Edd így a hüvelyeseket, ha nem akarsz rájuk unni a vegán január alatt

A vegán január étrendjének fontos szereplői a hüvelyesek, ugyanis tömve vannak növényi fehérjékkel. Sokan mégis ódzkodnak tőlük, mert úgy gondolják, nem elég izgalmasak, nem kellően változatosak. Az alábbi cikk erre szeretne rácáfolni és természetesen némi tanácsot is adni az elkészítéssel kapcsolatban.

Mindegy, hogy a vegán januárt tartjuk, vagy egy fránya újévi fogadalom miatt kevesebb húst szeretnénk enni, esetleg újabban elkezdett érdekelni minket a növényi fehérjebevitel izgalmas világa, jól tesszük, ha jobban megismerkedünk a hüvelyesekkel. Ezek az apró szemek ugyanis nagy szerepet játszanak mind a három fent említett szituációban és még egy sor másikban, ahol a cél az egészségesebb táplálkozás. Egészen pontosan most a változatosság szemszögéből fogjuk megvizsgálni a hüvelyeseket, az elkészítés különböző lehetőségeit, hogy senki ne unjon rá a borsókra, babokra, se januárban, se egész évben.

Edd így a hüvelyeseket, ha nem akarsz rájuk unni a vegán január alatt

Kerüljön minden fogásba

A levesen, főzeléken túl is legyen élet: szórjunk mindenhová hüvelyeseket, ahogy csak érjük őket. Gabonaköretbe főzve, szendvicskrémbe turmixolva, salátába pirítva is ehetjük a babot, csicserit, lencsét.

És ha megijednénk, hogy pont ez okozza majd a korai ráunást a hüvelyesekre, egy cseppet se aggódjunk.

Mivel mindig más és más környezetben, eltérő keretben találkozunk majd a szemekkel, ráadásul a fűszerezés, állag is változik, a monotonitásnak ideje sem lesz színre lépni.

Kerüljön minden szerepbe

Ráadásul nem csak egy szinten tehetjük változatosabbá a hüvelyesek használatát – azon kívül, hogy milyen fogásokba kerül, azt is megválogathatjuk, milyen szerepbe helyezzük a szemeket.

Felléphet ugyanis levesbetétként vagy kruton helyett salátában, főzelékek feltéteként, mint gyors pörkölt… és még sorolhatnánk.

Hummuszkéregben sült csirke

3 összetevős, gyors és egészséges csirkevacsora, amely hihetetlenül szaftos és lágy csirkemelleket ígér a kéreg alatt. A hummusszal megkent, és a füstölt paprikával megszórt csirke ...

Huevos rancheros

A huevos rancheros minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb mexikói étel. Manapság kiadós reggeli vagy brunch gyanánt divat fogyasztani, de eredetileg a vidéki farmerek kiadós tízóraija ...

Kapjon eltérő állagokat

A texturális változatosság rengeteget dobhat a hüvelyesek fogyasztásának élvezetén: ha nemcsak puhán, krémesre főzve vetjük be őket, hanem például ropogósra sütve is. Ezen kívül persze még megannyi más állag is elérhető: a lencse beáztatva-csíráztatva ruganyos, kellemesen rágós lesz, de például a száraz szemekből főzött, szinte al dente, fogkemény állag is teljesen más élményt nyújt, mint a konzerv. Váltogassuk őket gyakran!

Ne csak konzervből jöjjön

De nemcsak az állag miatt érdemes néha szárazra cserélni a konzerv hüvelyeseket. Ugyan több macera jár az elkészítésükkel, sokat is nyerhetünk ezzel a cserével: például kevésbé puffaszt az alaposan beáztatott, majd átmosott száraz bab, lencse, csicseri, a levesek sűrűbbek lesznek tőle és a konzervek kellemetlen, néha állott íze miatt sem kell aggódnunk.

Tavaszi quinoasaláta

Egy izgalmas saláta mindig egy jó döntés. A mostani tavasz kezdetével pedig kipróbáltam ezt a tartalmas, színes, isteni salátát. Könnyen elkészül, tárolható több napig a hűtőben.

Selymes-füstös erdélyi zakuszka

Ahány porta, annyi szokás, de a zakuszka alapvetően hagymából, paradicsomból, pritamin paprikából és padlizsánból készül, kerülhet bele fehér bab, egyes esetekben pedig gombát is ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp és tanács a húsmentes főzéshez:

Legújabb receptek

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...