Tippek a tökéletes nokedlihez

Elő a nokedlivel a nagymama receptkönyvéből! Csak liszt, tojás és só legyen otthon, mi pedig adjuk hozzá a praktikákat, és pillanatokon belül kész az aranysárga, gőzölgő galuska.

Ahány ország, annyi nokedli

A nokedliként vagy galuskaként is ismert tésztaféle újabb jelképe az osztrák-magyar barátságnak. A szlovákok burgonyával is készítik, innen a híres sztrapacska. Az olaszok többnyire krumpliból gyúrt gnocchija állítólag minden galuskaféle anyja, a knödelek, nokedlik, haluskyk inspirálója.

A nagyi legyint a kimért mennyiségekre, „csak érzéssel, lányom”, és szórja a teknőbe a fehérlisztet. A nokedli ugyanis sima liszttel készül, ne bonyolítsuk túl, ne reformkodjunk, a régi, bevált, ruganyos tésztát válasszuk. Általában 40 dkg lisztből 3-4 főre elegendő mennyiséget kapunk, amelyhez, mérettől függően, 1-2 tojás adható. A nagyi szerint annyi víz kell hozzá, „amennyit felvesz”, kb. 2,5-3 dl vízzel számolhatunk. A sót ne felejtsük el, anélkül nincs nokedli. (kb. 1 tk só)

A nagyi nokedlije

A szaggatás művészete

Az elkészült tésztát kétféleképpen szaggathatjuk ki.Ízlése válogatja, egyik sem nehezebb a másiknál.
  1. Régi módszer, hogy a tésztátnedves deszkára téve, vizes késsel szaggatjuk a lobogó, sós vízbe. Így nagyobb galuskákat kapunk.
  2. Ha nokedliszaggatót használunk, apróbb szemű lesz a tészta. Mikorfeljöttek a galuskák a víz tetejére, tálba merjük őket, átmossuk hideg vízzel és átkeverjük kevés zsiradékkal.

Gyerekkori kedvenc, a tojásos

Mindenkinek kedves gyerekkori gasztroélménye a tojásos nokedli ecetes fejessalátával. Amikor tavasszal az első friss salátafejek kibújnak a földből, megindul a salátaszezon. Nincs is jobb kezdés a tojásos nokedlinél.Egyszerű, laktató, a saláta elkészítésével együtt is csak fél óra.

NoSalty-tipp: Jól bevált szabály, hogy ahány főre készül a tojásos nokedli, annyi tojást keverünk hozzá.

Még több nokedli recept >>

Még több tojásos nokedli recept >>

Még több fejessaláta recept >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.