Te tudod, mennyi ideig kell gyúrni a friss házi tésztát?

Ha eddig nem voltál benne biztos, mennyi ideig tartó gyúrásra kell készülnöd, ha tésztakészítésre adod a fejed, akkor most eláruljuk neked!

A dagasztás a friss tészta elkészítésének elengedhetetlen lépése. Ez a folyamat segíti a glutén fejlődését, ami egy sűrű, rágós tésztát eredményez, melybe jól beépülnek az összetevők. Ez a művelet rendkívül kritikus, hiszen annyira sok múlik rajta, hogy kezdő tésztakészítőként ijesztő lehet belevágni. Mennyi ideig tart? Mi történik, ha túldolgozod a tésztát? És honnan tudod, hogy mikor vagy kész? Szerencsére a tészta elnéző, és bár el lehet rontani, például kiszáradhat, ha túl sokáig gyúrod, nem olyan könnyű túldolgozni, mint a kenyértésztát.

Te tudod, mennyi ideig kell gyúrni a friss házi tésztát?

Egy konyhagép segítségével hamarabb megvagy a dagasztással

Szerencsére nem feltétlenül kell kézzel elkészíteni a friss tésztát.

Sőt, a legtöbb recept a keverőgépet ajánlja, mert a kemény tészta kézzel történő gyúrása igencsak megterhelő.

Konyhai robotgép használata esetén a tészta körülbelül nyolc perc alatt lesz kész, kézi dagasztás esetén 10-25 perc alatt, izomerőtől függően. A tészta gyúrásának abszolút leggyorsabb módja azonban a multifunkciós konyhagép, ebben mindössze két-három percet vesz igénybe. A tésztát még néhány percig utána kézzel is át kell dolgozni, mielőtt pihentetnéd, de így is jelentősen lerövidül az idő.

Akkor tudod, hogy a tészta készen van, ha sima, szilárd golyóvá állt össze. Ruganyosnak és rugalmasnak kell lennie, de nem ragacsosnak.

Tésztagyúrás vs. multifunkciós konyhagép

A kenyérsütők számára valószínűleg szentségtörés a tésztát a multifunkciós konyhagépben készíteni, és persze jogos az ágálásuk. Nem minden dagasztás esetében jó ötlet ezeket a gépeket használni, hiszen a durvább keverőgépek könnyen túldolgozhatjuk a tésztát. De ha nem kenyeret vagy péksüteményeket készítesz, hanem tészta tésztát, akkor emiatt nem kell, hogy fájjon a fejed.

Ezekre figyelj dagasztáskor

Használj fémkéseket ilyenkor a műanyag helyett. Add hozzá a liszthez a tojást, pépesítsd az egészet, amíg csomósodni kezd. Nézd meg, milyen állagú a tészta. Ha morzsalékos és száraz, adj hozzá egy evőkanálnyi vizet. Ha túl nedves, adj hozzá lisztet. Addig folytasd ezt, amíg egy tésztagolyót nem kapsz – ennek pár perc alatt meg kell történnie.

Viszont azt észben kell tartani, hogy a multifunkciós konyhagépeket nem a gyúrásra tervezték.

Egyes modellek túl kicsik ahhoz, hogy egy egész adag beléjük férjen, az olcsóbb gépek pedig valószínűleg nem fognak boldogulni egy ekkora kihívással. A legbiztosabb módszer a dagasztáshoz mindenképp a kézi gyúrás vagy egy tésztakampóval ellátott keverőgép.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...