors tésztával készülnek, melynek a pikantériáját a citromhéj adja. Gyors olajban sütés után porcukorral meghintve, mézzel vagy meleg ...

Vegán pad thai

A pad thai egy igazi finomság, amit igazából a szósz tesz nagyon ízletessé. Az hogy hús, tofu vagy zöldségek kerülnek hozzá, azt ízlés szerint el lehet dönteni. Mi most egy vegán pad ...

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezt neked is tudnod kell, ha szereted a banánt: fontos...

Már érvénybe lépett az Európai Unió új szabályozása, ami egy kis megnyugvást jelent majd a vásárlók számára. Arról már korábban is írtunk, hogy kötelező megjelölni a gyümölcsök származási helyét, de a banánnal kapcsolatban további információkat kell feltüntetni a címkén.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...