Tippek a tökéletes nokedlihez

Elő a nokedlivel a nagymama receptkönyvéből! Csak liszt, tojás és só legyen otthon, mi pedig adjuk hozzá a praktikákat, és pillanatokon belül kész az aranysárga, gőzölgő galuska.

Ahány ország, annyi nokedli

A nokedliként vagy galuskaként is ismert tésztaféle újabb jelképe az osztrák-magyar barátságnak. A szlovákok burgonyával is készítik, innen a híres sztrapacska. Az olaszok többnyire krumpliból gyúrt gnocchija állítólag minden galuskaféle anyja, a knödelek, nokedlik, haluskyk inspirálója.

A nagyi legyint a kimért mennyiségekre, „csak érzéssel, lányom”, és szórja a teknőbe a fehérlisztet. A nokedli ugyanis sima liszttel készül, ne bonyolítsuk túl, ne reformkodjunk, a régi, bevált, ruganyos tésztát válasszuk. Általában 40 dkg lisztből 3-4 főre elegendő mennyiséget kapunk, amelyhez, mérettől függően, 1-2 tojás adható. A nagyi szerint annyi víz kell hozzá, „amennyit felvesz”, kb. 2,5-3 dl vízzel számolhatunk. A sót ne felejtsük el, anélkül nincs nokedli. (kb. 1 tk só)

A nagyi nokedlije

A szaggatás művészete

Az elkészült tésztát kétféleképpen szaggathatjuk ki.Ízlése válogatja, egyik sem nehezebb a másiknál.
  1. Régi módszer, hogy a tésztátnedves deszkára téve, vizes késsel szaggatjuk a lobogó, sós vízbe. Így nagyobb galuskákat kapunk.
  2. Ha nokedliszaggatót használunk, apróbb szemű lesz a tészta. Mikorfeljöttek a galuskák a víz tetejére, tálba merjük őket, átmossuk hideg vízzel és átkeverjük kevés zsiradékkal.

Gyerekkori kedvenc, a tojásos

Mindenkinek kedves gyerekkori gasztroélménye a tojásos nokedli ecetes fejessalátával. Amikor tavasszal az első friss salátafejek kibújnak a földből, megindul a salátaszezon. Nincs is jobb kezdés a tojásos nokedlinél.Egyszerű, laktató, a saláta elkészítésével együtt is csak fél óra.

NoSalty-tipp: Jól bevált szabály, hogy ahány főre készül a tojásos nokedli, annyi tojást keverünk hozzá.

Még több nokedli recept >>

Még több tojásos nokedli recept >>

Még több fejessaláta recept >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?