A tojásérzékenység

Még több tojásmentes recept itt!

Csokidarás keksz 2. - tojásmentes

Egyes esetekben csak a tyúktojásban lévő fehérje az, ami allergiás reakciókat vált ki, és a beteg kis mennyiségben fogyaszthat kacsa-, fürj- vagy pulykatojást, sőt az is lehetséges,hogy a tojás csak nyers állapotában okoz irritációt, sütve vagy főzve fogyasztható. Sajnos azonban az ellenkezője sem ritka, mikor az allergiát nemcsak a tojás, hanem a szárnyasok tolla vagy húsa is kiváltja. Amennyiben a családban bárkin észrevesszük a tojásallergia tüneteit, azonnal forduljunk szakorvoshoz – a diéta eredményességéhez fontos a mihamarabbi elkezdése. Ötleteket pedig meríthetünk a NoSalty tojásmentes receptjei közül.

Még több tojásmentes recept itt!

Nagyon erős allergia esetén már az anyatejjel való táplálkozás során is jelentkezhetnek a tünetek – ilyenkor az anyának is el kell hagynia a tojást a táplálkozásából. Jó hír azonban, hogy minél hamarabb diagnosztizálják az allergiát, és kezdik meg a teljes tojásmentes étkezést, annál valószínűbb a teljes gyógyulás.

Lángos 5. - tej- és tojásmentes

Az orvosok szerint a megelőzés érdekében egyéves kor alatt kerülendő a tojás bármely részének bármely formában történő fogyasztása, mert ebben az esetben nagy az esély az allergia kialakulására. Egyszerűbb diagnosztizálni, mint a laktóz- vagy lisztérzékenységet, mert a hányás és a hasmenés ez esetben csak másodlagos jel, főként bőrpírral, kiütésekkel, köhögéssel, asztmatikus tünetekkel jelentkezik.

Akárcsak a laktózérzékenység esetében, itt is a szervezet fehérjékkel szembeni túlérzékenységéről van szó. A tojásallergia általában gyermekkorban alakul ki – természetesen előfordulhat, hogy a tünetek felnőtt korban jelentkeznek, ez azonban ritka.Még több tojásmentes recept itt!

Tiramisu (tojás nélkül)

Az utolsó ételallergia, amellyel foglalkozunk, a tojásérzékenység. A korábban taglalt három allergiához képest ez a fajta érzékenység kezelhető a legkevesebb megszorítással. Az alapvető élelmiszerek közül ugyanis „csak” a száraztésztákkal és a süteményekkel kell óvatosan bánni, illetve a bennük lévő tojást valamilyen más anyaggal pótolni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!