Tippelj, melyik az egyik legpiszkosabb testrészed! Meglepődtél, ugye?

Mindig szem előtt van, mégis alig foglalkozunk vele. Pedig nem ártana a higiéniájára odafigyelni.

Ez az a testrészünk, amivel a születésünk utáni pár napot követően a kutya se foglalkozik, beleértve minket is. Na jó, talán a kamaszkor lázadó időszakában újra előkerül, ha ki szeretnénk lövetni - de aztán megint megy a süllyesztőbe. Igen, a köldökünkről van szó.

Jellemzően kevés figyelmet fordítunk a köldökünk higiéniájára, pedig hasonlóan a hónaljunkhoz, ezt a testrészünket sem éri elég levegő. Ennek megfelelően kiváló fészke a különböző kórokozóknak, a baktériumok mellett tökéletes lakóhelye a különböző gombás fertőzéseknek is.

Köldökünket folyamatosan nedvesen tarthatja az izzadság, összegyűlhetnek benne az elhalt bőrsejtek és a ruházatunkból származó szöszök. Ettől a köldökünk bepállhat, kellemetlen váladékot és szagot bocsájthat ki, de akár be is gyulladhat. Ezért érdemes a rendszeres tisztálkodásnál külön figyelmet fordítani erre a testrészünkre is, ha azonban ennek ellenére is váladékozik vagy kellemetlen szaga van, az akár orvosi problémákat is jelezhet.

Tisztítsd meg alaposan!

Vannak olyan emberek, akiknek nem elég, hogy fürdés vagy zuhanyzás közben kicsit kimossák a köldöküket, mert olyan alakja van, olyan mélyek a redői, hogy speciális ápolást igényel. Ekkor sem kell nagy dologra gondolni, elég, ha szappannal kimosod, esetleg óvatosan fülpiszkálóval rásegítesz a dologra. A lényeg, hogy rendszeresen ápold!

Gondolj a szöszökre!

Vannak emberek, akiknek a köldökük csak úgy vonzza a szöszöket - ezek pedig egy idő után megszívhatják magukat izzadtsággal, tökéletes búvóhelyet biztosítva a kórokozóknak. Ezeket a szöszöket általában azokról a ruhákról kölcsönzöd, amelyek hajlamosak egy kicsit vedleni az anyagukat. Ha például sok pamutot hordasz, és érzed, hogy kellemetlen a köldököd szaga, akkor lehet, hogy ehhez van köze.

Kerüld el a gombákat!

Mivel rengeteg kórokozó lehet a köldöködben, az sem kizárt, hogy elkaptál valamilyen gombás fertőzést. A candida nevű gomba például folyamatosan a bőrünkön található, és csak arra vár, hogy találjon egy olyan felületet, ahol elkezdhet szaporodni. A cukorbetegek és az autoimmun betegségekkel küzdők hajlamosabbak a gombás fertőzésekre, így ha ezek valamelyikétől szenvedsz, fordíts extra figyelmet a köldököd tisztítására!

Komolyabb ok is lehet a háttérben

Egyes ciszták akkor keletkeznek, amikor a bőr felső rétege nem megfelelően válik le (a bőrsejtek természetes elhalásával és újratermelődésével), hanem megmarad, és egyre mélyebbre jut a bőrben. Ilyen akár a köldöködben is kialakulhat, úgyhogy ha furcsa dudort veszel észre benne, érdemes orvoshoz fordulni. A ciszta ugyan magában ritkán okoz szagot, kivéve akkor, ha szivárog belőle valamilyen váladék, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy tisztítás közben nehezebben éred el a szükséges helyeket.

A piercingeddel van probléma

A cikk elején már említettük a köldökpiercinget, amit általában kamaszkori lázadásunk egyik elemeként használunk. A szüleink persze fogják a fejüket, de lássuk be, akár igazuk is lehet, ugyanis egyrészt az idegen fémanyag is irritálhatja a bőrünket, másrészt pedig a piercing megnehezíti a köldök tisztán tartását.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Te tudtad, hogy ez a különbség a lángolt és füstölt...

Kolbászt a világ minden táján esznek, de a magyarok által kedvelt, pirospaprikával és fokhagymával, különböző fűszerekkel készülő változatok csak a mi térségünkben elterjedtek igazán, attól függetlenül, hogy sok országban rajonganak értük. De mi a különbség a boltokban leggyakrabban kapható lángolt és füstölt kolbász között?