Imádjuk a műanyag spatulát, de veszélyes lehet egészségünkre

Sütéshez, egytálételekhez vagy akár csak szószok edénybe pakolásához is tökéletes a spatula, de csak akkor, ha odafigyelünk a tisztaságára! Otthon Tippünk segit.

Kétségtelen, hogy a konyha lehet az otthonunk egyik legpiszkosabb pontja. Az egyszerű morzsáktól és a kicsöppent szószoktól egészen a baktériumokig és káros penészig számtalan dolog megjelenhet benne. A penész ráadásul olyasmi, ami számtalan ponton felütheti a fejét: beboríthatja az elfelejtett kenyeret, elkezdhet szaporodni a rendszeresen vizesedő felületeken, sőt, akár a konyhai eszközeinkben is.

Imádjuk a műanyag spatulát, de veszélyes is lehet ránk

Ez biztosan sokakat meglep majd, de szinte biztos, hogy a kedvenc, gumiból vagy szilikonból készült spatulánkon is akad belőle bőven.

A spatulákat ugyanis gyakran úgy gyártják, hogy két részből állnak: a szárból és a hozzá csatlakozó szélesebb elemből, amiket aligha szoktunk szétszedni. Pedig érdemes lenne! A kettő találkozásánál lévő szűk, gyakran nedvességet kapó rész ugyanis tökéletes táptalajt biztosít a kórokozók szaporodásának. Hogy elkerüljük az egészségre is veszélyes penésszel való találkozást, két megoldás áll előttünk.

Az egyik az alapos és rendszeres tisztítás: semmiképp se egyben, hanem két részre szedve tegyük a mosogatógépbe vagy mosogassuk el kézzel az eszközt!

A tisztítás után pedig lehetőleg szintén két elemben tároljuk! A másik megoldás pedig az, hogy már a legelején olyan típust választunk, ami nem szétszedhető, így megelőzzük a bajt.

Tisztítsuk gyakran a spatuláinkat

Ha viszont már vannak ilyen eszközeink, és egyértelmű, hogy hasonlóképp bepenészedtek, nem kell azokat feltétlenül kidobni.

Először fogjuk a nyelet: forró, szappanos vízzel és egy dörzsszivaccsal tisztítsuk meg a penésztől. A belseje már egy kicsit trükkösebb lesz: ehhez fogkefét vagy akár fém szívószálakhoz használatos minikefét kell használnunk a mosószeres vízzel együtt. A továbbiakban pedig fogadjuk meg a fenti tanácsokat, hogy elkerülhessük az ilyen problémákat!

Forrásunk volt.


Ezeket a takarítási tanácsokat is fogadd meg:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...