Komoly veszélyt jelent egészségünkre a tonhalkonzerv

Imádod, hogy csak előkapod, felpattintod a tetejét, és már mehet is a tészta vagy saláta tetejére? Légy óvatos, és kicsit ritkítsd az alkalmakat, amikor kezed ügyébe kerül egy tonhalkonzerv!

Ti is gyakran dobtok be a bevásárlókosaratokba egy-egy tonhalkonzervet? Tény, hogy finom, egészséges(nek tartott), és ami elvitathatatlan, hogy übergyors megoldás, ha éhesek vagyunk: fehérjében és Ómega-3 zsírsavban gazdag alapanyagként egy könnyen elérhető, jó halfogyasztási alternatíva tengeri halban szegény országunkban.

Tudtad?

A vízben (és nem olajban) eltett tonhalnak magasabb az Ómega-3 zsírsav-tartalma, amely fontos az agy és a szem egészsége szempontjából - írja a Dívány.

Komoly veszélyt jelent egészségünkre a tonhalkonzerv

A higany és a nehézfémek

A diétázók, fogyókúrázók és sportolók által is kedvelt tonhalkonzerv azonban hordoz magában egy nagy, és egyre nagyobb veszélyforrást:

rengeteg (és folyamatosan egyre több) higanyt illetve nehézfémet tartalmaz.

Nagyon figyeljünk oda, mennyi konzerves tonhalat eszünk

A túlzásba vitt tonhalkonzerv-fogyasztás tehát káros lehet az egészségünkre: központi idegrendszerünket higany- illetve nehézfémtartalma kikezdheti, melyek sajnos egyre magasabb számban jelennek meg a halakban a vízszennyezés miatt. Alapvetően a tonhalak testében nagyobb százalékban található higany, mint más halfajták, például a lazac vagy a tilápia esetében.

Együnk inkább édesvízi halat!

A javasolt mennyiség:

felnőtteknek heti 227 gramm (közel két darab konzerv), 2-10 év közötti gyermekeknek viszont maximálisan 28 gramm (ami kb. 1/4 konzerv)!

A tonhalban lévő higany egy felnőtt esetében legfeljebb kismértékű idegrendszeri károsodást képes okozni, azonban egy fejlődő szervezet számára komoly neurológiai gondokat idézhet elő.

A két éven aluli gyermekek számára egyáltalán nem javasolt a tonhal fogyasztása!

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...