Te tudod, mennyi ideig kell gyúrni a friss házi tésztát?

Ha eddig nem voltál benne biztos, mennyi ideig tartó gyúrásra kell készülnöd, ha tésztakészítésre adod a fejed, akkor most eláruljuk neked!

A dagasztás a friss tészta elkészítésének elengedhetetlen lépése. Ez a folyamat segíti a glutén fejlődését, ami egy sűrű, rágós tésztát eredményez, melybe jól beépülnek az összetevők. Ez a művelet rendkívül kritikus, hiszen annyira sok múlik rajta, hogy kezdő tésztakészítőként ijesztő lehet belevágni. Mennyi ideig tart? Mi történik, ha túldolgozod a tésztát? És honnan tudod, hogy mikor vagy kész? Szerencsére a tészta elnéző, és bár el lehet rontani, például kiszáradhat, ha túl sokáig gyúrod, nem olyan könnyű túldolgozni, mint a kenyértésztát.

Te tudod, mennyi ideig kell gyúrni a friss házi tésztát?

Egy konyhagép segítségével hamarabb megvagy a dagasztással

Szerencsére nem feltétlenül kell kézzel elkészíteni a friss tésztát.

Sőt, a legtöbb recept a keverőgépet ajánlja, mert a kemény tészta kézzel történő gyúrása igencsak megterhelő.

Konyhai robotgép használata esetén a tészta körülbelül nyolc perc alatt lesz kész, kézi dagasztás esetén 10-25 perc alatt, izomerőtől függően. A tészta gyúrásának abszolút leggyorsabb módja azonban a multifunkciós konyhagép, ebben mindössze két-három percet vesz igénybe. A tésztát még néhány percig utána kézzel is át kell dolgozni, mielőtt pihentetnéd, de így is jelentősen lerövidül az idő.

Akkor tudod, hogy a tészta készen van, ha sima, szilárd golyóvá állt össze. Ruganyosnak és rugalmasnak kell lennie, de nem ragacsosnak.

Tésztagyúrás vs. multifunkciós konyhagép

A kenyérsütők számára valószínűleg szentségtörés a tésztát a multifunkciós konyhagépben készíteni, és persze jogos az ágálásuk. Nem minden dagasztás esetében jó ötlet ezeket a gépeket használni, hiszen a durvább keverőgépek könnyen túldolgozhatjuk a tésztát. De ha nem kenyeret vagy péksüteményeket készítesz, hanem tészta tésztát, akkor emiatt nem kell, hogy fájjon a fejed.

Ezekre figyelj dagasztáskor

Használj fémkéseket ilyenkor a műanyag helyett. Add hozzá a liszthez a tojást, pépesítsd az egészet, amíg csomósodni kezd. Nézd meg, milyen állagú a tészta. Ha morzsalékos és száraz, adj hozzá egy evőkanálnyi vizet. Ha túl nedves, adj hozzá lisztet. Addig folytasd ezt, amíg egy tésztagolyót nem kapsz – ennek pár perc alatt meg kell történnie.

Viszont azt észben kell tartani, hogy a multifunkciós konyhagépeket nem a gyúrásra tervezték.

Egyes modellek túl kicsik ahhoz, hogy egy egész adag beléjük férjen, az olcsóbb gépek pedig valószínűleg nem fognak boldogulni egy ekkora kihívással. A legbiztosabb módszer a dagasztáshoz mindenképp a kézi gyúrás vagy egy tésztakampóval ellátott keverőgép.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden helyzetre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Címlapról ajánljuk

További cikkek