Elő a nokedlivel a nagymama receptkönyvéből! Csak liszt, tojás és só legyen otthon, mi pedig adjuk hozzá a praktikákat, és pillanatokon belül kész az aranysárga, gőzölgő galuska.
Ahány ország, annyi nokedli
A nagyi legyint a kimért mennyiségekre, „csak érzéssel, lányom”, és szórja a teknőbe a fehérlisztet. A nokedli ugyanis sima liszttel készül, ne bonyolítsuk túl, ne reformkodjunk, a régi, bevált, ruganyos tésztát válasszuk. Általában 40 dkg lisztből 3-4 főre elegendő mennyiséget kapunk, amelyhez, mérettől függően, 1-2 tojás adható. A nagyi szerint annyi víz kell hozzá, „amennyit felvesz”, kb. 2,5-3 dl vízzel számolhatunk. A sót ne felejtsük el, anélkül nincs nokedli. (kb. 1 tk só)
A nagyi nokedlije
A szaggatás művészete
- Régi módszer, hogy a tésztátnedves deszkára téve, vizes késsel szaggatjuk a lobogó, sós vízbe. Így nagyobb galuskákat kapunk.
- Ha nokedliszaggatót használunk, apróbb szemű lesz a tészta. Mikorfeljöttek a galuskák a víz tetejére, tálba merjük őket, átmossuk hideg vízzel és átkeverjük kevés zsiradékkal.
Gyerekkori kedvenc, a tojásos
NoSalty-tipp: Jól bevált szabály, hogy ahány főre készül a tojásos nokedli, annyi tojást keverünk hozzá.
Még több tojásos nokedli recept >>
Még több fejessaláta recept >>