7 príma praktika, hogy kevesebb energia menjen kárba a konyhádban

Az energiatakarékosság világnapja, azaz március 6-a felhívja a figyelmet arra, amit mindannyian tudunk, de ritkán gondolunk át valójában: egy Földünk van, nekünk pedig kötelességünk vigyázni rá – a fenntarthatóságra pedig a konyhánkban is törekedhetünk.

Válts indukciós főzőlapra!

Az indukciós főzőlap a fenntarthatóság jegyében mágnesek segítségével vezeti a hőt, ami így sokkal koncentráltabb és kevésbé szökik el, szemben a hagyományos megoldásokkal. Ezzel a technológiával rengeteg energiát takaríthatunk meg, mert 12%-kal hatékonyabban melegíti fel az ételeket, mint más tűzhelyek.

Vizsgáld meg a hűtőszekrényt!

A hűtőszekrény éjjel-nappal dolgozik, így egy átlagos otthonban ez a berendezés fogyasztja a legtöbb energiát. A fenntarthatóság érdekében (is) mindig figyeljünk rá, hogy a fridzsider ne legyen elavult: ha 1994 előtt gyártották, akkor jó eséllyel itt az ideje egy gyors állapotfelmérésnek. Bár halmozásra és pazarlásra senkit nem biztatunk, a hűtőszekrénynek valójában termodinamikai okokból annál kevesebb energiát kell fordítania a hűtésre, minél több étel van benne.

Hozd ki a maximumot a mosogatógépből!

A mosogatógép szinte falja az energiát. A pazarlás elkerülése végett pakoljuk annyira tele a gépet, amennyire csak tudjuk, így kevesebb vizet és áramot fogunk fogyasztani ahhoz képest, mintha többször mosogatnánk. Ha még több energiát szeretnénk megtakarítani, akkor a szárítási fázisnál kapcsoljuk ki a gépet, nyissuk ki, és hagyjuk, hogy az edények maguktól megszáradjanak.

Légkeverékes sütő

Ha a sütőnkön van konvekciós beállítás, akkor feltétlenül használjuk, hiszen 20%-kal rövidíti meg a sütés idejét, ezáltal pedig energiát takarít meg, és a forró levegő áramoltatásával sokkal egyenletesebben süt, mint a hagyományos beállítások.

Mosható törlőkendő

Bár első látásra úgy tűnhet, hogy az újrahasználható eszközöknek borsosabb az ára, hosszútávon valójában sokkal jobban járunk velük, hiszen a folyamatos igénybevétellel megtérülnek a kiadott költségek. Törlőkendőt mi is készíthetünk magunknak, ha felvágunk egy régi pólót, vagy vásárolhatunk mosható szalvétákat is.

Viszlát, energiavámpírok!

Talán nem is gondolnánk, de az otthonunk tele van olyan eszközökkel, amik kikapcsolt állapotban is fogyasztják az áramot, mint a hordozható kávéfőző, a kenyérpirító és a mikró is. A legjobb módja az energiavámpírok kiszúrásának, ha tüzetesen átvizsgáljuk a konyhát, és megnézzük, hogy mely kikapcsolt eszközök lámpája világít vagy villog, esetleg minek van digitális órája.

Az otthoni növénytermesztés csomagolást, energiát, pénzt spórolhat nekünk

Termeljünk fűszernövényt!

Az otthoni növénytermesztéssel energiát, felesleges csomagolást és pénzt is spórolhatunk. Paradicsomot, áfonyát és szedret az erkélyen is ültethetünk, otthonunk árnyékos pontjain nevelhetünk metélőhagymát, a konyhaablakban pedig termeszthetünk fűszernövényeket – a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Forrás: Inspire Clean Energy, Earthwatch

Fotó: Unsplash


Még több cikk a tudatosságról:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek