Komoly veszélyt jelent egészségünkre a tonhalkonzerv

Imádod, hogy csak előkapod, felpattintod a tetejét, és már mehet is a tészta vagy saláta tetejére? Légy óvatos, és kicsit ritkítsd az alkalmakat, amikor kezed ügyébe kerül egy tonhalkonzerv!

Ti is gyakran dobtok be a bevásárlókosaratokba egy-egy tonhalkonzervet? Tény, hogy finom, egészséges(nek tartott), és ami elvitathatatlan, hogy übergyors megoldás, ha éhesek vagyunk: fehérjében és Ómega-3 zsírsavban gazdag alapanyagként egy könnyen elérhető, jó halfogyasztási alternatíva tengeri halban szegény országunkban.

Tudtad?

A vízben (és nem olajban) eltett tonhalnak magasabb az Ómega-3 zsírsav-tartalma, amely fontos az agy és a szem egészsége szempontjából - írja a Dívány.

Komoly veszélyt jelent egészségünkre a tonhalkonzerv

A higany és a nehézfémek

A diétázók, fogyókúrázók és sportolók által is kedvelt tonhalkonzerv azonban hordoz magában egy nagy, és egyre nagyobb veszélyforrást:

rengeteg (és folyamatosan egyre több) higanyt illetve nehézfémet tartalmaz.

Nagyon figyeljünk oda, mennyi konzerves tonhalat eszünk

A túlzásba vitt tonhalkonzerv-fogyasztás tehát káros lehet az egészségünkre: központi idegrendszerünket higany- illetve nehézfémtartalma kikezdheti, melyek sajnos egyre magasabb számban jelennek meg a halakban a vízszennyezés miatt. Alapvetően a tonhalak testében nagyobb százalékban található higany, mint más halfajták, például a lazac vagy a tilápia esetében.

Együnk inkább édesvízi halat!

A javasolt mennyiség:

felnőtteknek heti 227 gramm (közel két darab konzerv), 2-10 év közötti gyermekeknek viszont maximálisan 28 gramm (ami kb. 1/4 konzerv)!

A tonhalban lévő higany egy felnőtt esetében legfeljebb kismértékű idegrendszeri károsodást képes okozni, azonban egy fejlődő szervezet számára komoly neurológiai gondokat idézhet elő.

A két éven aluli gyermekek számára egyáltalán nem javasolt a tonhal fogyasztása!

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek