Így sütheted hibátlanra a Márton-napi libacombot

Nemsokára itt a Márton-nap, amikor hagyományosan libát sütünk és eszünk – sokféleképp el lehet készíteni ezt a rendkívül finom húsfélét, viszont alapvetően máshogy kell vele bánni, mint a könnyen kezelhető, gyorsan átsülő csirkével. Cikkünkben most hasznos sütési tippeket adunk, hogy a legjobban sikerüljön a libalakoma, azon belül is a libacomb.

A liba kényes húsféle, hiszen hosszabb sütési időt igényel, mint egy egyszerű csirkecomb, mégis könnyen ki tud száradni. Sokan egyenesen azt gondolják, vagy-vagy kérdése az egész: a libacomb vagy omlós, vagy ropogós, a kettő együtt szinte kivitelezhetetlen feladat és csak éttermi körülmények között sikerülhet. Pedig ha betartunk pár alapszabályt, mi is tökéletes kívül ropogós, belül puha libacombot tudunk sütni.

Így sütheted hibátlanra sült a Márton-napi libacombot

Tisztítás – nem megspórolható!

Még ha tisztított libát is veszünk, mindig alaposan vizsgáljuk át a húst, hogy a bőréből tényleg minden pihét és tokot eltávolítottak-e, mert meglehetősen illúzióromboló, amikor a sült libából kell kipiszkálni a kemény tokokat.

Az igazán finom sült libacomb titka a tökéletesen tiszta hús.

Irdalj!

A libacombokat tisztítás után mindig irdaljuk be, figyelve arra, hogy a húst sose sértsük meg. A bőr így a sütés végén egyenletesen tud átpirulni, anélkül, hogy összeugrasztaná a húst.

Add meg neki az időt!

Mivel a liba tényleg tömörebb, rágósabb húsú, mint a csirke, soha nem a pirítással kell kezdeni a sütését, hanem jó szaftosan el kell kezdeni először párolni. Kerülhet mellé jócskán hagyma, fokhagyma, kakukkfű, rozmaring és akár egy kevés bor is. A combokat mindig bőrös oldalukkal lefelé tegyük a tálba vagy serpenyőbe, és annyi folyadékot öntsünk rájuk, hogy félig ellepje a húst. A lényeg, hogy a szaft a sütés során jól átjárja a húst, ezért figyeljünk végig arra, hogy sose fogyjon el alóla a folyadék, nehogy idő előtt elkezdjen pirulni. Nem kell, hogy levesnyi lében álljanak, de ne is kapjanak oda. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, akkor kezdődhet csak a pirítás.

Ha nagyobb mennyiségű húst sütünk, és serpenyő helyett sütőben készítjük a finomságokat, készüljünk fel arra, hogy másfél-két óra is kellhet a húsnak, hogy igazán omlós legyen.

Nem kell 180 foknál magasabb hőfokon készíteni, így nem tud hirtelen kiszáradni, rá kell szánni ezt az időt, hogy igazán szaftos legyen a végeredmény. Ha serpenyőben készítjük, akkor is legalább egy órát rotyogtatni kell, hogy puha legyen.

Ha libamellre vágynál:

A pirításba adj bele mindent!

Ha serpenyőben dolgoztunk, a pirításra akkor is vegyünk elő egy új edényt, ha nincs sütő, ahol rá tudnánk pirítani a húsra. Ne a szaftos serpenyőben égessük le a húst, hanem vegyünk elő egy másikat, ahol körbe tudjuk pirítani, de a legjobb, ha betesszük a sütőbe és grill fokozaton, vagy nagyon magas hőmérsékleten pár perc alatt pirosra sütjük őket a bőrös oldalukkal felfelé.  

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több isteni recept vár:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...