A „fekete arany”, vagyis a tökmagolaj

Tökmagolajos kecskesajt saláta

Már a régi időkben is része volt a magyar konyha hétköznapjainak a tök, a tökmag és a tökmagolaj. Igaz, főleg a szegények eledelének számított akkoriban. Aztán a tökmagolajról mintha kissé elfeledkeztünk volna. Napjainkban viszont újra reneszánszát éli, és előkelő helyet vívott ki magának. Mostanság nem éppen olcsó mulatság kiváló minőségű olajhoz hozzájutni.

A szomszédos Ausztriában egész kultusz épült a tökmagolaj, vagyis Stájerország „fekete aranya” köré. Már nálunk is kapható, a nyugati határszélen, az Őrségben egyre többen készítik, de szerencsére Baranyában és Szabolcsban is, az Alföldön pedig tökmagsajtoló üzem épül. Reméljük, nagy jövő előtt áll a hazai olajütés vagy most már inkább olajpréselés.

Az olajütés a molnármesterség egyik ága volt. A magokat törték, zúzták, vízzel pépesítették, állandóan keverve pörkölték, majd a masszára préselő lapot tettek, amibe ékeket ütöttek – innen az elnevezés –, hogy összenyomódjon és az olaj alul kifolyjon. Később prést használtak. A víz-olaj elegyből melegítéssel párologtatták el a vizet. Manapság a legértékesebb, hidegen sajtolt olajoknál ezt a módszert nem alkalmazzák, nehogy veszendőbe menjen több értékes anyag.

Merthogy minden cseppje értékes a tökmagolajnak. Telítetlen zsírsavai a koleszterinszintet kordában tartják, késleltetik az érelmeszesedést. Naponta egy kanálnyi olaj jótékonyan hat a prosztataproblémákra – a férfiaknak igencsak javallott. Még folytathatnánk a sort, hiszen antioxidánsokat és sok E- és F-vitamint is tartalmaz, de minket most sokkal inkább kellemes, különleges zamata érdekel. Saláták, levesek, húsok ízesítésére kiválóan alkalmas, és a pirított tökmag sem megvetni való csemege.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán, citromos hamis tiramisu

Ez a tiramisu nemcsak attól hamis, hogy citromos, hanem attól is, hogy babapiskóta helyett kekszet tettünk a krém közé. Legfőbb különlegessége pedig, hogy teljesen vegán, amit viszont se ...

Vegán frankfurti leves

A frankfurti leves igazi gyerekkori klasszikus, amit azonban felnőttként is szívesen készítünk, pláne ha gyorsan főznénk valami egyszerűt és laktatót. Ráadásul könnyen vegánná ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...